Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, cukr, špetku soli a citronovou kůru. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přilijte asi polovinu vlažného mléka a do něj rozdrobte droždí. Vidličkou mléko s droždím rozmíchejte a zapracujte část mouky z boků robota, až uprostřed sypké směsi vznikne řídká kašička. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kvásek vzejít, asi 15 až 20 minut.
2
Do mísy vlijte zbylé mléko a máslo. Přidejte 1 vejce a vanilku. Za pomoci háku hněťte nižší rychlostí 10 minut (můžete i vařečkou). Těsto by mělo být lesklé a hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.
Mísu na kynutí vytřete olejem a přesuňte do ní vypracované těsto. Překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout v pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Rukou roztáhněte na plát a posypte rozinkami a mandlemi a zlehka je zapracujte rukama do těsta. Těsto zvažte a rozdělte na 6 stejných dílů. Ty překryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. Poté dlaněmi každý díl rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.
4
Prameny rozložte na pracovní desku, vzdálené konce spojte a uprostřed si mezi nimi nechte místo. Ruce nad prameny překřižte, pravou nad levou. Pravou horní rukou uchopte krajní levý pramen a levou vnitřní pramen třetí zprava. Pramen v pravé ruce překřižte přes levý a položte dovnitř k levé straně a hned stejnou prázdnou rukou chyťte vnější pramen na levé straně. Nyní překřižte pramen v levé ruce přes ten pravý a položte jej dovnitř na pravou stranu a hned stejnou prázdnou rukou chyťte vnější pramen na pravé straně. Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte přes sebe.
Konce upletené vánočky stiskněte a podložte dospod. Vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout dalších 60 minut.
6
Troubu mezitím předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte lžící mandlí. Dejte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 45 minut. Při pečení vánočku kontrolujte, a pokud na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji alobalem. Před zakrojením ji nechte úplně vychladnout.