g
sušené ovoce
(Lepší je polovina světlého ovoce a polovina tmavého např. meruňky, papája, ananas, švestky, datle,
200
g
fíky
Sušené
250
g
mák mletý
100
g
rozinky
200
g
mandle - loupané
Sekané
150
ml
červené víno
150
g
máslo
Nebo Hera
4
ks
vejce
200
g
polohrubá mouka
1
balíček
prášek do pečiva
300
g
moučkový cukr
Poleva
100
g
moučkový cukr
6
lžíce
červené víno
Postup přípravy receptu
1
Sušené ovoce, rozinky, fíky, mák a mandle zalijeme vínem a necháme přes noc táhnout. Druhý den utřeme cukr s tukem do pěny a postupně zašleháváme jedno vejce po druhém (nejlépe se to dělá v robotu). Do utřené hmoty vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec ovocno-makovou směs. Promícháme. Větší chlebíčkovou formu (nemáme-li může být i forma na věnec či pekáček apod.) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, naplníme těstem, povrch urovnáme a pečeme asi 45 minut při 170 °C.
2
Po upečení necháme chvilku prochladnout, vyklopíme na plochý tác, necháme úplně vychladnout, potíráme polevou, zdobíme ovocem a mandlemi podle fantazie. Můžeme také přes růžovou vinnou polevu pocákat čokoládovou polevou. Chlebíček necháme úplně zaschnout a na několik dní zabalíme do alobalu, aby se rozležel.
3
Zabalený v chladu vydrží klidně i měsíc či déle. Kdo nemá rád cukrovou polevu může polévat čokoládovou polevou nebo jen lehce pocukrovat. Před podáváním krájíme chlebíček na slabé řezy.