Udělat kvásek - cukr, droždí, smetana. Zadělat těsto, řádně propracovat, nechat na teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, proto kyne tak dlouho. Z této dávky uděláme 2 vánočky nebo 2 mazance. Dáme na pečící papír, necháme ještě chvíli na teple kynout, aby nám nespadla, tak ji zafixujeme špejlema alespoň na 4 místech. Potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sekanými ořechy a mandlemi. Dáme péci cca na 3/4-1 hod. na 150-180 °C. Jestli je upečená poznáme, když vyndáme prostřední špejli. Musí být suchá.
Dnes jsem poprvé pekla vánočku a vybrala jsem si tento recept. Povedla se, je výborná a dávám za jedna. Jiný recept zkušet nebudu. Dělala jsem ji z poloviční dávky a upekla dvě menší vánočky.
jana
|2. 3. 2013 22:43
tak jsem pekla vánočku a doporučuji.Je výborná a nemá chybu.Recept si nechávám a jiný na vánočku nehledám.
Tuhle vánočku už jsem dělala několikrát a fakt skvělá. Dávám teda máslo - trošku míň 230g. Jo a za sebe mohu doporučit pletení ze 6ti pramenů, není nutné fixovat špejlemi a vypadá výborně ;-) . Dělala jsem předtím z 9ti pramenů, což není těžké, ale vánočka je vysoká a i se špejlemi mi vždycky na jedné straně spadla :'(
Už jsem několikrát předala recept a z uvedené dávky jsou skutečně 2 velké vánočky, dávám šikmo na velký plech po jedné :-)
A peču v horkovzdušné troubě na 155 stupňů cca 40 minut a během pečení jednou obrátím, když ji mám šikmo na plechu, tak ať je propečená rovnoměrně ze všech stran. <3
Pekla jsem jako svou první vánočku a je úplně výborná, povedla se. Jen se po ní zaprášilo. Díky za skvělý recept. Doporučuji všem, dávám za 1* :-)
Gabriela Roskova
|16. 1. 2010 23:02
Pekla jsem poprve a byla naprosto uzasna!!
Eliška Prošková
|10. 12. 2009 19:19
Také jsem pekla vánočku poprvé a byla výborná. Doporučuji.
Zlatka Plocková
|28. 12. 2007 21:53
Tuto vánočku jsem pekla jako svou první vánočku v životě a byla výborná, dokonce i moje babička přiznala že ji chutnala víc než její vlastní. Těsto jsem zadělala den předem a nechala kynout přes noc. Vánočka je úžasně vláčná a není přeslazená, opravdu skvělý recept.
Jana Č.
|19. 12. 2007 12:33
Tato vánočka je opravdu výborná a nejlepší ze všech!!!!!Mám přesně tento recept od tchýně mé sestry a dělám ho už asi 5 let několikrát do roka.Mohu jen a jen doporučit!!!!
Blanka Kočeová
|23. 12. 2006 20:26
Přesně takto dělám vánočku již 8 let a musím říct, že je nejlepší ze všech receptů, které jsem nasbírala. Chutnala i mojí babičce, která byla na pečení machr, letos jsem jí dělat nechtěla, kvůli úmrtí mojí babičky, ale rodina mě prostě ukecala. Ještě jsem chtěla, že po vyndání z trouby jí ještě horkou pomažu rozpuštěným máslem, pak je úpně skvělá.
Jana V.
|22. 11. 2006 12:04
Na vánočku je dobré mouku na těsto před zaděláváním prosít,je mnohem chutnější.A důkladně vymísit těsto,aby kvasnice mohly dobře nakynout.Smetanu nedávám,jen mléko.Vánočka u nás patří ke klasickému jídelníčku na vánoční stůl každý rok.Dokonce i když jsem měla jeden rok čerstvě zlomenou nohu a myšlenky na vaření a pečení mě vážne opustily,rodina si vánočku vymohla.Manžel dle pokynů navážil těsto,já vymíchala,po vykynutí mi dali vál na peřinu a já pletla za asistence celé rodiny vánočku.Dokonce ji ani nepřipállili!
Hana
|22. 11. 2006 07:07
Tak tuhle vánočku dělala moje babička.Dělám ji podle stejného receptu,ale nikdy tak skvělá jako od babičky není.Hana