Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou vmícháme trochu mouky s cukrem, aby se vytvořila kašička a kvásek necháme na teplém místě vykynout. Potom přidáme žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, špetku soli, špetku muškátového oříšku, špetku rozdrceného hřebíčku, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky a nasekané mandle.
Vymícháme těsto a necháme vykynout. Během kynutí ještě jednou promísíme. Vánočkovou formu vymažeme tuhým máslem a dáme do ní nakynuté těsto. Vrch těsta uhladíme, natáhneme ho spíše ke stranám. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi hodinu (asi po půl hodině pečení vrch přikryji alobalem, aby nebyl moc tmavý).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Renáta
|24. 12. 2016 06:37
Moc dobrý recept - mňam: :-) Akorát jsem dala pol. mouku (místo hladké), 2 van. cukry a trochu perníkového koření. Těsto jsem dala do pekárny a pak asi 2 hod. nechala ještě kynout. Dnes ji snídám (druhý den) a je stále výborná! :-))
pes
|23. 12. 2013 12:57
Kočka koza pes,kožakova směs
Markéta
|23. 12. 2010 12:18
super recept, těsto jsem nechala udělat v domácí pekárně, vánočka je výborná!!!
Stáňa
|11. 12. 2006 09:53
To jsem ráda ,že jsem konečně našla recept na vánočku do formy.Mám krásnou formu a chtěla bych ji vyzkoušet.Doufám,že se mi povede