Nádherně vláčné koláče s bohatou dávkou náplně na tenkém těstě a křupavou drobenkou navrchu, připravené podle receptu ve světě uznávaného cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka, vám určitě zachutnají.
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte v teple hodinu a půl odpočívat.
Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.
3
Ze všech ingrediencí na přípravu drobenky vypracujte krásně sypkou směs. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
Těsto rozdělte na čtyři bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete; posypte drobenkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
5
Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8 až 9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem a za každou cenu se snažte vydržet, dokud nevychladnou. Nejlepší jsou s bílou kávou či meltou.