• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Vánočka - třená
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka - třená

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 38
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka - třená
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 170
      g máslo
    • 170
      g cukr krupice
    • vanilkový cukr nebo aroma
    • 3
      ks žloutek
    • citronová kůra nebo aroma(nemusí být)
    • mandle sekané:4-5dkg
    • 30
      g rozinky
    • 2
      lžíce hnědý rum (nemusí být)
    • 1
      kostka droždí
    • 400
      ml mléko cca
    • 1
      lžička sůl malá
    • rozšlehané vejce na potření
    • mandlové lupínky na posypání(nemusí být)

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou kůru (cca 1 lžičku), rum, mandle a sůl si smícháme v míse, pak přidáme utřenou máslovou pěnu, kvásek, zbytek mléka a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto (mléko dle potřeby).
2
Na přípravě těsta velmi záleží, snažíme se míchat tak, že těsto vařečkou nabíráme od spodu a ze všech stran. Vháníme tak do něj vzduch, který nám pomáhá mít vánočku hezky nadýchanou.
3
Těsto necháme na teplém místě kynout (cca 30 minut). Až se začne ,,zvedat,, tak ho znovu propracujeme a necháme kynout dalších 35 - 45 minut. Když máme těsto vykynuté, uděláme si z něj bochánky na prameny = tolik bochánků, z kolika chcememe vánočku plést. Hlídáme si jejich váhu, aby byly stejné. Na vrchní cop můžeme snížit gramáž - nemusí být tak tlustý, aby zbytečně ,,neujížděl,, při pečení z vánočky.
4
Bochánky prohněteme a vyválíme si z nich stejně dlouhé prameny,z kterých budeme plést copy.
5
Postup pletení nebudu rozepisovat, jelikož na Googlu nebo YouTube je názorný a dobře pochopitelný postup z různých počtů pramenů (vybere si každý).
6
Hotovou, upletenou vánočku přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme jí nejméně 45 minut kynout (dle potřeby) na teplém místě. Proti sjíždění pramenů vánočku můžeme zajistit zapíchnutím špejlí nebo párátky, které po upečení vyndáme!
7
Před pečením jí potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě prvních 10 minut na vyšší teplotu,pak zmírníme a dopékáme zvolna. Doba pečení cca 45 minu t= zkoušíme špejlí (těsto se nesmí na špejli chytat). Hotovou vánočku můžeme sypat moučkovým cukrem.
8
Pokud se rozhodnete pro pečení této vánočky,zachovejte postup přípravy těsta! Zkoušel jsem dělat ze stejných surovin, ale klasicky a není to ono :-). Rozinky můžeme dávat do těsta předem namočené v rumu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Třená bábovka klasik

Třená bábovka klasik

třená bábovka

třená bábovka

Třená niva podle ČSN

Třená niva podle ČSN

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Macková | 11. 12. 2016 19:56

    Výborná. Dělala jsem ze 6 pramenů, ta je nejjistější, neujíždí při pečení do stran.

  • RauM
    RauM | 19. 1. 2012 23:34

    letos jsem opětovně po asi 3 letech vyzkoušela.. čím byla "starší", tím lepší byla.. nejlepší by byla, když u nebyla.. :'(

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Prosinec Snídaně Svačina Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mandle Mandlové lupínky Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Linecké cukroví DIA

Linecké cukroví DIA

Ořechový chlebíček

Ořechový chlebíček

Babiččin sádlový koláč

Babiččin sádlový koláč

Katův šleh (drůbeží)

Katův šleh (drůbeží)

Pečená vinná klobása na pivě

Pečená vinná klobása na pivě

Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou

Ledový salát s cherry rajčátky a…

Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou

Hovězí na houbách s kořenovou…

Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami

Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami

Cuketová buchta ala brownies

Cuketová buchta ala brownies

Doporučujeme

40 minut
Risotto se špenátem a bylinkami

Risotto se špenátem a bylinkami

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

1405
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
240
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
134
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
117
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
68
Knedlíky s borůvkovým žahourem
Knedlíky s borůvkovým…

Zajímavé články

Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Blesk.cz Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Vanilkový pudink s medovým mangem
Vanilkový pudink s medovým mangem
Vanilkový vánoční koňak
Vanilkový vánoční koňak
Vánočka
Vánočka
Vánočka (Cirkus Petrus)
Vánočka (Cirkus Petrus)
Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
  • Recepty.cz
  • Vánočka - třená
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact