• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Valašská kyselica
Napište svůj komentář k receptu

Valašská kyselica

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 30
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašská kyselica
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g brambory
    • 4
      lžíce sušené houby
    • 400
      g kysané zelí
    • 150
      g sladká smetana
    • 1
      ks vejce
    • 4
      ks bobkový list
    • kmín
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké, vsypeme jemně krájené zelí. Vaříme doměkka, vlijeme rozšlehaná vejce a po sražení polévku zahustíme a zároveň zjemníme smetanou.
2
Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem "Valašská kyselica" a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašská kyselica II

Valašská kyselica II

Bystřická kyselica

Bystřická kyselica

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena | 14. 9. 2014 14:08

    No byla jsem 14 dní tomu na Lysé hoře a vařily tam mimo jiné valašské speciality ,,pravú valašskú kyselicu a byla jsem překvapená,že tam nebyly houby a bylo tam čerstvé zelí ne kyselé...tak vidíte sto lidí sto chutí...Víte naše babi říkala dáš deseti lidem stejný recept a stejně to bude od každého chutnat jinak... :-)

  • valach | 21. 3. 2014 20:11

    pěkně to kurvíš

  • momik
    momik | 6. 2. 2014 18:40

    Tady je tolik odborníků :) jestli to nebude tím že každá tetina na Valašsku to vaří jinak :)

  • Oldiesek | 3. 1. 2014 11:42

    Tenhle recept vazne skveli.. Ja pridal jeste varene fazole a byl to luxus :n-b)

  • meduza0011 | 11. 5. 2013 12:28

    Mně je vcelku jedno, jestli tahle polévka odpovídá klasickému receptu na VK. Nám moc chutnala. Díky za recept. Výborná

  • Vy jste tááák chytřííííí | 7. 4. 2013 11:50

    Pro ty chytrolíny, kteří si to ani neumí dočíst do konce. "Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem „Valašská kyselica“ a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)"

  • ladik | 30. 3. 2013 04:01

    spousta věci tam neni.

  • Mirek | 6. 2. 2013 22:32

    Cože to je? Kde na to přišli? Složení i postup jsou špatně na valašskou kyselici. Zaprvé: Nikdy nevařte brambory dohromady s kyselým zelím, i když jdou do poloměkka. Brambory se vaříi zvlášť a zelí také zvlášť. Do zelí se dá kmín, bobkový list a nové koření. Když je obojí uvařeno, uděláme si v jiném hrnci základ. Houby (čerstvé, sušené a předem namočené, předsmažené a mražené, prostě jakékoli máme k dispozici) smažíme na trošce oleje /nebo sádle/ až zmizí případná voda. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu (pokud možno valašskou a hlavně ne paprikovou) nebo kousky uzeného ( do polévky se původně dávaly drobky a kousky uzeného, které zbyly, aby se využily). Do sváteční kyselice přijde obojí. Pak to trochu osmahneme, na to dáme uvařené zelí a vařené brambory, nejlepší je dát je tam i s vodou ve které se vařily. Tekutiny dáme do kyselice tak akorát, aby byla dost hustá, ale ne úplně tuhá. To vše necháme přejít varem, chvilku provaříme a nakonec přidáme zakysanou, ne sladkou, smetanu. Dále se už nevaří. A je hotovo. Ani to není tak složité, jak to vypadá, ale výsledek stojí za to.

  • hanka | 21. 10. 2012 12:25

    Vypada to dobře, ale já ju vařím uplne jinak jeste me tam teho dost chybi na valasskou kyselicu

  • Vladimír | 27. 5. 2012 20:04

    Tak dej recept na tu pravou /není-li to tajné/

  • Aspius | 19. 4. 2012 19:24

    Sice dobrá, ale s valašsků kyseliců to nemá opravdu nic společného - jsem z Valašska.

  • kachna | 25. 2. 2012 09:15

    plně souhlasím!

  • hlubocan | 21. 12. 2011 16:27

    to není valašská kyselica

  • Eva Homolová | 25. 9. 2011 08:43

    Je vynikající,také dávám klobásku. ;-) :-)

  • Lucie | 18. 4. 2011 08:33

    Je moc dobrá, jen dávám zakysanou smetanu a klobásku. Vajíčko nedávám.

  • Lucie | 3. 9. 2007 18:03

    Výborná, jen jsem přidala kousek uzeného.

  • Iveta Soralova | 4. 5. 2007 19:18

    Klobásu také dávám výborná polévka to je pravda ,musím ji zas někdy uvařit

  • Janča Chmelík | 1. 1. 2007 12:55

    Nalákali jste mě,zítra jí jdu uvařit.

  • Mája | 4. 11. 2006 14:56

    Je opravdu výborna,ale jedla jsem ji bez vajíček a je lepší.Místo toho tam dám klobásku a smetanu kyselou.pak nemá chybu!!!!Zrovna ji jdu vařit.

  • Lenka Vozihnojová | 17. 5. 2006 14:18

    Polévku jsem vařila před týdnem.A musím říct,že je vážně výborná.

  • Petra | 20. 3. 2006 00:59

    Dnes jsem poprve udelala pro manzela (je puvodem z VM) a nemohl si ji vynachvalit. Pridala jsem do ni jeste klobasku, bez ni to neni ono. Dekuji za vyborny recept.

  • Pavlína Votkeová | 11. 3. 2006 17:53

    Moooc dobrá.

  • Pája | 14. 2. 2006 19:38

    Opravdu dobrá, stojí za to zkusit,já jsem ji po schválení rodinnou radou zařadila do stálého jídelníčku.

  • Emilia Šípová | 9. 2. 2006 22:07

    Dala jsem houby mražené a byla vynikající, posypala jsem hodně pažitky mňamka

  • Vašek Rožnov | 22. 11. 2005 16:38

    pravý Valach pozná co je dobre.S valašskou klobásou je opravdu ještě lepší.

  • šarik | 28. 7. 2005 12:05

    zeleňačka bez smetany je taky skvělá zrovna ji vařím ale ta vaše valašská je úplně jiná a fakt skvělá jezdím často na valašsko a vždy si na ní musím někam zajít...

  • Marika Vogalová | 18. 6. 2005 09:24

    Polévku jsem vařila nedávno a byla velmi dobrá, ještě lepší je s přídavkem klobásy nakrájené na kolečka.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kyselica
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Kmín Kysané zelí Sladká smetana Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Quiche

Quiche

Fazolová polévka se zelím

Fazolová polévka se zelím

Plněný lilek (melanzane ripiene)

Plněný lilek (melanzane ripiene)

Kynutá cmunda

Kynutá cmunda

Švestkový štrůdl

Švestkový štrůdl

Kulaté kynuté knedlíky - příloha

Kulaté kynuté knedlíky - příloha

Nádivkový beránek

Nádivkový beránek

Polévka z čerstvého špenátu - jednoduchá a rychlá

Polévka z čerstvého špenátu -…

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

55
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
48
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
31
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
28
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
24
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa

Zajímavé články

Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od lektorky Kristýny Paulus
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od…
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Blesk pro ženy Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Princezna Kate po rakovině: Dojemné setkání s rodinou mrtvé fotografky (†17)

Princezna Kate po rakovině: Dojemné setkání s rodinou mrtvé fotografky (†17)

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy 5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

Další doporučené recepty:

Vajíčkový salát
Vajíčkový salát
Vajíčkový salát podle Šárky
Vajíčkový salát podle Šárky
Vajíčkový salát se salámem
Vajíčkový salát se salámem
Valašská kyselica II
Valašská kyselica II
Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
  • Recepty.cz
  • Valašská kyselica
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact