U většiny receptů kde se uvádí vanilkový cukr, pravděpodobně myslí cukr vanilínový. Ten se však s pravým nedá srovnat. Nejvíc je to cítit u pečiva, které obalujeme v cukru, nebo pokud přidáváme například do smetany. Vanilinový cukr totiž není vyrobený z pravé vanilky.
Nejdříve si vanilkový lusk podélně rozkrojíme a ostrým nožem vyškrábeme zrníčka. Lusk pokrájíme na menší kousky. Do mixéru nasypeme část cukru a vložíme lusk se zrníčky. Mixujeme, dokud z cukru není prášek. Přes hustší síto prosejeme.
3
To, co nám zůstane v sítu znovu vložíme do mixéru a přidáme cukr. Proces opakujeme. Cukru přidejte tolik, kolik vám vyhovuje. Závisí od vaší chuti. Nakonec cukr promíchejte a nasypte do uzavíratelné skleněné nádoby.
4
Při koupi vanilky si všimněte, zda je lusk pružný. Nemá být tvrdý a vyschlý. Cukr má vynikající vůni a chuť. Jeho aroma je časem ještě silnější, používat jej ale můžete ihned.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Marie Svobodová
|4. 10. 2006 16:55
Paní Terezko děkuji za radu, květinky mám velmi ráda, ale ještě tedy poraďte kde a jakou tu orchidejku koupit, nevím jestl jii budou u nás v květinářství mít, nebo vědět . Díky Marie
Anonym
|3. 10. 2006 12:40
Mně se osvědčil vanilkový cukr Dr. Oetkera. Ne ten v tom žlutém balení (vanilínový), ale v hnědém sáčku!
Tereza Jarčušková
|3. 10. 2006 07:03
Lusk kúpite v potravinách. Ak ale máte vzťah ku kvetinkám, mohli by ste si ho pestovať aj doma. Je to druh orchidey :)))
Marie Svobodová
|2. 10. 2006 17:27
Poraďte kde vanilkový lusk koupím? Děkuji.
Marína
|2. 10. 2006 15:14
Má výraznejšiu arómu.
ELA
|2. 10. 2006 10:40
nedokážu porovnat rozdíl v intenzitě aroma, ale doma jednoduše vkládáme celé vanilkové lusky do skleničky s moučkovým cukrem