Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30 minut do chladničky. Z kartonu vystřihneme srdce asi 25x25 cm. Oddělíme 600 g těsta a zbytek vrátíme do chladničky. Na pomoučeném vále těsto vyválíme. Podle šablony vykrojíme tvar srdce. Troubu předehřejeme na 175 °C. Korpus pečeme asi 10 minut a několikrát jej propíchneme vidličkou.
2
Okraj srdce: ze zbylého těsta vyválíme váleček silný jako prst. Na předpečený korpus kolem dokola položíme váleček z těsta. Celé srdce potřeme studenou vodou. Zvýšený okraj nakonec ozdobíme vidličkou. Pečeme ještě asi 10 minut. Hotové necháme vychladnout.
3
Náplň: zmrzlé ovoce dáme do středu srdce a několik kousků odložíme. Želatinu připravíme dle návodu. Až začne tuhnout, ovoce jí pomalu přeléváme. V chladničce necháme ztuhlout. Smetanu ušlaháme dotuha, a cukrářským sáčkem dort ozdobíme a poklademe nejhezčím ovocem.
IngredienceDětské piškoty 1 balíček
Pikantní marmeláda
Ovocná šťáva
Ovoce
Na ozdobení
Cuketová hmotaCuketa 400 g
Ovoce
Dle sezóny (jablka, rybíz, meruňky) 400 g
Med
Nebo cukr
Skořice
Rozinky
Oříšky
Pudinkový prášek
Dle chuti 1 balíček
Tvarohová hmotaTvaroh
Nebo velký jogurt 1 ks
Šlehačka
Výborná je i v prášku 1 ks
Želatina
Půl sáčku
Mléko 2 dl
Cukr
Citrónová šťáva
Postup přípravy:
Obtížnost Středně obtížné
Piškoty natřeme marmeládou, po dvou slepíme k sobě a vyložíme jimi dortovou formu, piškoty ještě lehce pokropíme ovocnou šťávou (případně rumem či vínem). Piškoty zalijeme cuketovou hmotou a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí přidáme tvarohovou hmotu, po jejím ztuhnutí ozdobíme dort ovocem a případně můžeme ovoce zalít želatinou (ovocná šťáva a zbývající želatina).
Cuketová hmota: cuketu nakrájíme na kousky a spolu s ovocem podusíme do měkka, podléváme jen trochu. Po zchladnutí ze směsi scedíme přebytečnou vodu, směs rozmixujeme, ochutíme, přidáme hrozinky, oříšky a pudinkový prášek a směs řádně provaříme.
Tvarohová hmota: ušleháme šlehačku, smícháme z tvarohem a připravenou želatinou (2 dcl mléka a půl sáčku želatiny), ochutíme.
ahoj, pro Janu: ještě jsem nepekla, ale podle receptu vanilkový curk určitě do šlehačky. Ale já ho dávám normálně i do těsta.
jana soukupova
|13. 2. 2009 19:46
ma prozbu pisete tam o vanilkovim cukru ale pak nepisete kam ho primichat prosim o odpoved dekuji
Lenka Kaňová
|14. 2. 2007 09:49
Dort jsem pekla včera, den před Valentýnem. Těsto bylo moc suché a strašně se drobilo, přidala jsem tam ještě jedno vejce a na ovonění nastrouhanou kůru z limetky. Korpus jsem vykrojila radýlkem podle oka. Okraj mi vůbec nedržel, musela jsem ho pospichovat párátky. Po upečení bylo těsto tvrdé doslova jako kámen, ale chuťově celkem přijatelné, jako linecké. Náplň jsem udělala z 1 jogurtu, 1 zakysané smetany, hrsti hnědého cukru a mražených borůvek. Povrch jsem posypala kokosem a ze zbylých mražených borůvek vytvořila vzkaz k Valentýnovi. Přes noc jsem nechala odpočinout v lednici. Můj australský partner si velice pochutnal, přestože dort nešel ukrajovat lžičkou (těsto bylo tak tvrdé). Vzal si srdce do ruky a ukusoval..
Tereza Jarčušková
|1. 2. 2007 14:44
Anonym, tvar cesto udrží, je to miesené cesto, nie piškótové, nemôže sa teda roztiecť.
Anonym
|1. 2. 2007 14:26
Ahoj, chápete někdo jak ten dort péct, aby udržel tvar srdce??
Anonym
|3. 2. 2006 16:00
Dort vypadá velice dobře:)Vyzkoušíme a uvidíme co na to můj přítel.