• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Vánočka (Cirkus Petrus)
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka (Cirkus Petrus)

autor: Cirkus Petrus
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: 180 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka (Cirkus Petrus)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,50
      kg polohrubá mouka
    • 120
      g máslo
    • 100
      g cukr krupice
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      lžička sůl menší
    • 1
      balení vanilkový cukr (ne vanilínový cukr - to je náhražka), ještě lepší je čerstvá vanilka
    • 1
      špetka citronová kůra (nebo citronová šťáva, pokud není bio citron)
    • 0,25
      l mléko
    • 30
      g droždí čerstvé
    • 50
      g rozinky propláchnuté
    • 60
      g mandle větší část nasekat a dát dovnitř vánočky, menší část nakrájet na plátky na posypání vánočky
    • 2
      lžíce hnědý rum dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Z trochu vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. Necháme vyběhnout 20 minut při 40C.
2
V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citronovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané nakrájené mandle a rozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme (lze použít robot na hnětení). Dáme vykynout na teplé místo 60 minut při 40C.
3
Po vykynutí uděláme z těsta delší váleček a nakrájíme z něj 9 stejně velkých dílů. Z každého kousku vyválíme tenký dlouhý váleček. Ze čtyř upleteme cop, uprostřed jej trochu zploštíme, na něj položíme cop ze 3 pramenů, opět střed trochu zploštíme a do stran vytlačíme a navrch dáme 2 stočené prameny. Aby se nerozplétaly upevníme je na koncích tak, že konce zasuneme pod vánočku si ve vzdálenosti 8 cm od sebe. Vánočku dáme kynout (cca 45 min), pak ji potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí. Aby vánočka udržela pěkný tvar, tak ji zhruba na 3 místech propíchneme špejlí.
4
Dáme péct 10 minut při 190-200C (zprudka, aby se vánočka nepřekynula) přikrytou alobalem (lehce přikrýt - nepřiplácnout, jinak se přilepí na vánočku), 25 minut při 180C stále s alobalem a 25-minut při 180C bez alobalu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova | 24. 12. 2011 14:50

    Vánočku dělám stejně a je výborná :)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Prosinec Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlý moučník

Rychlý moučník

Vesnické šunkofleky

Vesnické šunkofleky

Divoká sekaná

Divoká sekaná

Řezy Rafaelo III.

Řezy Rafaelo III.

Palačinkový Dort s ovocem

Palačinkový Dort s ovocem

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Ovocný dort s želé

Ovocný dort s želé

Masová minutka na zeleno - rychle a chutně

Masová minutka na zeleno - rychle a…

Rychlobublanina

Rychlobublanina

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

272
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
68
Klasické lečo
Klasické lečo
64
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
59
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
41
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Vzpomínka vdovy po Žbirkovi (†69): Navštívila jejich první společné bydlení!

Vzpomínka vdovy po Žbirkovi (†69): Navštívila jejich první společné bydlení!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Vanilkový vánoční koňak
Vanilkový vánoční koňak
Vánočka
Vánočka
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka s medovinou
Vánočka s medovinou
  • Recepty.cz
  • Vánočka (Cirkus Petrus)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact