• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční krůta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční krůta
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
  • Krůta
    • 1
      ks krůtí maso celá krůta
    • máslo 1/8 ks
    • 100
      g slanina
    • 2
      lžička sůl
  • Nádivka
    • máslo 1/8 ks
    • 3
      ks vejce
    • 1
      hrst mandle
    • 3
      ks rohlík
    • 1
      šálek mléko nebo smetana
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      plechovka paštika malá
    • 1
      ks petrželka
    • 3
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
2
Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, osolíme, okořeníme muškátem a petrželkou, vmícháme namočené rohlíky, spařené, oloupané a nasekané mandle a malou paštičku, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kůži zašijeme, aby nádivka, která pečením nabude, nevytékala. Krůtu vložíme na pekáč, podlijeme ji horkou vodou nebo drůbežím vývarem, zbytek slaniny vložíme do břišní dutiny a pečeme v horké troubě. Často potíráme rozehřátým máslem, obracíme, podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
3
Větší krůtu raději přikryjeme alobalem, aby se svrchu nepřipalovala. Teprve ke konci pečení alobal sejmeme a krůtu opečeme dočervena. Krůtu pečeme asi 2 až 3 hodiny, podle stáří a velikosti.
4
Při porcování by každý stolovník měl dostat kousek masa bílého, kousek tmavého a plátek nádivky. Vypečenou šťávu z krůty slijeme, pekáč polijeme horkou vodou a napečenou šťávu ze stěn pekáře seškrábeme. Svaříme ji se slitou šťávou po pečení a přeléváme s ní maso nebo přílohu.
5
Pečenou krůtu podáváme s brambory nebo knedlíky a s hruškovým a jeřabinovým kompotem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nejlepší vánoční krůta

Nejlepší vánoční krůta

Krůta po americku

Krůta po americku

Mlsná krůta

Mlsná krůta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • IVAN KEBLÚŠEK | 6. 1. 2009 18:29

    vynikající ,je to zvláštní ,ale krůtu jsem nikdy moc nemusel.Po vyzkoušení tohoto receptu budu pro úspěch opakovat.Děkuji známka1*

  • Aless Malinovsky | 20. 11. 2008 08:41

    cau hudryhudryhudry vas krocan

  • Pavla PPP | 10. 1. 2008 11:05

    Výborný recept, pekla jsem podle tohoto o Vánočních svátcích a krůta i s náplní byla výborná.Jen mám asi silnou troubu, tak stačilo kratší pečení než je uvedeno zde, protože pak se už krůta úplně rozpadala...chuťově za 1*.

  • hallerova gertruda | 25. 12. 2007 10:59

    VELMI DOBRE,URCITE PRISTI VANOCE A NEBO PRO NAVSTEVU.KRASNE VANOCE POSILAM ZE SPAÑELSKA

  • Gabriela B | 13. 12. 2007 12:35

    Pro anonyma: já plním nádivkou pouze kůži pod krkem a na prsou, ale určitě je možné naplnit i krůtu celou. Nejsem žádný specialista, ale nepředpokládám, že by to nějak výrazně ovlivnilo očekávaný výsledek. Pokud budete dávat nádivku i do břišní dutiny, bylo by možná lepší péct krůtu o trochu déle, aby se nádivka pěkně propekla.

  • Kateřina Sedlecká | 6. 11. 2007 19:53

    Opravdu skvělé,loni jsme ji pekli poprvé podle vašeho receptu a už nikdy jinak opravdu skvělá můžeme všem doporučit.Během roku tuto nádivku občas vyměním za tu mojí klasiku i do kuřete.Sice nejíme paštiky,ale v tomto receptu by chyběla,a taky tam nedávám slaninu Děkuji dávám za 1

  • Anonym | 24. 10. 2007 12:20

    Tak jste mně přesvědčili a krůtu na letošní Vánoce takhle udělám, jen malý dotaz nedá se celá ta kruta vyplnit tou nádivkou?

  • pupen Hons | 13. 1. 2006 13:24

    Parádný oběd na nedělí, nejen na Vánoce!1*****

  • Gabriela B | 1. 12. 2005 15:15

    Jsem ráda, že Vám chutnalo. Já jsem ji pekla loni na Vánoce poprvé a přes veškeré počáteční obavy (byla to má první vánoční krůta) jsme byli nadšeni. Zvláště nádivkou, která je naprosto skvělá. Recept patří mezi naše oblíbené a když peču krůtu, tak jedině tímto způsobem. Letošní Vánoce ji budu péct znova a už se na ni těšíme.

  • Dave & Hanka HADAVENKA | 30. 11. 2005 23:00

    Opravdu velmi chutne. Pekli sme krutu 4kg. 3h jsou tak akorat. Otocili sme ji po 1h 30min. Mazali sme maslem kazdych 20min. Vysledek je velmi ale velmi moc chutny nemohu se odtrhnout od pekace. Mastna huba ale stastna. Vesele vanoce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krůtí maso Mandle Máslo Mléko Muškátový květ Paštika Petrželka Rohlík Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jednoduchá sýrovo-žampionová omáčka

Jednoduchá sýrovo-žampionová omáčka

Škvarkové placky rodinné

Škvarkové placky rodinné

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Caesar salát jako z restaurace

Caesar salát jako z restaurace

Pařížské těstíčko (na obalování nebo na smažené placičky)

Pařížské těstíčko (na obalování nebo…

Malinová lahůdka

Malinová lahůdka

Smažený sýr v těstíčku

Smažený sýr v těstíčku

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Jednoduché třešňové / višňové knedlíky

Jednoduché třešňové / višňové knedlíky

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

29
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
20
Krémová chřestová polévka
Krémová chřestová polévka
18
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem
Zapečené noky s rajčaty…

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Pomáda slaví 25 let na scéně: Velký návrat Zuzany Norisové!

Pomáda slaví 25 let na scéně: Velký návrat Zuzany Norisové!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact