Kynutá vánočka je svátečním pečivem, bez kterého si české Vánoce již ani nelze představit. Krásně nadýchaná, vláčná a provoněná směsí koření je dokonalou vánoční snídaní i občerstvením k odpolednímu čaji. Pusťte se do pečení s receptem podle časopisu F.O.O.D. Kýžený výsledek na sebe nenechaná dlouho čekat.
Smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj nalijte asi 80 ml mléka, rozdrobte droždí a vidličkou umíchejte kašičku. Zaprašte a nechte 30 minut kynout.
2
Ve zbylém mléce rozpusťte šafrán a smíchejte s rozpuštěným máslem, kůrou, vejcem, medovinou a kořením. Spolu s cukrem zpracujte do mouky a při nízkých otáčkách uhněťte těsto. Zapracujte sušené ovoce a ořechy.
Těsto propracujte, rozdělte na 6 dílů a z těch vyválejte prameny dlouhé asi 30 cm. Upleťte vánočku. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout.
5
Troubu zapněte na 170 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.
Dopečíno. Vánočka je díky koření zvláštní, neříkám špatná, ale zvláštní, chuťově je to někde mezi vánočkou, štolou a perníkem. Pokud jste milovníky máslové kynuté vánočky, tohle není pro vás. Pokud však chcete zkusit vánočku jinak, a koření se nebojíte tak rozhodně vyzkoušejte.
Jinak jsem koření určitě nedávala po lžičkách, kardamonu tak 5 zrnek, badyánu tak 1 kytičku , cca 8 ks hřebíčku, pomlela jsem si sama.
Do těsta jsem přidala lžící medu, měla jsem přidat ještě jednu alespoň, aby byla sladší.