• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto:
    • 400
      g hladká mouka
    • 200
      g hrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 120
      g moučkový cukr
    • 120
      g rozpuštěné máslo
    • citronová kůra
    • 150
      ml mléko
    • 30
      g droždí
    • máslo rozpuštěné (na pokapání)
  • Náplň:
    • 300
      g sušené hrušky
    • 200
      g sušená jablka
    • 150
      g cukr
    • badyán
    • hnědý rum (možno)
  • Drobenka:
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 200
      g máslo
    • 200
      g moučkový cukr
    • hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek.
2
Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné, nepříliš tuhé těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na zhruba 4 díly. Na moukou posypaném vále vyválejte kulaté placky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete připravenou náplní, posypte drobenkou smíchanou z uvedených surovin.
3
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem s trochou rumu.
4
Na náplň uvařte všechno sušené ovoce ve vodě s kořením. Sceďte a umelte na masovém mlýnku. Podle potřeby zřeďte trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo, a rumem.
5
**Tip:** Valašské frgály ale nemusí mít náplň pouze sladkou (používají se také tvaroh, povidla, mák či rozvařená jablka zahuštěná strouhaným perníkem). Velmi oblíbená a tradiční je též zelná náplň. Tu připravíte, když 500 g najemno nakrouhaného zelí spaříte a ve velmi malém množství vody podusíte doměkka s troškou soli. Pak přidáte zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíte mletou skořicí, možná i malinko dosolíte, po vychladnutí ji nanesete na koláčové těsto a upečete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Valašské frgály od babičky Martičky z…

Valašské hruškové frgály s badyánem

Valašské hruškové frgály s badyánem

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ann | 1. 5. 2016 10:20

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

  • Ann | 1. 5. 2016 10:20

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

  • Artur | 14. 7. 2013 16:27

    A rolling stone is worth two in the bush, thanks to this arteilc.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Snídaně Dopolední svačina Pečení Posvícení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hnědý rum Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozpuštěné máslo Sůl Sušená jablka Sušené hrušky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Bruselské hovězí - minutka

Bruselské hovězí - minutka

Cibulové hovězí

Cibulové hovězí

Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou

Pečená krůta s pečenými brambory a…

Cuketové špekáčky

Cuketové špekáčky

Dort s čokoládovým krémem

Dort s čokoládovým krémem

Zapečené müsli II.

Zapečené müsli II.

Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

Brokolice (květák) se sýrovou…

Doporučujeme

55 minut
Bramborový koláč s rozmarýnem

Bramborový koláč s rozmarýnem

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

62
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
30
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
18
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
15
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…

Zajímavé články

Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II.: Nechávala si je vylepšit dvěma neobvyklými přísadami
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II…
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů pro uspěchané matky
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů…
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony, tyto druhy zeleniny a ovoce ho mají mnohem víc!
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony,…
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
AHA.cz Suchánková na dně: Zdrcující diagnóza před svatbou! Operace místo rozlučky

Suchánková na dně: Zdrcující diagnóza před svatbou! Operace místo rozlučky

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Konec éry legín? Nahradily je stylové kalhoty, které jsou stejně pohodlné

Konec éry legín? Nahradily je stylové kalhoty, které jsou stejně pohodlné

Ženy.cz Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Blesk.cz Fanoušci na Aničku Slováčkovou (†29) nezapomněli: Její hrob na Dušičky zaplavily svíčky!

Fanoušci na Aničku Slováčkovou (†29) nezapomněli: Její hrob na Dušičky zaplavily svíčky!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Tarotskop na listopad: Raky čeká měsíc plný lásky, Panny sváže stereotyp a Vodnáři získají peníze

Tarotskop na listopad: Raky čeká měsíc plný lásky, Panny sváže stereotyp a Vodnáři získají peníze

Další doporučené recepty:

Valašská kyselica II
Valašská kyselica II
Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z…
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské koláče - Frgále
Valašské koláče - Frgále
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact