• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční krůta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční krůta
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
  • Krůta
    • 1
      ks krůtí maso celá krůta
    • máslo 1/8 ks
    • 100
      g slanina
    • 2
      lžička sůl
  • Nádivka
    • máslo 1/8 ks
    • 3
      ks vejce
    • 1
      hrst mandle
    • 3
      ks rohlík
    • 1
      šálek mléko nebo smetana
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      plechovka paštika malá
    • 1
      ks petrželka
    • 3
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
2
Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, osolíme, okořeníme muškátem a petrželkou, vmícháme namočené rohlíky, spařené, oloupané a nasekané mandle a malou paštičku, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kůži zašijeme, aby nádivka, která pečením nabude, nevytékala. Krůtu vložíme na pekáč, podlijeme ji horkou vodou nebo drůbežím vývarem, zbytek slaniny vložíme do břišní dutiny a pečeme v horké troubě. Často potíráme rozehřátým máslem, obracíme, podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
3
Větší krůtu raději přikryjeme alobalem, aby se svrchu nepřipalovala. Teprve ke konci pečení alobal sejmeme a krůtu opečeme dočervena. Krůtu pečeme asi 2 až 3 hodiny, podle stáří a velikosti.
4
Při porcování by každý stolovník měl dostat kousek masa bílého, kousek tmavého a plátek nádivky. Vypečenou šťávu z krůty slijeme, pekáč polijeme horkou vodou a napečenou šťávu ze stěn pekáře seškrábeme. Svaříme ji se slitou šťávou po pečení a přeléváme s ní maso nebo přílohu.
5
Pečenou krůtu podáváme s brambory nebo knedlíky a s hruškovým a jeřabinovým kompotem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nejlepší vánoční krůta

Nejlepší vánoční krůta

Krůta po americku

Krůta po americku

Mlsná krůta

Mlsná krůta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • IVAN KEBLÚŠEK | 6. 1. 2009 18:29

    vynikající ,je to zvláštní ,ale krůtu jsem nikdy moc nemusel.Po vyzkoušení tohoto receptu budu pro úspěch opakovat.Děkuji známka1*

  • Aless Malinovsky | 20. 11. 2008 08:41

    cau hudryhudryhudry vas krocan

  • Pavla PPP | 10. 1. 2008 11:05

    Výborný recept, pekla jsem podle tohoto o Vánočních svátcích a krůta i s náplní byla výborná.Jen mám asi silnou troubu, tak stačilo kratší pečení než je uvedeno zde, protože pak se už krůta úplně rozpadala...chuťově za 1*.

  • hallerova gertruda | 25. 12. 2007 10:59

    VELMI DOBRE,URCITE PRISTI VANOCE A NEBO PRO NAVSTEVU.KRASNE VANOCE POSILAM ZE SPAÑELSKA

  • Gabriela B | 13. 12. 2007 12:35

    Pro anonyma: já plním nádivkou pouze kůži pod krkem a na prsou, ale určitě je možné naplnit i krůtu celou. Nejsem žádný specialista, ale nepředpokládám, že by to nějak výrazně ovlivnilo očekávaný výsledek. Pokud budete dávat nádivku i do břišní dutiny, bylo by možná lepší péct krůtu o trochu déle, aby se nádivka pěkně propekla.

  • Kateřina Sedlecká | 6. 11. 2007 19:53

    Opravdu skvělé,loni jsme ji pekli poprvé podle vašeho receptu a už nikdy jinak opravdu skvělá můžeme všem doporučit.Během roku tuto nádivku občas vyměním za tu mojí klasiku i do kuřete.Sice nejíme paštiky,ale v tomto receptu by chyběla,a taky tam nedávám slaninu Děkuji dávám za 1

  • Anonym | 24. 10. 2007 12:20

    Tak jste mně přesvědčili a krůtu na letošní Vánoce takhle udělám, jen malý dotaz nedá se celá ta kruta vyplnit tou nádivkou?

  • pupen Hons | 13. 1. 2006 13:24

    Parádný oběd na nedělí, nejen na Vánoce!1*****

  • Gabriela B | 1. 12. 2005 15:15

    Jsem ráda, že Vám chutnalo. Já jsem ji pekla loni na Vánoce poprvé a přes veškeré počáteční obavy (byla to má první vánoční krůta) jsme byli nadšeni. Zvláště nádivkou, která je naprosto skvělá. Recept patří mezi naše oblíbené a když peču krůtu, tak jedině tímto způsobem. Letošní Vánoce ji budu péct znova a už se na ni těšíme.

  • Dave & Hanka HADAVENKA | 30. 11. 2005 23:00

    Opravdu velmi chutne. Pekli sme krutu 4kg. 3h jsou tak akorat. Otocili sme ji po 1h 30min. Mazali sme maslem kazdych 20min. Vysledek je velmi ale velmi moc chutny nemohu se odtrhnout od pekace. Mastna huba ale stastna. Vesele vanoce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krůtí maso Mandle Máslo Mléko Muškátový květ Paštika Petrželka Rohlík Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dobrá a rychlá brokolicová polévka

Dobrá a rychlá brokolicová polévka

Borůvkový koláč IV.

Borůvkový koláč IV.

Višňová bublanina s mákem

Višňová bublanina s mákem

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině

Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené…

Krkonošský hubník

Krkonošský hubník

Tortilly s fazolovou směsí

Tortilly s fazolovou směsí

Horké zázvorové smoothie s mrkví

Horké zázvorové smoothie s mrkví

Šťouchané brambory s uzeným sýrem

Šťouchané brambory s uzeným sýrem

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

1100
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
45
Klasické lečo
Klasické lečo
23
Čočkové ragú
Čočkové ragú
21
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
20
Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem
Kynutý povidlový knedlík…

Zajímavé články

Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
AHA.cz Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Mimibazar Levandule: Provoní i léčí

Levandule: Provoní i léčí

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Blesk.cz Kolečko o novém filmu Kouzlo derby: Langoš neměl styk s žádnou ženou! Proč odmítl Most 2?

Kolečko o novém filmu Kouzlo derby: Langoš neměl styk s žádnou ženou! Proč odmítl Most 2?

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact