Prosátý moučkový cukr, žloutky, vanilkový prášek nebo utlučenou prosátou vanilku třeme v míse 15 minut. Pak přidáme svařené, vychladlé mléko nebo smetanu a naposled zamícháme čistý líh. Dobře umíchaný koňak nalijeme do čistých lahví, zazátkujeme je a zapečetíme. Nikdy nesměl chybět na vánočním stole.
Paní Lado Tak jsem to vyskoušel a zjistil jsem že se mi hrudky nedělají.Je jen jedna možnost proč se Vám udělaly.Použila jste mléko z marketu a šlehačku z dlouhou trvanlivostí..Toto zboží je vyráběno z řepkového oleje a mléčné sušiny a vody.Proto to má trvamlivost 3 a více měsíců.V roce 1930 nic takového neexistovalo.V kombinaci s alkoholem se to mohlo vysrážet.Jinak je to velmi výborný vaječný koňak.Pil jsem ho o vánocích celé dětství.Náprava jedině používat mléko sice pastelované ale s krátkou trvanlivostí,to samé smetana.To je záruka že je z kravského mléka.Hezkýn den
Simča Sládková
|16. 12. 2009 10:04
Hmmm, nevím, kde nastala chyba, je to přesně opsaný recept z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů paní M. Janků - Sandtnerové, kterou já používám skoro jako kuchařskou bibli.... Zatím se mi nestalo, aby mi z této knihy nějaký recept nevyšel. Je pravda, že přímo tento recept jsem zatím nekoušela.... V receptu je velmi zdůrazněno, že mléko (či smetana) musí být vychladlé - nenastala chybka tady? Asi bych taky zkusila projet to mixerem, případně procedit (propasírovat hrudky) přes jemné sítko...
Di -
|15. 12. 2009 08:02
A co kdybyste hrudkový koňak zcela moderně rozmixovala? Nepomohlo by to?
Lada Javorkova
|15. 12. 2009 07:35
Bezne nekritizuji recepty druhych, protoze vim, ze jim se jiste dari podle nich vytvorit kreace kterym chutove bunky neodolaji, ale bohuzel o tomto receptu to napsat nemohu. Problem byl ten, ze se na konaku utvoril skraloup diky smetane, a ted je konak hrudkovaty ;-(. Postupovala jsem presne podle receptu, ale nezdarilo se....