• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 120
      g moučkový cukr
    • 1
      lžička anýz
    • 1
      ks vanilka
    • 140
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • mléko podle potřeby
    • 50
      g rozinky
    • 50
      g mandle
  • Kvásek
    • 1,25
      l mléko
    • 1
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 40
      g droždí

Postup přípravy receptu

1
Z vlažného mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vykynout na teplém místě. Mouku prosejeme, smícháme s cukrem, rozdrceným anýzem a vanilkou. Uprostřed mouky uděláme důlek, vlijeme do ní rozpuštěné máslo, smíchané s trochou mléka a se žloutky, zahrneme moukou, přidáme vykynutý kvásek a s mlékem vypracujeme tuhé hladké těsto. Přikryjeme ho ubrouskem, dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout.
2
Do vykynutého těsta zapracujeme umyté a usušené rozinky a větší část oloupaných mandlí pokrájených na nudličky.
3
Potom těsto rozdělíme na devět dílů a vyválíme z něho stejně dlouhé válečky. Nejprve upleteme čtyrpramenný pletenec, položíme ho na pomaštěný papír na plechu, střed po délce stlačíme, položíme naň trojpramenný pletenec a nahoru do stlačeného středu dáme dvojpramenný pletenec.
4
Vánočku necháme chvíli kynout, posypeme jí zbytkem pokrájených mandlí a pomalu pečeme v dobře vyhřáté troubě 50 minut. Aby se vánočka nezdeformovala, můžeme jí zpevnit párátky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JH77 | 11. 12. 2011 20:16

    Právě jsem ji vytáhla z trouby ...tak jsem na to zvědavá:-) ..... jen kvásek jsem nedělala, aby to nebyly lívance :-P ...použila jsem sušené droždí .....

  • ŠKORNÍKOVÁ | 2. 10. 2011 21:58

    Dobrý den,můžete mi poradit jak se plete čtyřpramenný cop?Děkuji.

  • H D | 16. 12. 2006 13:58

    Překlep:Má být pravděpodobně 0,25 l tj. 250ml mléka.To by tak odpovídalo.Těsto na vánočku musí být tužší, než třeba na buchty,aby se nerozlezla.Kastrůlky s vodou bych tam nedávala,to je dobré na chleba,ale obecně kynuté těsto nejdřív na více stupňů-těsto se zatáhne a pak stlumit a dopékat na méně.Já případně přikrývám vršek vánočky pečícím papírem, jako paní miroslava alobalem.Ale opravdu důležité je nejdříve tak 10 min na 220°c-podle trouby a pak péct na méně.Tak ať se podaří!

  • Alena Tarabová | 15. 12. 2006 14:01

    Jano, to mě ještě nenapadlo s tím vypínáním horní části, moc dobrý nápad, dík. A to jsem předloni pekla vánoček 15. Určitě letos tento systém vyzkouším.

  • Romana | 15. 12. 2006 12:40

    Já jsem slyšela, že se na dno trouby dává kastrůlek s vodou, aby se vánočka ze spoda nepřipálila.

  • Anonym | 15. 12. 2006 11:37

    Ten litr a čtvrt mléka v receptu bude asi překlep,že?Jinak by to těsto bylo tekuté jak na lívance.

  • Jana z VM | 6. 11. 2006 12:46

    Mirko, já dávám dvě vrstvy alobalu i na dno plechu, hodně potřu máslem a vršek taky přikrývám, aby nebyl moc tmavý, ani zespodu není nikdy přichycená.

  • Jana | 6. 11. 2006 12:14

    Já takhle také peču vánočku,dávám ji na 10 min z obou stran,pak vypnu horní část,peču dalších 10 min,a pak zase zapnu z obou stran a dopékám.Chce to hlavně nespěchat a nepéct zprudka,nebo se spálí oříšky a ty u nás frčí nejvíc.

  • Miroslava Severová | 6. 11. 2006 11:52

    Při pečení vánočky jsem ji měla vždy ze spoda připálenou, teď jsem si přišla na fígl - možná to není nic nového -, nejdříve peču (v el. troubě) asi na 200stupňů, když zezlátne, přikryju ji celou alobalem, ztlumím na 150 a dolní část vypnu, tj. dopekám jen zezhora. Těď už nemusím spodek odkrajovat.Asi po půl hodině zkusím špejlí jestli je už hotová.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Buchty Prosinec Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Droždí Hladká mouka Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozinky Vanilka Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šunková pomazánka - taťkova

Šunková pomazánka - taťkova

Pangasius zapečený se sýrem

Pangasius zapečený se sýrem

Králík po francouzsku

Králík po francouzsku

Dia jogurtové řezy s rebarborou

Dia jogurtové řezy s rebarborou

Smetanovo-bramborový krém

Smetanovo-bramborový krém

Pařížské těstíčko (na obalování nebo na smažené placičky)

Pařížské těstíčko (na obalování nebo…

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Pečený čaj - hruškový

Pečený čaj - hruškový

Ovesné cookies s brusinkami

Ovesné cookies s brusinkami

Doporučujeme

60 minut
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.

Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

34
Salát s rajčaty, avokádem a nivou
Salát s rajčaty,…
21
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
15
Francouzský koláč s hruškami
Francouzský koláč s…
14
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem
14
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách

Zajímavé články

Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat, švestek nebo jablek a doplňte jím sýry i maso
Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat,…
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm potřebujete vědět
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm…
Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou zeleninu ze zahrádky? Poradíme vám!
Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou…
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si poklad, který oceníte nejen v zimě
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si…
AHA.cz Režisér Troška zná verdikt: Dorazily výsledky z histologie

Režisér Troška zná verdikt: Dorazily výsledky z histologie

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Horoskop na víkend 6.–7. 9. 2025: Koho čekají dny plné dobrodružství a kdo zatouží po chvilkách samoty?

Horoskop na víkend 6.–7. 9. 2025: Koho čekají dny plné dobrodružství a kdo zatouží po chvilkách samoty?

Ženy.cz Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Blesk.cz Nemocný režisér Zdeněk Troška (72): Vdechl jsem zákeřnou bakterii!

Nemocný režisér Zdeněk Troška (72): Vdechl jsem zákeřnou bakterii!

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Jaký typ ženy jste? Tohle o vás vypovídá měsíc, ve kterém jste se narodila!

Jaký typ ženy jste? Tohle o vás vypovídá měsíc, ve kterém jste se narodila!

  • Recepty.cz
  • Vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact