g
kroupy
střední nebo velké, již uvařené v osolené vodě
3
ks
rozšlehané vejce
- nejsou nutná
Dále
400
g
kysané zelí
olej
1
ks
cibule
3
lžíce
cukr krupice
dle chuti, cca
sůl
Postup přípravy receptu
1
Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme okapané zelí, osolíme, osladíme a pod poklicí dusíme do změknutí. Podlévat většinou nemusíme, jelikož přidáním cukru nám zelí pustí šťávy dostatek.
2
Na malém množství oleje a jemně pokrájené slanině osmažíme na měsíčky pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky pokrájené václavky, bedly nebo hlívu a za občasného promíchání necháme pod poklicí bez podlévání podusit, do vydušení přebytečné tekutiny. Pak ochutíme solí, pepřem, česnekem, kmínem, majoránkou (rozmarýnem), jen krátce společně s houbami osmažíme a vmícháme povařené kroupy, které ještě necháme prohřát.
3
Podáváme společně s dušeným zelím.
4
Další možná úprava je s vejci, která vmícháme do houbové směsi, necháme je za stálého míchání srazit a až poté vmícháme kroupy.
5
Pokud místo špeku použijeme pouze olej, pokrm můžeme podávat i vegetariánům.