Michaela má pravdu a když jsme si přečetla některé komentáře tak dělají úplně jiné recepty .. vaječný řízek je to co je napsáno v tomto receptu .. to co zde píšete vy jsou pouze upgrady a s klasickým vaječným řízkem to nemá nic společného. a to co napsala Hana není už vůbec vaječný řízek ale to že chléb obalíte ve vajíčku a osmažíte ho jako topinku poté ho potřete hořčicí posypete nakrájenou cibulí a kyselou okurkou není vaječný řízek nýbrž dřevorubecký chléb :)
Já do toho rozšlehaného vejce kápnu od oka trochu mléka a místo strouhanky dávám hrubou krupici. Myslím, že se na toto jídlo vztahují oba názvy, jak smaženka, tak vaječný řízek.
Jak tady vidím tyto komentáře tak nevím, ale myslím si, že Jarka, Hanka i Vlastimil mluví úplně o jiných receptech (nehledě na název pokrmu).Volské oko v trojobalu je v předchozím recetpu uvedeno jako řízek z vajec.A tento vaječný řízek si můžete koupit skoro v každém občerstvení pod názvem smaženka...
Já dělám vaječný řízek úplně jinak: nejdříve udělám z vajec volské oka které po vychladnutí obalím jako řízek a ještě jednou usmažím. Podávám s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Rychlé, chutné a levné.
Dělám se sýrem, tvrdý nastrouhám, nebo rozmačkám trojuhelníček, přidám koření ( grilovací, chili ... ), může být i kousek cibule a pažitky. Šunku dávám jen vyjímečně, nebo až na vrch. Pokud je hmota tuhá naředím ( mlékem, pivem, vodou ). Usmažené potírám hořčicí a posypu sekanou cibulkou. Zeleninu jako přílohu ... mňam.
Zkuste do té vaječné hmoty přidat ještě pár - nejlépe domácích škvarků. Dělávala nám to kdysi mamča a bylo to moc dobré.
NEJjednodušší je klepnout 1 vejce do hrnečku, trošku našlehat, přidat 1 lžičku strouhanky, lžíci nakrájené šunky nebo měkkěho salámu a nalít na pánev. Po vyjmutí na talíř potřít hořčicí, posypat nakrájenou cibulí a event. trošku nasekané petrželky a ozdobit rajčaty,paprikou a nebo kyselou okurkou.
Když čtu ty ingredience, tak mi naskočilo, že vlastně pokaždé, když mi zůstanou vajíčka z obalování řízků, mám vaječný řízek. Akorát mě z toho nevznikne omeleta, ale opravdový řízek. Protože já tam vždycky nasypu tolik strouhanky až je ta hmota hustá a jde mi z toho udělat v rukách ,placička, něco jako karbenátek, který ještě obalím ve strouhance. Potom smažím společně s řízky a kolikrát mi to chutná víc než samotný řízek.
Tak to u nás se dělá tak ,že se vajíčka rozšlehají se solí,troškou mléka a pak v tom obalíme chleba a rychle ho osmažíme po obou stranách ,vyndáme ,potřeme hořčicí (kečupem) pak posypeme nadrobno nakrájenou cibulku (plátky kyselé okurky).
Tento řízek mi dělávala moje babička, ke které jsem , co by dítě, chodila na obědy. Jednou jsem ho chtěla udělat, ale nedá se popsat, co z toho bylo. Babička uz dávno zemřela, tak mi neměl kdo poradit, jak na to. Jarko to je to, co mi tak chutnalo jako dítěti. Dík, musim to zkusit.
Pro Alenu: zkoušela jsem to taky,ale ta rozšlehaná hmota těmi přísadami nějak ztěžkne a na pánvi se pak nenafoukne.Možná by bylo líp,posypat šunkou,nebo sýrem až těsně před obracením řízku.A mimo to,když se to obloží zeleninou(cibule je nutná,protože je na tom moc dobrá,když se prohřeje)je to barevné i tak!Ale zkuste , uvidíte a dejte vědět.Mimochodem,tu cibuli krájím na tenounká půlkolečka.
Dobrý nápad, ještě bych do vajíčka před strouhankou nasypala třeba šunku jemně pokrájenou, smíchanou s petrželou, nebo paprikou aby to mělo mozaiku. Zkusím a uvidím až bude chvilka......
Já dělám vaječný řízek trošku jinak: Na pánvi rozpustíme kousek másla, naspypeme strouhanku, rozklepneme vajíčko (jako na volské oko), osolíme, zasypeme strouhankou a po chvíli až je to opečené obrátíme a dosmažíme. Podáváme s bramborem.