• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Valašská kyselica
Napište svůj komentář k receptu

Valašská kyselica

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 30
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašská kyselica
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g brambory
    • 4
      lžíce sušené houby
    • 400
      g kysané zelí
    • 150
      g sladká smetana
    • 1
      ks vejce
    • 4
      ks bobkový list
    • kmín
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké, vsypeme jemně krájené zelí. Vaříme doměkka, vlijeme rozšlehaná vejce a po sražení polévku zahustíme a zároveň zjemníme smetanou.
2
Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem "Valašská kyselica" a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašská kyselica II

Valašská kyselica II

Bystřická kyselica

Bystřická kyselica

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

Kyselica (zelňačka) s čabajkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena | 14. 9. 2014 14:08

    No byla jsem 14 dní tomu na Lysé hoře a vařily tam mimo jiné valašské speciality ,,pravú valašskú kyselicu a byla jsem překvapená,že tam nebyly houby a bylo tam čerstvé zelí ne kyselé...tak vidíte sto lidí sto chutí...Víte naše babi říkala dáš deseti lidem stejný recept a stejně to bude od každého chutnat jinak... :-)

  • valach | 21. 3. 2014 20:11

    pěkně to kurvíš

  • momik
    momik | 6. 2. 2014 18:40

    Tady je tolik odborníků :) jestli to nebude tím že každá tetina na Valašsku to vaří jinak :)

  • Oldiesek | 3. 1. 2014 11:42

    Tenhle recept vazne skveli.. Ja pridal jeste varene fazole a byl to luxus :n-b)

  • meduza0011 | 11. 5. 2013 12:28

    Mně je vcelku jedno, jestli tahle polévka odpovídá klasickému receptu na VK. Nám moc chutnala. Díky za recept. Výborná

  • Vy jste tááák chytřííííí | 7. 4. 2013 11:50

    Pro ty chytrolíny, kteří si to ani neumí dočíst do konce. "Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem „Valašská kyselica“ a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)"

  • ladik | 30. 3. 2013 04:01

    spousta věci tam neni.

  • Mirek | 6. 2. 2013 22:32

    Cože to je? Kde na to přišli? Složení i postup jsou špatně na valašskou kyselici. Zaprvé: Nikdy nevařte brambory dohromady s kyselým zelím, i když jdou do poloměkka. Brambory se vaříi zvlášť a zelí také zvlášť. Do zelí se dá kmín, bobkový list a nové koření. Když je obojí uvařeno, uděláme si v jiném hrnci základ. Houby (čerstvé, sušené a předem namočené, předsmažené a mražené, prostě jakékoli máme k dispozici) smažíme na trošce oleje /nebo sádle/ až zmizí případná voda. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu (pokud možno valašskou a hlavně ne paprikovou) nebo kousky uzeného ( do polévky se původně dávaly drobky a kousky uzeného, které zbyly, aby se využily). Do sváteční kyselice přijde obojí. Pak to trochu osmahneme, na to dáme uvařené zelí a vařené brambory, nejlepší je dát je tam i s vodou ve které se vařily. Tekutiny dáme do kyselice tak akorát, aby byla dost hustá, ale ne úplně tuhá. To vše necháme přejít varem, chvilku provaříme a nakonec přidáme zakysanou, ne sladkou, smetanu. Dále se už nevaří. A je hotovo. Ani to není tak složité, jak to vypadá, ale výsledek stojí za to.

  • hanka | 21. 10. 2012 12:25

    Vypada to dobře, ale já ju vařím uplne jinak jeste me tam teho dost chybi na valasskou kyselicu

  • Vladimír | 27. 5. 2012 20:04

    Tak dej recept na tu pravou /není-li to tajné/

  • Aspius | 19. 4. 2012 19:24

    Sice dobrá, ale s valašsků kyseliců to nemá opravdu nic společného - jsem z Valašska.

  • kachna | 25. 2. 2012 09:15

    plně souhlasím!

  • hlubocan | 21. 12. 2011 16:27

    to není valašská kyselica

  • Eva Homolová | 25. 9. 2011 08:43

    Je vynikající,také dávám klobásku. ;-) :-)

  • Lucie | 18. 4. 2011 08:33

    Je moc dobrá, jen dávám zakysanou smetanu a klobásku. Vajíčko nedávám.

  • Lucie | 3. 9. 2007 18:03

    Výborná, jen jsem přidala kousek uzeného.

  • Iveta Soralova | 4. 5. 2007 19:18

    Klobásu také dávám výborná polévka to je pravda ,musím ji zas někdy uvařit

  • Janča Chmelík | 1. 1. 2007 12:55

    Nalákali jste mě,zítra jí jdu uvařit.

  • Mája | 4. 11. 2006 14:56

    Je opravdu výborna,ale jedla jsem ji bez vajíček a je lepší.Místo toho tam dám klobásku a smetanu kyselou.pak nemá chybu!!!!Zrovna ji jdu vařit.

  • Lenka Vozihnojová | 17. 5. 2006 14:18

    Polévku jsem vařila před týdnem.A musím říct,že je vážně výborná.

  • Petra | 20. 3. 2006 00:59

    Dnes jsem poprve udelala pro manzela (je puvodem z VM) a nemohl si ji vynachvalit. Pridala jsem do ni jeste klobasku, bez ni to neni ono. Dekuji za vyborny recept.

  • Pavlína Votkeová | 11. 3. 2006 17:53

    Moooc dobrá.

  • Pája | 14. 2. 2006 19:38

    Opravdu dobrá, stojí za to zkusit,já jsem ji po schválení rodinnou radou zařadila do stálého jídelníčku.

  • Emilia Šípová | 9. 2. 2006 22:07

    Dala jsem houby mražené a byla vynikající, posypala jsem hodně pažitky mňamka

  • Vašek Rožnov | 22. 11. 2005 16:38

    pravý Valach pozná co je dobre.S valašskou klobásou je opravdu ještě lepší.

  • šarik | 28. 7. 2005 12:05

    zeleňačka bez smetany je taky skvělá zrovna ji vařím ale ta vaše valašská je úplně jiná a fakt skvělá jezdím často na valašsko a vždy si na ní musím někam zajít...

  • Marika Vogalová | 18. 6. 2005 09:24

    Polévku jsem vařila nedávno a byla velmi dobrá, ještě lepší je s přídavkem klobásy nakrájené na kolečka.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kyselica
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Kmín Kysané zelí Sladká smetana Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dvojbarevný jablečný koláč

Dvojbarevný jablečný koláč

Salát s rukolou a mozzarellou

Salát s rukolou a mozzarellou

Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Koláčky ze 100% tuku

Koláčky ze 100% tuku

Sekaná podle Itala

Sekaná podle Itala

Italská kuchyně- předkrmy - salát Caprese

Italská kuchyně- předkrmy - salát…

Dort srdce

Dort srdce

Bramborová frittata

Bramborová frittata

Mleté maso se zeleninou II.

Mleté maso se zeleninou II.

Doporučujeme

40 minut
Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

129
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
93
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
86
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
67
Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem
Těstovinový salát se…
62
Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Jednoduché tvarohové…

Zajímavé články

Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů, kterými ohromíte i babičku
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů,…
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
AHA.cz Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Ženy.cz Nevycházíte s penězi? Osvojte si finanční návyky úspěšných žen

Nevycházíte s penězi? Osvojte si finanční návyky úspěšných žen

Blesk.cz Zemřel skladatel Mark Snow: Proslavily ho Akta X

Zemřel skladatel Mark Snow: Proslavily ho Akta X

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy 10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

Další doporučené recepty:

Vajíčkový salát
Vajíčkový salát
Vajíčkový salát podle Šárky
Vajíčkový salát podle Šárky
Vajíčkový salát se salámem
Vajíčkový salát se salámem
Valašská kyselica II
Valašská kyselica II
Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
  • Recepty.cz
  • Valašská kyselica
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact