Tradiční francouzský vánoční dezert, který svým vzhledem připomíná dřevěné polínko. Jedná se vlastně o roládu plnou čokolády. Při její přípravě se obejdete zcela bez lepku, takže si na této originální dobrotě pochutnají i lidé s jeho intolerancí.
Nejprve si připravte čokoládový krém. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji zchladnout. V jiné misce ve vodní lázni ušlehejte ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté horké pěny, pak ji přesuňte do mísy robotu. Přidejte tuzemák a zvolna do vychladnutí promíchávejte. Poté přidejte máslo, kakao a rozpuštěnou čokoládu. Nejprve promíchejte při nízkých otáčkách, pak krém našlehejte za otáček vyšších.
Plech vyložte pečicím papírem, troubu rozehřejte na 170 °C a připravte korpus. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky s cukrem šlehejte v robotu při vyšších otáčkách do husté světlé pěny, bílky ve vysoké nádobě do hustého sněhu. Sníh s kakaem lehce vmíchejte do žloutkové hmoty.
3
Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte 12–15 minut (někdy i déle, záleží na velikosti vajec a také plechu). Těsto musí být na dotek pružné, při testu špejlí ale hotové. Nechte ho vychladnout.
Opatrně, ale obratně celý plát otočte a sloupněte papír, pak přetočte zpět. Celý plát potřete silnější vrstvou krému a stočte. Pokud těsto praskne, nevadí. Roládu potřete krémem i zvnějšku, ne však dohladka – plochou stranou nože krém trochu vytahujte, aby vznikl dojem stromové kůry. Asi 3 lžíce krému si nechte stranou.
5
Asi 10 cm rolády odkrojte hodně zešikma. Seříznutou část přitiskněte na bok rolády. Spojte a konec rolády zatřete krémem. Na konci rolády vytvořte nožem nebo špejlí „kruhy“. Celý kmen zlehka přejeďte vidličkou, aby vznikly rýhy.
6
Poleno můžete ozdobit třeba jehličím nebo ho lehce „zasněžit“ cukrem.
7
TIP: Z těsta na korpus můžete upéct i dort. Máte další skvělou alternativu na vánoční překvapení. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, naplňte těstem, které připravíte jen z poloviny uvedené dávky, tedy z pěti vajec. Takto postupně upečte tři korpusy. Pláty naplňte krémem mascarpone promíchaným s ušlehanou smetanou ke šlehání nebo zakysanou smetanou. Ozdobit ho můžete ovocem nebo strouhanou čokoládou.
Děkuji za bezlepkový recept, relativně jsem ho zvládla i jako úplný začátečník, takže složitý není :)
Na mě je náplň příliš těžká (máslová), ale manžel je moc spokojený, je to očividně individuální :)