Tento hříšně sladký moučník, který je typický svou mřížkovou strukturou, k nám doputoval patrně z Belgie. Zdobené šlehačkou a ovocem a polité karamelem jsou naprosto neodolatelné. Dopřejte si je třeba jako báječnou nedělní snídani nebo odpolední dezert.
Smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Rozšlehejte vejce s mlékem a přilijte rozpuštěné máslo. Poté spojte se sypkými surovinami a vymíchejte řídké těsto. Plotýnky vaflovače potřete malým množstvím rozpuštěného másla a smažte jednotlivé vafle.
Na karamelovou omáčku budete potřebovat pevnou část z jedné plechovky vychlazeného kokosového mléka. Rozpusťte ji v kastrůlku a nechte asi pět minut probublávat na velmi mírném ohni. Přidejte cukr, teplotu stáhněte na minimum a míchejte asi 5 minut, pak nechte vychladnout, chladnutím omáčka trochu ztuhne.
3
Šlehačku opět připravíte z tuhé části vychlazeného kokosového mléka. Dejte ji do mísy robotu a šlehejte na vyšší rychlost, jakmile se tuk změní na krémovou tekutinu, přidejte cukr a šlehejte dál, po pár minutách vznikne nadýchaný krém. Vafle podávejte s karamelovou omáčkou, šlehačkou a ovocem.