Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Jsou jemné, křehké a podle tohoto receptu časopisu F.O.O.D. se vám budou rozplývat na jazyku.
Mouku, cukr a mleté ořechy promíchejte v míse, přidejte pokrájené změklé máslo a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a uložte minimálně přes noc do ledničky.
Těsto rozdělte na několik částí, každou vyválejte do válečku, odkrajujte kousky a na pracovní ploše tvarujte malé rohlíčky. Pracujte rychle, těsto má tendenci měknout a potom se hůře zpracovává. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
V mělké míse promíchejte cukr na obalování s vanilkovým cukrem. Ještě horké rohlíčky sundejte pomocí špachtle z pečicího papíru, přendejte do mísy a obalujte v cukru. Pracujte opatrně, rohlíčky jsou velmi křehké. Cukroví nechte vychladnout, naskládejte do krabice a uložte v chladu.