• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční krůta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční krůta
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
  • Krůta
    • 1
      ks krůtí maso celá krůta
    • máslo 1/8 ks
    • 100
      g slanina
    • 2
      lžička sůl
  • Nádivka
    • máslo 1/8 ks
    • 3
      ks vejce
    • 1
      hrst mandle
    • 3
      ks rohlík
    • 1
      šálek mléko nebo smetana
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      plechovka paštika malá
    • 1
      ks petrželka
    • 3
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
2
Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, osolíme, okořeníme muškátem a petrželkou, vmícháme namočené rohlíky, spařené, oloupané a nasekané mandle a malou paštičku, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kůži zašijeme, aby nádivka, která pečením nabude, nevytékala. Krůtu vložíme na pekáč, podlijeme ji horkou vodou nebo drůbežím vývarem, zbytek slaniny vložíme do břišní dutiny a pečeme v horké troubě. Často potíráme rozehřátým máslem, obracíme, podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
3
Větší krůtu raději přikryjeme alobalem, aby se svrchu nepřipalovala. Teprve ke konci pečení alobal sejmeme a krůtu opečeme dočervena. Krůtu pečeme asi 2 až 3 hodiny, podle stáří a velikosti.
4
Při porcování by každý stolovník měl dostat kousek masa bílého, kousek tmavého a plátek nádivky. Vypečenou šťávu z krůty slijeme, pekáč polijeme horkou vodou a napečenou šťávu ze stěn pekáře seškrábeme. Svaříme ji se slitou šťávou po pečení a přeléváme s ní maso nebo přílohu.
5
Pečenou krůtu podáváme s brambory nebo knedlíky a s hruškovým a jeřabinovým kompotem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nejlepší vánoční krůta

Nejlepší vánoční krůta

Krůta po americku

Krůta po americku

Mlsná krůta

Mlsná krůta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • IVAN KEBLÚŠEK | 6. 1. 2009 18:29

    vynikající ,je to zvláštní ,ale krůtu jsem nikdy moc nemusel.Po vyzkoušení tohoto receptu budu pro úspěch opakovat.Děkuji známka1*

  • Aless Malinovsky | 20. 11. 2008 08:41

    cau hudryhudryhudry vas krocan

  • Pavla PPP | 10. 1. 2008 11:05

    Výborný recept, pekla jsem podle tohoto o Vánočních svátcích a krůta i s náplní byla výborná.Jen mám asi silnou troubu, tak stačilo kratší pečení než je uvedeno zde, protože pak se už krůta úplně rozpadala...chuťově za 1*.

  • hallerova gertruda | 25. 12. 2007 10:59

    VELMI DOBRE,URCITE PRISTI VANOCE A NEBO PRO NAVSTEVU.KRASNE VANOCE POSILAM ZE SPAÑELSKA

  • Gabriela B | 13. 12. 2007 12:35

    Pro anonyma: já plním nádivkou pouze kůži pod krkem a na prsou, ale určitě je možné naplnit i krůtu celou. Nejsem žádný specialista, ale nepředpokládám, že by to nějak výrazně ovlivnilo očekávaný výsledek. Pokud budete dávat nádivku i do břišní dutiny, bylo by možná lepší péct krůtu o trochu déle, aby se nádivka pěkně propekla.

  • Kateřina Sedlecká | 6. 11. 2007 19:53

    Opravdu skvělé,loni jsme ji pekli poprvé podle vašeho receptu a už nikdy jinak opravdu skvělá můžeme všem doporučit.Během roku tuto nádivku občas vyměním za tu mojí klasiku i do kuřete.Sice nejíme paštiky,ale v tomto receptu by chyběla,a taky tam nedávám slaninu Děkuji dávám za 1

  • Anonym | 24. 10. 2007 12:20

    Tak jste mně přesvědčili a krůtu na letošní Vánoce takhle udělám, jen malý dotaz nedá se celá ta kruta vyplnit tou nádivkou?

  • pupen Hons | 13. 1. 2006 13:24

    Parádný oběd na nedělí, nejen na Vánoce!1*****

  • Gabriela B | 1. 12. 2005 15:15

    Jsem ráda, že Vám chutnalo. Já jsem ji pekla loni na Vánoce poprvé a přes veškeré počáteční obavy (byla to má první vánoční krůta) jsme byli nadšeni. Zvláště nádivkou, která je naprosto skvělá. Recept patří mezi naše oblíbené a když peču krůtu, tak jedině tímto způsobem. Letošní Vánoce ji budu péct znova a už se na ni těšíme.

  • Dave & Hanka HADAVENKA | 30. 11. 2005 23:00

    Opravdu velmi chutne. Pekli sme krutu 4kg. 3h jsou tak akorat. Otocili sme ji po 1h 30min. Mazali sme maslem kazdych 20min. Vysledek je velmi ale velmi moc chutny nemohu se odtrhnout od pekace. Mastna huba ale stastna. Vesele vanoce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krůtí maso Mandle Máslo Mléko Muškátový květ Paštika Petrželka Rohlík Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Široké nudle s kuřecím masem a nivou

Široké nudle s kuřecím masem a nivou

Skotská vejce

Skotská vejce

Houbové flíčky-zapečené

Houbové flíčky-zapečené

Dršťková polévka z kuřecích žaludků

Dršťková polévka z kuřecích žaludků

Krkovička po cigánsku

Krkovička po cigánsku

Svěží koláč s lesním ovocem

Svěží koláč s lesním ovocem

Máslo s medvědím česnekem

Máslo s medvědím česnekem

Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

Kynuté makové buchty

Kynuté makové buchty

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

30
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…
12
Kynuté buchty z remosky
Kynuté buchty z remosky
10
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…
9
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
9
Plněné papriky v rajčatové omáčce
Plněné papriky v…

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Těhotná Ochotská má starosti: Soudní bitva!

Těhotná Ochotská má starosti: Soudní bitva!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact