• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Vánoční kmen bez lepku
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční kmen bez lepku

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 9
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční kmen bez lepku
Vánoční kmen bez lepku
Vánoční kmen bez lepku
Vánoční kmen bez lepku
Vánoční kmen bez lepku
Vánoční kmen bez lepku
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční francouzský vánoční dezert, který svým vzhledem připomíná dřevěné polínko. Jedná se vlastně o roládu plnou čokolády. Při její přípravě se obejdete zcela bez lepku, takže si na této originální dobrotě pochutnají i lidé s jeho intolerancí.

Suroviny

1 porce
  • Těsto:
    • 10
      ks vejce
    • 200
      g moučkový cukr
    • 70
      g kakao
    • moučkový cukr na dozdobení
  • Čokoládový krém:
    • 100
      g čokoláda
    • 3
      ks žloutek
    • 120
      g moučkový cukr
    • 500
      g máslo
    • tuzemák dle chuti
    • 5
      lžíce kakao

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravte čokoládový krém. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji zchladnout. V jiné misce ve vodní lázni ušlehejte ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté horké pěny, pak ji přesuňte do mísy robotu. Přidejte tuzemák a zvolna do vychladnutí promíchávejte. Poté přidejte máslo, kakao a rozpuštěnou čokoládu. Nejprve promíchejte při nízkých otáčkách, pak krém našlehejte za otáček vyšších.

RADA: VIDEO, jak na čokoládovou polevu

2
Plech vyložte pečicím papírem, troubu rozehřejte na 170 °C a připravte korpus. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky s cukrem šlehejte v robotu při vyšších otáčkách do husté světlé pěny, bílky ve vysoké nádobě do hustého sněhu. Sníh s kakaem lehce vmíchejte do žloutkové hmoty.
3
Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte 12–15 minut (někdy i déle, záleží na velikosti vajec a také plechu). Těsto musí být na dotek pružné, při testu špejlí ale hotové. Nechte ho vychladnout.

RADA: VIDEO, jak připravit nepečené rumové kuličky

4
Opatrně, ale obratně celý plát otočte a sloupněte papír, pak přetočte zpět. Celý plát potřete silnější vrstvou krému a stočte. Pokud těsto praskne, nevadí. Roládu potřete krémem i zvnějšku, ne však dohladka – plochou stranou nože krém trochu vytahujte, aby vznikl dojem stromové kůry. Asi 3 lžíce krému si nechte stranou.
5
Asi 10 cm rolády odkrojte hodně zešikma. Seříznutou část přitiskněte na bok rolády. Spojte a konec rolády zatřete krémem. Na konci rolády vytvořte nožem nebo špejlí „kruhy“. Celý kmen zlehka přejeďte vidličkou, aby vznikly rýhy.
6
Poleno můžete ozdobit třeba jehličím nebo ho lehce „zasněžit“ cukrem.
7
TIP: Z těsta na korpus můžete upéct i dort. Máte další skvělou alternativu na vánoční překvapení. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, naplňte těstem, které připravíte jen z poloviny uvedené dávky, tedy z pěti vajec. Takto postupně upečte tři korpusy. Pláty naplňte krémem mascarpone promíchaným s ušlehanou smetanou ke šlehání nebo zakysanou smetanou. Ozdobit ho můžete ovocem nebo strouhanou čokoládou.
8
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Linecká srdíčka bez lepku

Linecká srdíčka bez lepku

Išelské dortíčky bez lepku

Išelské dortíčky bez lepku

Karamelová kolečka bez lepku

Karamelová kolečka bez lepku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 16. 12. 2022 09:21

    Děkuji za bezlepkový recept, relativně jsem ho zvládla i jako úplný začátečník, takže složitý není :) Na mě je náplň příliš těžká (máslová), ale manžel je moc spokojený, je to očividně individuální :)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Vánoční cukroví FOOD Vánoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda Kakao Máslo Moučkový cukr tuzemák Vejce Žloutek

Čokoládová poleva

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Letní zeleninový salát a bylinkami

Letní zeleninový salát a bylinkami

Norská rybí polévka

Norská rybí polévka

Srdíčka na smetaně

Srdíčka na smetaně

Dýňová polévka s česnekem a krutony

Dýňová polévka s česnekem a krutony

Halali-smetanová omáčka po našem

Halali-smetanová omáčka po našem

Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím

Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky)…

Jadran dort

Jadran dort

Jidáše - drobenkové

Jidáše - drobenkové

Měkké medové perníčky

Měkké medové perníčky

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Čokoládová poleva

Poslední sledované recepty

164
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
48
Salát s grilovanou zeleninou a sýrem halloumi
Salát s grilovanou…
34
Zabijačkové plněné knedlíky prejtem, jelitem, jitrnicí - kynuté
Zabijačkové plněné…
33
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
29
Salámová česnečka se zeleninou
Salámová česnečka se…

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Blesk.cz Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

SportRevue.cz Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Vánoční jablkový vrkoč
Vánoční jablkový vrkoč
Vánoční jihočeský kuba
Vánoční jihočeský kuba
Vánoční kávové čtyřlístky
Vánoční kávové čtyřlístky
Vánoční kuba se sýrem Raclette
Vánoční kuba se sýrem Raclette
Vánoční likér z ledových  kaštanů
Vánoční likér z ledových kaštanů
Vánoční marcipánová štola
Vánoční marcipánová štola
  • Recepty.cz
  • Vánoční kmen bez lepku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact