Mrkev, celer a petržel pokrájejte na menší kusy a povařte v lehce osolené vodě tak, aby byla na skus. Asi 2 minuty před koncem vaření přihoďte do hrnce i mražený hrášek. Zeleninu slijte, ale vývar uchovejte na nálev. Vařenou zeleninu, kapii i okurky pokrájejte na velmi drobné kostičky.
Vejce opatrně vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Poté je slijte, ihned schlaďte studenou vodou a oloupejte. Vejce pokrájejte na stejně velké kostičky jako zeleninu.
150 ml vývaru ze zeleniny nalijte do větší mísy a přisypte želatinu.
Nemíchejte, jen ji nechte 10 minut nabobtnat.
4
Připravte nálev. Do kastrůlku nalijte ocet, přidejte cukr a sůl a nejprve minutu povařte, ať zbavíte ocet čpavých látek. Potom přilijte zbytek vývaru, přisypte koření a zvolna vařte dalších 5 minut. Horký nálev slijte přes cedník na nabobtnalou želatinu, koření odstraňte. Prošlehejte metličkou, až se želatina zcela rozpustí.
5
Do tekutiny s želatinou přidejte majonézu a metličkou jemně zašlehejte. Přidejte zeleninu a nakonec vejce. Směs promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily, a nalijte do formy. Uložte do ledničky nejméně na 3 hodiny, ideálně do druhého dne.