• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Vánočka ze šesti pramenů
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka ze šesti pramenů

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 12
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
9fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční pečivo z kynutého těsta patří na sváteční stůl, vychutnat si ho ale můžete i kdykoliv během celého roku.

Suroviny

12 porce
  • na 1 velkou vánočku
    • 500
      g hladká mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • sůl
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 250
      g mléko
    • 20
      g droždí
    • 100
      g rozpuštěné máslo
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžíce vanilkový extrakt
    • olej neutrální chuti, na vytření mísy
    • 1
      hrst rozinky
    • 1
      hrst mandle - loupané sekané + na posypání

Postup přípravy receptu

1
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, cukr, špetku soli a citronovou kůru. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přilijte asi polovinu vlažného mléka a do něj rozdrobte droždí. Vidličkou mléko s droždím rozmíchejte a zapracujte část mouky z boků robota, až uprostřed sypké směsi vznikne řídká kašička. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kvásek vzejít, asi 15 až 20 minut.
2
Do mísy vlijte zbylé mléko a máslo. Přidejte 1 vejce a vanilku. Za pomoci háku hněťte nižší rychlostí 10 minut (můžete i vařečkou). Těsto by mělo být lesklé a hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

RADA: VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

3
Mísu na kynutí vytřete olejem a přesuňte do ní vypracované těsto. Překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout v pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Rukou roztáhněte na plát a posypte rozinkami a mandlemi a zlehka je zapracujte rukama do těsta. Těsto zvažte a rozdělte na 6 stejných dílů. Ty překryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. Poté dlaněmi každý díl rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.
4
Prameny rozložte na pracovní desku, vzdálené konce spojte a uprostřed si mezi nimi nechte místo. Ruce nad prameny překřižte, pravou nad levou. Pravou horní rukou uchopte krajní levý pramen a levou vnitřní pramen třetí zprava. Pramen v pravé ruce překřižte přes levý a položte dovnitř k levé straně a hned stejnou prázdnou rukou chyťte vnější pramen na levé straně. Nyní překřižte pramen v levé ruce přes ten pravý a položte jej dovnitř na pravou stranu a hned stejnou prázdnou rukou chyťte vnější pramen na pravé straně. Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte přes sebe.

RADA: VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

5
Konce upletené vánočky stiskněte a podložte dospod. Vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout dalších 60 minut.
6
Troubu mezitím předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte lžící mandlí. Dejte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 45 minut. Při pečení vánočku kontrolujte, a pokud na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji alobalem. Před zakrojením ji nechte úplně vychladnout.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Křupavé mini vánočky

Křupavé mini vánočky

Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

Žemlovka z vánočky

Žemlovka z vánočky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Vánočka FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Mandle - loupané Mléko Olej Rozinky Rozpuštěné máslo Sůl Vanilkový extrakt Vejce

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pařížský dort

Pařížský dort

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Svíčková z kuřete

Svíčková z kuřete

Pikantní smažené tvarůžky

Pikantní smažené tvarůžky

Sněhové pusinky na váhu

Sněhové pusinky na váhu

Ořechovo-kávové řezy

Ořechovo-kávové řezy

Křenová pomazánka II.

Křenová pomazánka II.

Dort s karamelem, banány a šlehačkou

Dort s karamelem, banány a šlehačkou

Broskvová / Meruňková marmeláda (džem) s rumem

Broskvová / Meruňková marmeláda (džem…

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

162
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
60
Zeleninové ratatouille
Zeleninové ratatouille
34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
22
Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou
Smažené čínské nudle s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Mezi Pepou ze Survivoru a moderátorem Ondřejem to pořádně vřelo! Nejen před kamerou, ale i v zákulisí

Mezi Pepou ze Survivoru a moderátorem Ondřejem to pořádně vřelo! Nejen před kamerou, ale i v zákulisí

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z Počernic
Vánočka z Počernic
Vánoční bábovka
Vánoční bábovka
Vánoční bramborový salát
Vánoční bramborový salát
Vánoční bramborový salát
Vánoční bramborový salát
  • Recepty.cz
  • Vánočka ze šesti pramenů
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact