• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka se šafránem

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
2.2
hodnotilo: 6
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
15fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 70
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      ml mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 41
      g droždí (jedna kostka)
    • 50
      g ořechy (není nutné)
    • 1
      špetka šafrán
    • 500
      g špaldová mouka (lze i polohrubá)
    • 50
      g cukr krupice
  • Na potření...
    • máslo
    • 1
      ks vejce
    • med

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině.

RADA: Jak na domácí máslo?

2
Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky. Přilijte šafránové mléko, vsypte zbylý cukr, sůl, žloutky a zpracujte nejdřív v míse a pak na lehce moukou posypané pracovní ploše nebo válu ručně v hladké, pružné a tužší těsto (v této fázi můžete do těsta zapracovat i nahrubo nasekané ořechy).
3
Vraťte jej do mísy a zakryté utěrkou nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (těsto na vánočku je tučnější a tužší, takže kyne poměrně dlouho). Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý z nich vyválejte ručně na tenčí váleček o délce přibližně 50 cm. Nejprve začněte splétat základ vánočky.
4
Čtyři válečky si na pracovní plochu naskládejte tak, jak vidíte na šestém obrázku. K docílení opravdu symetrického spletení všech těstových pramínků je nejlepší začínat splétat od prostředka vždy přehozením krajních válečků zleva doprava a prostředních naopak zprava doleva. Pak otočte o 180° a pokračujte z druhé strany.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

5
Přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech, hranou ruky udělejte v základu prohlubeň a do té umístěte prostřední díl vánočky, spletený jako klasický cop – ze tří pramenů. Opět vytvořte prohlubeň a navrch položte část stočenou ze dvou válečků těsta. Konce stočeného těsta podhrňte z obou stran pod vánočku a nechte na plechu při pokojové teplotě ještě asi hodinku nechat kynout.
6
Pak potřete rozšlehaným vejcem a doporučujeme nejméně na třech místech zpevnit vpíchnutou špejlí (vánočka lépe drží tvar a nerozjede se při pečení). Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 10 minut zprudka zapečte. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a vánočku pečte ještě asi 25 až 40 minut, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatavá (kdyby se začala zabarvovat příliš, překryjte ji alobalem). Upečenou potřete máslem s medem a vychladlou poprašte vanilkovým cukrem.

RADA: 5 tipů k pečení sladkého i slaného

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pippiva
    pippiva | 24. 12. 2011 18:21

    Pravdu dic - neni :-D . Spis je tam pro barvu. Vyzkouseno. Krasny Stedry vecer !

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova | 24. 12. 2011 14:52

    Je jedna špetka šafránu ve vánočce cítit?

  • pippiva
    pippiva | 21. 12. 2011 15:04

    Jelikoz jsem se vyspala dobre :-P (na rozdil od nekoho jineho...), pustila jsem se do me prvni vanocky. Cukr jsem dala trtinovy 100 g, kvasnic jen polovinu, misto orechu nasekanou cokoladu, do testa 2 lzice grappy na vuni a musim konstatovat, ze chutnalo cele rodine <:-) . Budu muset zopakovat na Stedry den, jen rozdelim testo na 2 poloviny, jednu vanocku s cokoladou pro deti a druhou s rozinkami a orechy. Davam 1 8-)

  • Lucie Kadera | 16. 12. 2011 10:51

    :-D

  • pippiva
    pippiva | 15. 12. 2011 23:24

    Procpak ta petka? Zase se nekdo spatne vyspal?

  • pippiva
    pippiva | 9. 12. 2011 12:16

    To je zajimave s tim safranem a super, ze je i fotopostup. Vanocku jsem jeste nikdy nedelala, je nacase abycch italskemu narodu predvedla dobrou ceskou vanocku <3 <:-) ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Zákusky Prosinec Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Máslo Med Mléko Ořechy Šafrán Špaldová mouka Sůl Vejce Žloutek

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pečená zelenina

Pečená zelenina

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Batáty pečené v troubě

Batáty pečené v troubě

Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

Těšínská šoldra

Těšínská šoldra

Jahodovo-smetanové řezy

Jahodovo-smetanové řezy

Muffiny na více způsobů

Muffiny na více způsobů

"Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)

"Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy…

Volské oko v chlebu

Volské oko v chlebu

Doporučujeme

45 minut
Kuře na paprice

Kuře na paprice

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

323
Francouzský dresing
Francouzský dresing
93
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
71
Šťouchané brambory s medvědím česnekem
Šťouchané brambory s…
27
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
26
Výborné šunkofleky
Výborné šunkofleky

Zajímavé články

Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 5x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 5x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých potravin by vám doma nemělo chybět
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých…
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a jak je poznáte?
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a…
AHA.cz Odvážné rozhodnutí Charlotte Elly Gottové: Táta by byl pyšný

Odvážné rozhodnutí Charlotte Elly Gottové: Táta by byl pyšný

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Drsné přání Freimanové k dnešnímu jubileu: Veroniko, tohle jsi neměla zapotřebí!

Drsné přání Freimanové k dnešnímu jubileu: Veroniko, tohle jsi neměla zapotřebí!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Další doporučené recepty:

Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka s medovinou
Vánočka s medovinou
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z Počernic
Vánočka z Počernic
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact