• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánočka ze šesti pramenů
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka ze šesti pramenů

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 12
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
9fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční pečivo z kynutého těsta patří na sváteční stůl, vychutnat si ho ale můžete i kdykoliv během celého roku.

Suroviny

12 porce
  • na 1 velkou vánočku
    • 500
      g hladká mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • sůl
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 250
      g mléko
    • 20
      g droždí
    • 100
      g rozpuštěné máslo
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžíce vanilkový extrakt
    • olej neutrální chuti, na vytření mísy
    • 1
      hrst rozinky
    • 1
      hrst mandle - loupané sekané + na posypání

Postup přípravy receptu

1
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, cukr, špetku soli a citronovou kůru. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přilijte asi polovinu vlažného mléka a do něj rozdrobte droždí. Vidličkou mléko s droždím rozmíchejte a zapracujte část mouky z boků robota, až uprostřed sypké směsi vznikne řídká kašička. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kvásek vzejít, asi 15 až 20 minut.
2
Do mísy vlijte zbylé mléko a máslo. Přidejte 1 vejce a vanilku. Za pomoci háku hněťte nižší rychlostí 10 minut (můžete i vařečkou). Těsto by mělo být lesklé a hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

RADA: VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

3
Mísu na kynutí vytřete olejem a přesuňte do ní vypracované těsto. Překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout v pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Rukou roztáhněte na plát a posypte rozinkami a mandlemi a zlehka je zapracujte rukama do těsta. Těsto zvažte a rozdělte na 6 stejných dílů. Ty překryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. Poté dlaněmi každý díl rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.
4
Prameny rozložte na pracovní desku, vzdálené konce spojte a uprostřed si mezi nimi nechte místo. Ruce nad prameny překřižte, pravou nad levou. Pravou horní rukou uchopte krajní levý pramen a levou vnitřní pramen třetí zprava. Pramen v pravé ruce překřižte přes levý a položte dovnitř k levé straně a hned stejnou prázdnou rukou chyťte vnější pramen na levé straně. Nyní překřižte pramen v levé ruce přes ten pravý a položte jej dovnitř na pravou stranu a hned stejnou prázdnou rukou chyťte vnější pramen na pravé straně. Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte přes sebe.

RADA: VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

5
Konce upletené vánočky stiskněte a podložte dospod. Vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout dalších 60 minut.
6
Troubu mezitím předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte lžící mandlí. Dejte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 45 minut. Při pečení vánočku kontrolujte, a pokud na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji alobalem. Před zakrojením ji nechte úplně vychladnout.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Křupavé mini vánočky

Křupavé mini vánočky

Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

Žemlovka z vánočky

Žemlovka z vánočky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Vánočka FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Mandle - loupané Mléko Olej Rozinky Rozpuštěné máslo Sůl Vanilkový extrakt Vejce

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rajčatová pizza

Rajčatová pizza

Párky na černém pivu

Párky na černém pivu

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Krkovička na celeru

Krkovička na celeru

Tvarohovo-vanilkový koláč s ovocem a žmolenkou

Tvarohovo-vanilkový koláč s ovocem a…

Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky

Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky

Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Holandské řízky - smetanové

Holandské řízky - smetanové

Hovězí karabáček na světlém pivu

Hovězí karabáček na světlém pivu

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

25
Jablečná přesnídávka z papiňáku
Jablečná přesnídávka z…
24
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
16
Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Cereální hruškový /…

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Pohlreich u Krause neměl šanci! Znechucení diváci bijí na poplach

Pohlreich u Krause neměl šanci! Znechucení diváci bijí na poplach

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Seriálový fešák Bilina: Hrozil mu invalidní důchod! Kvůli bolestem nemohl spát ani chodit

Seriálový fešák Bilina: Hrozil mu invalidní důchod! Kvůli bolestem nemohl spát ani chodit

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z Počernic
Vánočka z Počernic
Vánoční bábovka
Vánoční bábovka
Vánoční bramborový salát
Vánoční bramborový salát
Vánoční bramborový salát
Vánoční bramborový salát
  • Recepty.cz
  • Vánočka ze šesti pramenů
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact