Sladký alkoholický nápoj, dříve ve Francii nazýván lait de poule (kuřecí mléko). Dobrota, kterou si v mžiku můžete připravit nejen na Vánoce.
Výborný! Můj první vaječňák. Dala jsem 4 žloutky, plechovku Salka, pytlík vanilkového cukru, trochu mléka a 2dcl rumu. Neměla jsem v čem šlehat, tak jsem to dala na 6 minut do mixéru :-D
haha, víš prd
Pít nápoje se syrovými vaječnými žloutky se nemusí vyplatit. A to zejména u domácích vajec z druhé ruky. Vždycky byla vžitá pouze tepelná úprava při přípravě vaječného koňaku, tedy zahřátí ve vodní lázni na 85 °C a rychlé zchlazení.
Je výborný, lepší som nepila. Dala som 200 ml rumu a stačilo.
tento recept dělám již 50let a vše moc chutná,ale dávám 5 žloutků,a když je moc hustý přidám kondenzované mláko.
Já dělám už druhý rok. Letos jsem experimentovala a dala do toho vanilku bourbon s třtinovým cukrem Dělala jsem 4 dávky a už mám z toho sotva 2 půl litrové flašky, takže PECKA! Vypadá to, že chutná ;-) :-D :-D :-D
Včera jsem vyzkoušela, akorát s 200 ml rumu - výborný!!! Akorát hustý, paráda <3
Dělal jsem dokonalý,dal jsem jednu plechovku salka a tatra mléko a ještě naředil trochu mlékem aby byl ridší perfektní moc dlouho nevydržel díky za recept- :-D
je super, ale je toho malo vseho aspon minimalne 2x tolik ;-)
je super, ale je toho malo vseho aspon minimalne 2x tolik ;-)
Prostě mňamka :-P
Dobrý den, vaječný koňak je výborný, rumu jsem dala jen 200ml a naředila trochou plnotučného mléka, byl výborný a i hustý akorát!!! A opravdu doporučuji míchat 3 min. jinak se vše nespojí, jak má jsou tam pak cucky... Celá rodina si pochutnala, moc děkuji za recept. Všem doporučuji a dávám za 1 :-)
Přidat více cukru ;-)
Dobrý den, mám trošku problém. Váš recept už zkouším podruhé a vždy jsem ho měla hrozně řídký a ani po několika dnech nezhoustl. Mohla by jste mi poradit, jak ho popřípadě zahustím, nebo co je možné dělat špatně? Děkuji
ja davam méně rumu a je dost husty,tak pridam malicko smetanu 12%,takze mi to pravidelne vyjde na 1/2 l a sklenicka....
tento konak delam několikrát za rok ....jen davam rumu méně a podle chuti pridavam, pro me je se 1/4 l rumu moc silny, jelikož je kvůli tomu vic husty,prileju malicko smetanu 12% , a vyjde mi pravidelne 1/2 l a sklenicka.....je vynikajici............na stejny spusob delam i irsky krem, jen pridam 1 polevkovou lzici karamelového salka.
Dala bych příště méně rumu :-)
Podle množství ingrediencí tak na půl litru.
Dobrý den, můžu se zeptat na kolik množství konaku je tento recept? Predem diky za odpoved, chystam se delat 2 litry :-)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Udělal jsem ho omylem trošičku více a nevím jak to vypijeme . Jak dolouho vydrží v lednici v lahvi ? Předem děkuji za Odpověď. Jinak recept je super, moc chutná.
ses tatar, co to je za veta, ze neslazene neni
výborný,všem moc chutná nikdy dlouho nevydrží :-)
Urcite slazene. I ja se pridam . U nas take dlouho nevydrzel tak ze jsem delal dalsi. Priste je na rade ma polovicka :-))
Muj prvni vajecnak a hned super, lehke a vyborne. Doporucuji ;-)! <:-)
nenípsaný cukr, tak je více než jisté, že salko, lye udělat i pikao či karamelový
Do té doby, než ho někdo najde :-))
nevydrží ;.)
<:-)
Recept opravdu vynikající...sice jsem dala také méně rumíku, záleži kdo kolik snese ;-)
zdravím, prosím vas jak dlouho vydrzí v lednici? dekuji :-))
zdravím, prosím vas jak dlouho vydrzí v lednici? dekuji :-))
Sladké ... Jak jinak 8-) :-)
dobrý den, jaký dáváte rum nějaký kvalitnější nebo stačí "tuzemák"???
Díky za recept.Jen jsem z něj nevyčetla, zda kondenzované mléko .... slazené či neslazené? Díky za odpověď.
Když je moc hustý stačí trošku zředit s mlíkem ;-)
Dnes jsem zkoušela domácí vaječňák poprvé a vybrala jsem si tento recept, protože je nejednodušší. Musím uznat, že je opravdu výborný, trošku silnější, ale alespoň zůstane v ledničce o pár dní déle. :-)) Děkuji za recept ;-)
Výborný koňak, udělala jsem v pátek a dnes dělám další. Všem strašně moc chutnal.
Vaječný koňak jsem dělal poprvé, recept je jednoduchý a dobrý, akorát jsem dal místo 250ml rumu polovinu a chutnal i ostatním. Jediné co mě rozesmálo, je to že nešel skoro vylít z lahve :-[
Zkuste jiny recept, moje mamka dela tak, ze se tam vari pudink se zloutky a je mnohem leps nez tento recept a navic jsou zloutky uvarene, takze nehrozi salmonela 8-)
Já tento recept dělám již řadu let ale dávám jen 130-140ml rumu. 250ml jsem dávala na dávku 2 salka a 6 žloutků.Tenkát byl ještě rum 40% a tak i na poloviční dávku stačilo těch 125ml.Teď už je rum jen 37,5% a tak dávám těch 130-140ml.Je to tak akorát a tento recept je opravdu moc dobrý a hlavně rychlý. ;-)
Taky mi připadal docela dost cítit rumem, tak jsme to ještě nadstavili smetanou. :-)
Neni špatný, chutnal dobře :-\ pokud chcete ale hustý vaječný koňak patří tam líh.
vaječný koňak je od slova vaječný, ne? :-)
rozmíchám vajíčka v rumu a pak dávám vše ostatní, alkohol případné zárodky zabije
Dal jsem kombinaci klasického kondenzovaného mléka a druhé pikao a musím říct, že je to bomba
Mňam, tak právě jsem ho dodělala a je perfektní. Na mě je v něm sice docela hodně rumu :-[ Takže jsem ho nedala tolik, ale je fakt luxusní :-P Děkuji a recept ukládám, ať vím, co se u nás bude po večerech bumbat příští rok <:-)
tak letos poprve jsem skusila vajecnák a vysledek nevim kam jej zkovat aby mi ho nevipili je vynikajici díky :-*
místo rumu dávám domácí slivovici a to má také velký úspěch
Ten je tak výbornej, že se myslim nikde ani nestihne zkazit ))
Koňak se nevaří, alkohol to zakonzervuje na dlouho. My ho máme v lednici i dva týdny a nic se s ním neděje.
:-| zivacka
:-)) 8-) ;-) :-D
dik za recept
My k tomu pridavame plecovku neslazeneho mleka :-) a je to vyborny ;-)
je to mňamka!!! salko jsem v plechovce ještě převařila na karamelovou příchuť a dala jen 100ml rumu, aby mohla "olizovat" i dcera :-) :-) Děkuji za recept.
Zkusil jsem tento recept a zjistil jsem, že potřebuje doladit. Byl moc hustý, bylo moc cítit sladké kondenzované mléko. Zředil jsem to trochu mlékem, aby chuť byla vyvážená a velmi dobré - doporučuji.
Chutnalo dcerce, chutnalo zeťákovi, chutnalo všem, komu dali naši mladí ochutnat! A to potěší.
když neznáš přísloví tak se do toho neser!
Co ho takhle strčit tu láhev do hrnce s teplou vodou ?
Bohužel tento recept mě zklamal. Čerstvě vyrobevný výborný, ale druhý den po vyndání z lednice ztuhlý jak puding , z láhve nelze vydobýt. Má konzistenci hustého krému, nikoliv likéru, i když chuťově je výborný. Prosím poraďte, jak ho z té láhve mám dostat. Současně bych uvítala recept na vaječný koňak, který zůstane tekutý.
Recept vypadá úžasně a Vaše komentáře ještě líp :-) . Ale prosím Vás není pozdě jej teď ještě udělat? Musí se nějakou dobu odležet, nebo ne? Děkuji za odpověď ;-)
Dal Vám to najevo poněkud neomaleným způsobem ale měl pravdu. Pokud z daní které platí půjdou peníze na inzulín, kompresní ponožky na křečáky, na léky proti vysokému tlaku na srdce atd... Tak se nedívím, že to podal jak to podal, protože jemu na výplatu už moc nezbyde. TAK SI DEJTE PODLE CHUTI A MYSLETE NA NEJ!!!
Uz se nemuzu dockat az si tenhle recept vyzkousim. Pak dam vedet jak chutna tady ve Walesu :-). Jen jednu otazku: Musim si ho udelat dopredu jelikoz az do vanoc pracuju - jak dlouho mi vydrzi v lednici? Abych je tu vsechny neotravila :-D
Tady sedne: Až tlustí budou hubení, hubení budou studení. A vnouče má zapadnout do měkkého klína milující babičky a ne aby si o její kosti narazil prcinku.
mila karolinko moc vam dekuji za povzbuzeni moje pani doktorka mi rika ze si nemuzu dovolit drzet zadnou dietu protoze mam hodne nemoci mam 100 kllo mam 52 let a dopreju si na co mam chut, nejvic me stve k dyz vas vsude u lekaru upozornujou ze jste OBEZNI. Karolinko jednou se mi stalo u kekare uz jsem odchazela a on me mezi dverima doslova rekl jestli chci zit tak jsem rekla ze ano on me na toto rekl abych NEZRALA mimochodem byla jsem u tohoto lekare poprve a naposled on byl hubene postavy co myslite ze se stalo onemocnel a ZEMREL moc vas zdravim RUZENA.
oparava hubený mrtví
já nevím že řešíte jak budete vypadat po vaječňáku,dyť je to úplně jedno,důležité je jak se cítíte,jestli máte 50 nebo 100kg je fuk,je spousta lidí kteří se kvůli své linii neumí ani bavit,a můj děda říkavá až tlustý budou hubený ,hubený budou tlustý,pak dostal rakovinu a dlouho se léčil,tenkrát mu doktor řekl,že může bít jen rád ,že nebyl hubený jen představa ta že měl 120kg a při léčbě 55shubnul mluví sama o sobě,co dodat-neřešte postavu řešte život a vaječnák je skvělej životabudič
Dávám do něho 1/2 litru Rumu, 10 žloutků, 10 vanilkových cukrů a 3 plechovky Salka. Salko navíc předtím vařím (v zavřených plechovkách) 3 hodiny ve vodě. Pak vše smíchám a rozmixuji. Je hustý a moc dobrý.
super,vyskusala som a kazdy aj pohariky vylizuje.
dekuju!!! :-\
To mě moc zaujalo. To konden. mléko je neslazené? Celé? A kolik tak cukru a rumu? Díky
vyzkousela jsm a je super
Recept jsem vyzkoušela je výborný ,do vánoc budu muset udělat znova dlouho nevydrží
Super recept, já jsem akorát měla silnější rům takře jsem tam dávala jen 150ml :-)
Jo, to znám velmi dobře :-) 8-) :-) Mizí přímo závratnou rychlostí, že? Děláme ho vždycky na vánoce a když přijdeme zmrzlí z půlnoční, tak se vytáhne mísa cukroví a láhev vaječňáku a TAK hezky se vykládá .... Už se těším :-)
nevim, cim to je, ale u nas se tenhle vajecny konak nejak "vyparuje" :-\
Není, rumu pouze 1/4 l :-D Ještě bych doplnila, že se jedná o předpis na 1/2 litru koňaku.
je správě 1 litr rumu? :-)
salmonela sem, salmonela tam ;-) sak je tam rum, ne? 8-)
Dělám vaječný koňak bez vajec...rozmixuju kondenzované mléko s uvařeným prochladlým vanilkovým pudinkem, cukrem a rumem...když spěchám, pudink nevařím a místo něj tam dám 2 kupované vanilkové pudinky v kelímku, jen bez té šlehačky nahoře.
Poslední věta měla být: nikdy nám tak dlouho nevydržel :-)... a to jsem ještě nic nepila :-)
Mám recept velmi podobný, jen je asi méně alkoholický, protože na 1 plechovku (1/4 l) sladkého kondenzovaného mléka a 1/4 rumu jsou tam 4 žloutky a 1/4 litru svařené šlehačky. Ale vzhledem k tomu, že ho se mnou mlsají děti, tak je asi lépe, že to není tak "ožralé"..... Jinak mám u receptu poznámku, že se může nechat tak 3 dny v lednici (nikdy nám to louho nevydržel :-) )
Výborný a jednoduchý recept, můžu jenom doporučit... Zhoustl během chvíle v ledničce. Je moc dobrý, mňam.
uplně hledim ,že se nebojite salmonely ,moje mamka vždy ho vždy michala nad parou ,byl krasně hladky a husty a žloutkyjen dva ,nesmí to však do varu ,srazil by se .Nakonec si nalila do stopečky a na povrch si nasypala trošku kávy , to je bašta ,to zkuste,zravim.marie.z.
Hrozně dlouho jsem už na těchto stránkách nebyla. Proto mě velice potěšilo, že vám můj vaječný koňak chutná.Recept mám od maminky. Doma jsme jej vyráběli co pamatuji. Moje děti jej také měly nejraději.Už jsem jej předala další generaci.Tak dobrou chuť.
Začátkem prosince dělám také vaječný koňak, tomuto je velmi podobný. Je hustý ( po nějaké době ) jako puding, ale výborný. Už se na něj těším!!!
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho lze vaječnák skladovat? děkuji za odpověď
My tiez suhlasime ze je podstatne lepsi nez egg nog ktory sa tu v USA predava. Budeme ho pit na novy rok. Dik.
Ahoj Jirinko,Diky za recept, je bezva, ten vajecnak je moc dobry i na zmrzlinu a na slehacku do kafe. Co se tyce kalorii ty se nemaji pocitat, pak cloveku nechutna. Olince jenom tolik, vazim 55 kilo a ziju na cokolade a sladkostech skoro cely zivot.Tady maji v obchodech Egg Nog ale to je s muskatem a neni to ono. Vajecnak je vajecnak.
Pane Zdenku, ja pridavam jeste k tomu cukr jak uz prede mnou radila pani Ticha a sleham se zloutkama do peny...pak nemuzou vam zustat nerozslehane kousky vajec:-))
Dobrý den, prosím o radu: dělám podobný vaječňák, ale v loňském roce mi zůstaly nerozšlehané kousky vajíček, které se už nerozpustili. Na chuť to vliv nemělo, ale bylo to nepříjemné. Dík za odpověď na mail: zd.krejci@seznam.cz
Vajecny konak prece nepije nikdo kazdej den,takze to nevadi ze je kaloricky,to se dela vetsinou jenom na vanoce,dekuji za recept.
Nejlepsi konak jaky muzu v USA vyrobit. Dokonce je podobny tomu od maminky, i kdyz mene kaloricky (maminka do nej dava 5 zloutku). Znamym chutna lepe nez tradicni americky egg nog, coz je smetanovozloutkovy zaklad s brandy a muskatovym oriskem.
Dávám ještě 100g práškového cukru a 1 neslazené mléko Tatra.
Velmi lahodné.Neodhadla jsem presně čtvrt litru rumu a dala tam trochu vic,ale příště dám rumu méně. Dík, za skvělý recept.
Děkuju za výborný recept. Dlouho jsem nemohla přijít na pořádný recept,jaký dělávala moje babička. Měla cukrovku,alr vaječňák si nikdy na Vánoce neodpustila. Dělala ho krásně hustý a lepkavý, prostě jako tenhle od vás. Ještě jednou děkuji a na zdraví!
Vypadat blbě můžu i za rok bez vaječného koňaku, pokud budu jíst jako bezedná. Jednou za rok na vánoce si dám tento koňak za odměnu,že vypadám stále dobře...
Olinko, dobré nekalorické je jenom voda. Tak dobrou chuť.
Já to piju každý vánoce a vypadám dobře.
verim, ze to dobre, ale taky nesmirne kaloricke...pokud to budete pit casto, tak nevim-nevim, jak budetevypadat za 5 let...
Opraveno.
recept je na 1/2 l koňaku