V misce utřete droždí se lžící cukru, přilejte 120 ml vlažného mléka a vsypte lžíci hladké mouky - udělejte kvásek.
3
Až vzejde droždí, vsypte mouky, přidejte žloutky, zbytek mléka, zbyltek cukru, sůl, citronovou kůru a Heru.
4
Vařečkou a poté rukou vypracujte těsto, podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, zapracujte rozinky a mandle.
5
Dejte do tepla vykynout přikryté utěrkou, aby byl objem dvojnásobný.
6
Po nakynutí rozdělte na 6 stejných dílů a uválejte prameny.
7
Upleťte vánočku ze 6-ti pramenů. Pokud neumíte, můžete si udělat 9 pramenů a uplést nejprve ze 4 pramenů, pak ze 3 a ze dvou. Tyto pak dáte na sebe a zajistíte špejlemi proti svezení se během pečení.
8
Upletenou vánočku posypte mandlemi a potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě cca 30 minut kynout na plechu.
Poté pečte na 200°C 3 minuty a pak teplotu stáhněte na 160°C a pečte cca 1hodinu.
10
Jestli je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete špejlí - pokud na ní není nalepené těsto, je hotová. Pokud by byla vánočka z hora hodně opečená, přikrejte ji alobalem a tím ji ochráníte proti spálení.
Jsem moc ráda, že se recept líbí a vánočka chutná.
Já už peču jenom po dvou kusech, jedna je hned pryč, tak aby bylo alespoň druhý den co k snídani ;-)
Nejlepsi vanocka, jakou jsem kdy upekla. Pletla jsem poprve ze sesti a nemelo to chybu. Je krasne nadychana, drzi tvar, pri peceni se nerozjela, jako ta pletena z deviti dilu. Super recept, diky.