RADA: Jak oloupat brambory?
Detail. Ten jogurt (např holandia) se musí nechat vykapat pár hodin na jemném sítku
Majonéza - většinou takový malý kelímek nebo pytlík.
sice jsem dala zeleninu konzervovanou, ale i tak byl salat vyborny :-)
Dělala jsem ho z poloviční dávky, nedávala jsem tam vajíčko ani kari a byl teda MŇAM, MŇAM, ... asi ho zas udělám. I můj syn, který nic s majonézou nejí, tak jemu neodolal... :-)
Já ještě podle své tchýně na ozdobu na to dám kousky mandarinky. dobře to chutná i vypadá.
Do salátu dávám z koření jenom sůl a mletý pepř. Kari koření nedávám. Přidávám ale moučkový cukr. Na 4 kg brambor asi 2-3 polévkové lžíce. Vbramborovém salátě je důležitý i okurkový nálev, který musíme přecedit. Bez něho to není ono. Když mám nálevu málo, tak ho uvařím = ocet, voda, cukr, trošku soli = (sladkokyselá voda). Studeným nálevem potom poliji bramborový salát. Brambory nálev pěkně scucnou. Důležité je nechat salát odležet. Majonézu přimichávám až těsně před konzumací. Odeberem do menší mísy jenom část salátu (určitý počet porcí) a až teprve zamíchám majonézu. Salát vydrží déle - nekazí se.
Já nedávám celou majonézu ale jen půlku a k tomu ještě půlku tatarské omáčky. Salát je pak celkově chutnější.
Ja pridavam jeste par kapek worcesteru.
Ano, díky, takhle je to v pořádku. Člověk si myslí, že si vše pamatuje, ale pak obvykle něco vypadne... Zdravím, L. Ch.
Autor:Dávám cca 400 g bílého jogurtu + cca 300 g majolky. Je lépe mít ještě další malé balení v záloze, už jsme jednou běželi dokoupit majolku.Dcera ho dělá úplně stejný a na Vánoce mají pouze tento. Zdravím - a nechte ho min. 24 hod. rozležet, tj. připravuje se den předem!
Majolka v krabičce 100 g - pokud autor myslí skleničku, je to různé, nejmenší je 250 g. Velký jogurt je půlkilový. Na uvedené množství brambor bych to viděla minimálně v tomto množství. Ale to záleží na Vaší chuti, zda chcete mít jen tak trochu "ušpiněné" brambory nebo aby zálivka byla bohatší.
Prosim vas kolik je jeden velky jogurt a jedna majolka na vahu?Ziji v Kanade a nemam poneti kolik co vazi.Dekuji.
Já mám také moc ráda bramborový salát, kde je dost zeleniny, majonéza s jogurtem a žádná uzenina (nemusí být ani vejce). Nedávám sice petržel a celer, ale zato sterilovanou kukuřici a hrášek. Moje maminka podobný salát dělala bez majonézy i jogurtu, jen se sladkokyselou zálivkou (voda, ocet, olej, hořčice, cukr). Pro vánoční hodokvasy se hodí, je lehčí.
Tedy paní Ludmilo, vy se mi asi díváte přes rameno, když dělám salát! Děláte ho naprosto stejně jako já. Do posledního písmenka. A to jsem si myslela, že je to rodinný recept. A je skutečně výborný, všem doporučuji vyzkoušet a přesně dodržet návod!