• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto:
    • 400
      g hladká mouka
    • 200
      g hrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 120
      g moučkový cukr
    • 120
      g rozpuštěné máslo
    • citronová kůra
    • 150
      ml mléko
    • 30
      g droždí
    • máslo rozpuštěné (na pokapání)
  • Náplň:
    • 300
      g sušené hrušky
    • 200
      g sušená jablka
    • 150
      g cukr
    • badyán
    • hnědý rum (možno)
  • Drobenka:
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 200
      g máslo
    • 200
      g moučkový cukr
    • hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek.
2
Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné, nepříliš tuhé těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na zhruba 4 díly. Na moukou posypaném vále vyválejte kulaté placky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete připravenou náplní, posypte drobenkou smíchanou z uvedených surovin.
3
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem s trochou rumu.
4
Na náplň uvařte všechno sušené ovoce ve vodě s kořením. Sceďte a umelte na masovém mlýnku. Podle potřeby zřeďte trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo, a rumem.
5
**Tip:** Valašské frgály ale nemusí mít náplň pouze sladkou (používají se také tvaroh, povidla, mák či rozvařená jablka zahuštěná strouhaným perníkem). Velmi oblíbená a tradiční je též zelná náplň. Tu připravíte, když 500 g najemno nakrouhaného zelí spaříte a ve velmi malém množství vody podusíte doměkka s troškou soli. Pak přidáte zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíte mletou skořicí, možná i malinko dosolíte, po vychladnutí ji nanesete na koláčové těsto a upečete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Valašské frgály od babičky Martičky z…

Valašské hruškové frgály s badyánem

Valašské hruškové frgály s badyánem

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ann | 1. 5. 2016 10:20

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

  • Ann | 1. 5. 2016 10:20

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

  • Artur | 14. 7. 2013 16:27

    A rolling stone is worth two in the bush, thanks to this arteilc.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Snídaně Dopolední svačina Pečení Posvícení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hnědý rum Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozpuštěné máslo Sůl Sušená jablka Sušené hrušky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Francouzský hruškový koláč

Francouzský hruškový koláč

Jahodová zmrzlina II.

Jahodová zmrzlina II.

Krevety středozemí

Krevety středozemí

Vynikající kapr

Vynikající kapr

Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!

Pudinkové kostky s tvarohem - bez…

Mexická zeleninová polévka

Mexická zeleninová polévka

Lasagne s masem a žampiony

Lasagne s masem a žampiony

Išelské koláčky

Išelské koláčky

Bramborové drbáky

Bramborové drbáky

Doporučujeme

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Kaplická cmunda
Kaplická cmunda
19
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
15
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
15
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a péct. Zkuste její hruškové galetky
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a…
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i…
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
AHA.cz Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Jak být na podzim stylová? Hvězdy sázejí na trik, který vždycky funguje!

Jak být na podzim stylová? Hvězdy sázejí na trik, který vždycky funguje!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Herečka Lenka Zahradnická vyděsila fanoušky: Skončila na pohotovosti! Co se stalo?!

Herečka Lenka Zahradnická vyděsila fanoušky: Skončila na pohotovosti! Co se stalo?!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Magické datum 10. 10. je ideální pro životní změnu: Dnes pošlete do vesmíru přání!

Magické datum 10. 10. je ideální pro životní změnu: Dnes pošlete do vesmíru přání!

Další doporučené recepty:

Valašská kyselica II
Valašská kyselica II
Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z…
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské koláče - Frgále
Valašské koláče - Frgále
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact