• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Valašská kyselica
Napište svůj komentář k receptu

Valašská kyselica

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 30
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašská kyselica
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g brambory
    • 4
      lžíce sušené houby
    • 400
      g kysané zelí
    • 150
      g sladká smetana
    • 1
      ks vejce
    • 4
      ks bobkový list
    • kmín
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké, vsypeme jemně krájené zelí. Vaříme doměkka, vlijeme rozšlehaná vejce a po sražení polévku zahustíme a zároveň zjemníme smetanou.
2
Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem "Valašská kyselica" a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašská kyselica II

Valašská kyselica II

Bystřická kyselica

Bystřická kyselica

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena | 14. 9. 2014 14:08

    No byla jsem 14 dní tomu na Lysé hoře a vařily tam mimo jiné valašské speciality ,,pravú valašskú kyselicu a byla jsem překvapená,že tam nebyly houby a bylo tam čerstvé zelí ne kyselé...tak vidíte sto lidí sto chutí...Víte naše babi říkala dáš deseti lidem stejný recept a stejně to bude od každého chutnat jinak... :-)

  • valach | 21. 3. 2014 20:11

    pěkně to kurvíš

  • momik
    momik | 6. 2. 2014 18:40

    Tady je tolik odborníků :) jestli to nebude tím že každá tetina na Valašsku to vaří jinak :)

  • Oldiesek | 3. 1. 2014 11:42

    Tenhle recept vazne skveli.. Ja pridal jeste varene fazole a byl to luxus :n-b)

  • meduza0011 | 11. 5. 2013 12:28

    Mně je vcelku jedno, jestli tahle polévka odpovídá klasickému receptu na VK. Nám moc chutnala. Díky za recept. Výborná

  • Vy jste tááák chytřííííí | 7. 4. 2013 11:50

    Pro ty chytrolíny, kteří si to ani neumí dočíst do konce. "Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem „Valašská kyselica“ a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)"

  • ladik | 30. 3. 2013 04:01

    spousta věci tam neni.

  • Mirek | 6. 2. 2013 22:32

    Cože to je? Kde na to přišli? Složení i postup jsou špatně na valašskou kyselici. Zaprvé: Nikdy nevařte brambory dohromady s kyselým zelím, i když jdou do poloměkka. Brambory se vaříi zvlášť a zelí také zvlášť. Do zelí se dá kmín, bobkový list a nové koření. Když je obojí uvařeno, uděláme si v jiném hrnci základ. Houby (čerstvé, sušené a předem namočené, předsmažené a mražené, prostě jakékoli máme k dispozici) smažíme na trošce oleje /nebo sádle/ až zmizí případná voda. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu (pokud možno valašskou a hlavně ne paprikovou) nebo kousky uzeného ( do polévky se původně dávaly drobky a kousky uzeného, které zbyly, aby se využily). Do sváteční kyselice přijde obojí. Pak to trochu osmahneme, na to dáme uvařené zelí a vařené brambory, nejlepší je dát je tam i s vodou ve které se vařily. Tekutiny dáme do kyselice tak akorát, aby byla dost hustá, ale ne úplně tuhá. To vše necháme přejít varem, chvilku provaříme a nakonec přidáme zakysanou, ne sladkou, smetanu. Dále se už nevaří. A je hotovo. Ani to není tak složité, jak to vypadá, ale výsledek stojí za to.

  • hanka | 21. 10. 2012 12:25

    Vypada to dobře, ale já ju vařím uplne jinak jeste me tam teho dost chybi na valasskou kyselicu

  • Vladimír | 27. 5. 2012 20:04

    Tak dej recept na tu pravou /není-li to tajné/

  • Aspius | 19. 4. 2012 19:24

    Sice dobrá, ale s valašsků kyseliců to nemá opravdu nic společného - jsem z Valašska.

  • kachna | 25. 2. 2012 09:15

    plně souhlasím!

  • hlubocan | 21. 12. 2011 16:27

    to není valašská kyselica

  • Eva Homolová | 25. 9. 2011 08:43

    Je vynikající,také dávám klobásku. ;-) :-)

  • Lucie | 18. 4. 2011 08:33

    Je moc dobrá, jen dávám zakysanou smetanu a klobásku. Vajíčko nedávám.

  • Lucie | 3. 9. 2007 18:03

    Výborná, jen jsem přidala kousek uzeného.

  • Iveta Soralova | 4. 5. 2007 19:18

    Klobásu také dávám výborná polévka to je pravda ,musím ji zas někdy uvařit

  • Janča Chmelík | 1. 1. 2007 12:55

    Nalákali jste mě,zítra jí jdu uvařit.

  • Mája | 4. 11. 2006 14:56

    Je opravdu výborna,ale jedla jsem ji bez vajíček a je lepší.Místo toho tam dám klobásku a smetanu kyselou.pak nemá chybu!!!!Zrovna ji jdu vařit.

  • Lenka Vozihnojová | 17. 5. 2006 14:18

    Polévku jsem vařila před týdnem.A musím říct,že je vážně výborná.

  • Petra | 20. 3. 2006 00:59

    Dnes jsem poprve udelala pro manzela (je puvodem z VM) a nemohl si ji vynachvalit. Pridala jsem do ni jeste klobasku, bez ni to neni ono. Dekuji za vyborny recept.

  • Pavlína Votkeová | 11. 3. 2006 17:53

    Moooc dobrá.

  • Pája | 14. 2. 2006 19:38

    Opravdu dobrá, stojí za to zkusit,já jsem ji po schválení rodinnou radou zařadila do stálého jídelníčku.

  • Emilia Šípová | 9. 2. 2006 22:07

    Dala jsem houby mražené a byla vynikající, posypala jsem hodně pažitky mňamka

  • Vašek Rožnov | 22. 11. 2005 16:38

    pravý Valach pozná co je dobre.S valašskou klobásou je opravdu ještě lepší.

  • šarik | 28. 7. 2005 12:05

    zeleňačka bez smetany je taky skvělá zrovna ji vařím ale ta vaše valašská je úplně jiná a fakt skvělá jezdím často na valašsko a vždy si na ní musím někam zajít...

  • Marika Vogalová | 18. 6. 2005 09:24

    Polévku jsem vařila nedávno a byla velmi dobrá, ještě lepší je s přídavkem klobásy nakrájené na kolečka.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kyselica
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Kmín Kysané zelí Sladká smetana Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ovocný salát s jogurtem

Ovocný salát s jogurtem

Mrkvová bábovka

Mrkvová bábovka

Rebarborové muffiny

Rebarborové muffiny

Svařák

Svařák

Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek

Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek

Pizza se sýrem

Pizza se sýrem

Krkonošský hubník

Krkonošský hubník

Švestková žemlovka

Švestková žemlovka

Špecle s kořenovou zeleninou

Špecle s kořenovou zeleninou

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

56
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
51
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
47
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
45
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
38
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou…
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Pepa a Radko v Blesk Poslední výzvě: 'Vypadnutí byla rána z milosti,' říká Pepa. Jak se s vyřazením popasoval Radko?

Pepa a Radko v Blesk Poslední výzvě: 'Vypadnutí byla rána z milosti,' říká Pepa. Jak se s vyřazením popasoval Radko?

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Další doporučené recepty:

Vajíčkový salát
Vajíčkový salát
Vajíčkový salát podle Šárky
Vajíčkový salát podle Šárky
Vajíčkový salát se salámem
Vajíčkový salát se salámem
Valašská kyselica II
Valašská kyselica II
Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
  • Recepty.cz
  • Valašská kyselica
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact