Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké, vsypeme jemně krájené zelí. Vaříme doměkka, vlijeme rozšlehaná vejce a po sražení polévku zahustíme a zároveň zjemníme smetanou.
2
Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem "Valašská kyselica" a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Helena
|14. 9. 2014 14:08
No byla jsem 14 dní tomu na Lysé hoře a vařily tam mimo jiné valašské speciality ,,pravú valašskú kyselicu a byla jsem překvapená,že tam nebyly houby a bylo tam čerstvé zelí ne kyselé...tak vidíte sto lidí sto chutí...Víte naše babi říkala dáš deseti lidem stejný recept a stejně to bude od každého chutnat jinak... :-)
Mně je vcelku jedno, jestli tahle polévka odpovídá klasickému receptu na VK. Nám moc chutnala. Díky za recept. Výborná
Vy jste tááák chytřííííí
|7. 4. 2013 11:50
Pro ty chytrolíny, kteří si to ani neumí dočíst do konce.
"Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem „Valašská kyselica“ a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)"
ladik
|30. 3. 2013 04:01
spousta věci tam neni.
Mirek
|6. 2. 2013 22:32
Cože to je? Kde na to přišli? Složení i postup jsou špatně na valašskou kyselici. Zaprvé: Nikdy nevařte brambory dohromady s kyselým zelím, i když jdou do poloměkka. Brambory se vaříi zvlášť a zelí také zvlášť. Do zelí se dá kmín, bobkový list a nové koření. Když je obojí uvařeno, uděláme si v jiném hrnci základ. Houby (čerstvé, sušené a předem namočené, předsmažené a mražené, prostě jakékoli máme k dispozici) smažíme na trošce oleje /nebo sádle/ až zmizí případná voda. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu (pokud možno valašskou a hlavně ne paprikovou) nebo kousky uzeného ( do polévky se původně dávaly drobky a kousky uzeného, které zbyly, aby se využily). Do sváteční kyselice přijde obojí. Pak to trochu osmahneme, na to dáme uvařené zelí a vařené brambory, nejlepší je dát je tam i s vodou ve které se vařily. Tekutiny dáme do kyselice tak akorát, aby byla dost hustá, ale ne úplně tuhá. To vše necháme přejít varem, chvilku provaříme a nakonec přidáme zakysanou, ne sladkou, smetanu. Dále se už nevaří. A je hotovo. Ani to není tak složité, jak to vypadá, ale výsledek stojí za to.
hanka
|21. 10. 2012 12:25
Vypada to dobře, ale já ju vařím uplne jinak jeste me tam teho dost chybi na valasskou kyselicu
Vladimír
|27. 5. 2012 20:04
Tak dej recept na tu pravou /není-li to tajné/
Aspius
|19. 4. 2012 19:24
Sice dobrá, ale s valašsků kyseliců to nemá opravdu nic společného - jsem z Valašska.
kachna
|25. 2. 2012 09:15
plně souhlasím!
hlubocan
|21. 12. 2011 16:27
to není valašská kyselica
Eva Homolová
|25. 9. 2011 08:43
Je vynikající,také dávám klobásku. ;-) :-)
Lucie
|18. 4. 2011 08:33
Je moc dobrá, jen dávám zakysanou smetanu a klobásku. Vajíčko nedávám.
Lucie
|3. 9. 2007 18:03
Výborná, jen jsem přidala kousek uzeného.
Iveta Soralova
|4. 5. 2007 19:18
Klobásu také dávám výborná polévka to je pravda ,musím ji zas někdy uvařit
Janča Chmelík
|1. 1. 2007 12:55
Nalákali jste mě,zítra jí jdu uvařit.
Mája
|4. 11. 2006 14:56
Je opravdu výborna,ale jedla jsem ji bez vajíček a je lepší.Místo toho tam dám klobásku a smetanu kyselou.pak nemá chybu!!!!Zrovna ji jdu vařit.
Lenka Vozihnojová
|17. 5. 2006 14:18
Polévku jsem vařila před týdnem.A musím říct,že je vážně výborná.
Petra
|20. 3. 2006 00:59
Dnes jsem poprve udelala pro manzela (je puvodem z VM) a nemohl si ji vynachvalit. Pridala jsem do ni jeste klobasku, bez ni to neni ono. Dekuji za vyborny recept.
Pavlína Votkeová
|11. 3. 2006 17:53
Moooc dobrá.
Pája
|14. 2. 2006 19:38
Opravdu dobrá, stojí za to zkusit,já jsem ji po schválení rodinnou radou zařadila do stálého jídelníčku.
Emilia Šípová
|9. 2. 2006 22:07
Dala jsem houby mražené a byla vynikající, posypala jsem hodně pažitky mňamka
Vašek Rožnov
|22. 11. 2005 16:38
pravý Valach pozná co je dobre.S valašskou klobásou je opravdu ještě lepší.
šarik
|28. 7. 2005 12:05
zeleňačka bez smetany je taky skvělá zrovna ji vařím ale ta vaše valašská je úplně jiná a fakt skvělá jezdím často na valašsko a vždy si na ní musím někam zajít...
Marika Vogalová
|18. 6. 2005 09:24
Polévku jsem vařila nedávno a byla velmi dobrá, ještě lepší je s přídavkem klobásy nakrájené na kolečka.