Osušený filet zbavený případných zbylých kostí namočíme na 15 minut do rumu kůží nahoru. Filet nemusí v rumu plavat, stačí na dně misky 0,5 centimetru. Misku s filetem umístěte do lednice.
2
Po 15 minutách filet opláchněte, osušte papírovou utěrkou a použitý rum z misky vylijte. Misku vytřete do sucha a připravte si marinovací směs, což není nic jiného než směs hrubozrnné mořské soli a hnědého cukru. Doporučený poměr je 2 díly soli a 1 díl cukru, ale můžete si ho upravit dle chuti. Na 500g filet dejte hrnek soli a půl hrnku cukru a navíc 1 lžičku čerstvě drceného pepře.
3
Na dno vysušené mísy, ve které se filet marinoval, vsypte třetinu této směsi a položte na ní filet kůží dolů. Zbytek směsi nasypte na filet a vklepejte jemně do masa. Mísu překryjte potravinářskou folií a nechte 4 hodiny marinovat v lednici.
4
//Losos se často udí na dřevěných lupíncích na ryby a zeleninu z řady Best of Barbecue od Stevena Raichlena. K vyuzení postačí 1 hrnek lupínků. Postupem času si vyzkoušíte, zda chcete mít lososa více nebo méně uzeného a s množstvím lupínků budete experimentovat. Hrnek lupínků předem namočte na 1 hodinu do vody. Poté lupínky sceďte a nechte okapat.//
5
Lososa po 4 hodinách vyjměte, opláchněte od směsi soli a cukru a osušte papírovou utěrkou. Rozpalte uhlí nebo brikety v komínovém startéru a gril připravte na nepřímé grilování.
6
Pro grilování budete také potřebovat hliníkovou misku, kterou umístíte doprostřed grilu. Brikety nebo uhlí vysypte po stranách grilu vedle misky a umístěte grilovací rošt do svojí polohy.
7
Filet umístěte na grilovací rošt doprostřed nad hliníkovou misku a na rozžhavené uhlí nebo brikety vhoďte okapané lupínky. Lososa grilujte při 200°C cca 20-30 minut.
8
Maso by mělo být na stisk prstem tuhé a jednotlivé svaly by se měly od sebe oddělovat.
9
Nemusíte se bát, že lososa ugrilujete "do sucha"; proto je na grilování tak oblíbený a hlavně výborně chutná.