• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Uzené maso
Napište svůj komentář k receptu

Uzené maso

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uzené maso
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg maso na uzení
    • 4
      stroužek česnek
    • 20
      g sůl 15-20g
    • sanitrová směs
    • voda převařená studená

Postup přípravy receptu

1
Maso na uzení naložíme na tři týdny do česnekového láku (česnek, sůl, sanitrová směs, převařená voda, studená). Na 1 kg masa počítáme 15-20 g soli. Nálev musíme též osolit, aby byl jemně slaný. Nasolené a očesnekované maso dáme do kamenného hrnce a zalejeme vodou, zatížíme např. čistým kamenem. Maso je dobré po týdnu otočit. Maso dáme do teplé udírny a necháme maso chvíli oschnout, pak teprve udírnu zavřeme. Udíme 10-12 hodin při teplotě 80 °C.
2
Dřevo na uzení buk (tvrdé dřevo). Zavařujeme do sklenic (maso musí být zaplaveno vodou, můžeme ještě dosolit) 2 hodiny při 100 °C.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Uzené maso v kysaném zelí

Uzené maso v kysaném zelí

Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou

Uzené maso s fazolovou kaší a…

Uzené na cibuli s dušenou mrkví

Uzené na cibuli s dušenou mrkví

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kerimir | 10. 12. 2016 20:18

    Nezlobte se ale asi jste nikdy neudil. Dub na u zení NESMI být je kyselý. Kamarád si ho jednou spletl s jasanem a nedaly se klobásy jíst. 15 kg klobás vyhodil.

  • Milan | 9. 12. 2016 23:26

    S receptem souhlas - jen: dávám pouze klasickou sůl 20g na kilo masa, udím 2 dny - začínám na 35 stupních a první den se dostvám na 50, druhý den jdu pomalu až na 70-80 %, výsledek je takový, že to jde lehce až do pršutu - paráda.

  • pavel | 9. 4. 2015 13:42

    Já nakladam maso na uzeni jen v zimě kdy ne létají mouchy a mam to nálože ne 6-8 týdnů sůl s česnekem neodvazuju tzv.srutky masa obalím ve směsi a uložím do dubového skopku který potom zakreju a zatizim žádnou vodu nedávám a maso je pěkně po vyuzeni stavnate

  • josf | 21. 11. 2014 21:41

    pppppppppppppppp

  • olga | 29. 8. 2012 13:29

    :-) jsem presvedcena ze nejilepsi uzene z ovocnych stromu

  • vladanm
    vladanm | 25. 11. 2011 09:25

    Ještě bych rád dodal,že dřevo musí být bez kůry a nařezané ručně.Po řetězových pilách zůstávají na dřevu zbytky oleje.

  • vladanm
    vladanm | 25. 11. 2011 09:18

    Dřevo na uzení je ideální buk popřípadě dub. Dřevo z ovocných stromů dost kouří a maso má povrch černý.Po dubu a buku zlatý. Ovocné dřevo někdo dává nakonec na zakouření.

  • Zdena z JM | 23. 11. 2007 10:30

    A k tomu Vašemu poslednímu dotazu: nejlepší je na uzení dřevo z ovocných stromů.

  • Zdena z JM | 23. 11. 2007 10:27

    Pane Bohumile, přečtěte si můj předchozí píspěvek.Opravdu je to vyzkoušené.Pokud jste dal 2.5 dkg soli na 1 kg masa a vodu ještě navíc osolil,tak to bude asi dost přesolené. A z těch 5 týdnů v láku bych asi měla strach. 2-3 týdny opravdu stačí.

  • Bohumil Převrátil | 23. 11. 2007 10:22

    protože jsem si o solících směsích už něco nestudoval a dost rychle jsem pochopil, že je to zprominutim svinec.Jeden řezník dokonce tvrdí "jestli se chcete pomalu a jistě trávit nakládejte do sanytru (pragandy)".To že tyto věci mam v ostatních uzeninách mi bohatě stačí.Rád bych se dozvěděl také něco o samotném uzení.Doba, teplota, vkládat maso do udírny osušené omyté, čím udit apd.Nerad bych se hned napoprvé zklamal ikdyž chybami se člověk učí.Díky za rady.Převrátil

  • Bohumil Pževrátil | 23. 11. 2007 10:19

    Dobrý den.Jsem uzenář začátečník a to doslova.Mohl by mi někdo poradit od naložení až po vyuzení?Poprvé jsem před pár dny nakládal maso na uzení (kýtu a krkovičku asi tak 1-1,3kg kusy masa)podle prastaré knihy domácí zabijačka.Naložil jsem maso takzvaně kombinovaně to jest nasolení kusů masa a druhý dle zalitím lákem.Od lidí kteří udí jsem se dozvěděl že poměr soli k masu má být 2% tzn. 10Kg masa 20dkg soli.Nicméně jsem maso naložil podle receptu který jsem našel ve zmíněné knize,který zněl na 10Kg masa 25-30dkg soli (já jsem použil 25dkg soli) druhý den maso pustilo vodu.Zalil jsem ho vodou v poměru 10L vody 130dkg soli.(20 min převařenou a řádně vychlazenou).Tuším že jsem to asi trochu přesolil.Nevím.Počítám jestli se mi nezkazí lák , že budu udit za 5-6týdnů.Dozvěděl jsem se , ze je dobré maso den před uzením na jeden den dát do studené vody.Chtěl bych nakládat jen do obyčejné.

  • Bohumil Převrátil | 23. 11. 2007 10:12

    Dobrý den.Jsem uzenář začátečník a to doslova.Mohl by mi někdo poradit od naložení až po vyuzení?Poprvé jsem před pár dny nakládal maso na uzení (kýtu a krkovičku asi tak 1-1,3kg kusy masa)podle prastaré knihy domácí zabijačka.Naložil jsem maso takzvaně kombinovaně to jest nasolení kusů masa a druhý dle zalitím lákem.Od lidí kteří udí jsem se dozvěděl že poměr soli k masu má být 2% tzn. 10Kg masa 20dkg soli.Nicméně jsem maso naložil podle receptu který jsem našel ve zmíněné knize,který zněl na 10Kg masa 25-30dkg soli (já jsem použil 25dkg soli) druhý den maso pustilo vodu.Zalil jsem ho vodou v poměru 10L vody 130dkg soli.(20 min převařenou a řádně vychlazenou).Tuším že jsem to asi trochu přesolil.Nevím.Počítám jestli se mi nezkazí lák , že budu udit za 5-6týdnů.Dozvěděl jsem se , ze je dobré maso den před uzením na jeden den dát do studené vody.Chtěl bych nakládat jen do obyčejné.

  • Zdena z JM | 13. 4. 2007 06:36

    Udíme si maso sami už několik let a nepotřebujeme žádné sanitrové směsi ani dusitanové soli.Na 1 kg masa počítáme 2 dkg soli.Sůl rozpustíme v převařené vodě a tou potom zalejeme maso.Jednotlivé kusy masa bohatě potřeme prolisovaným česnekem,naskládáme těsně vedle sebe do velkého hrnce a zalejeme slaným nálevem.Necháme uležet 2-3 týdny v chladnu.Před vložením do udírny maso opláchneme od česneku a osušíme.Udíme zhruba 10 hodin při teplotě cca 70 stupňů.Když už máme roztopenou udírnu,koupíme si kapra,naporcujeme,nasolíme a přidáme do udírny.Udí se asi tak 3 hodiny.Je to zřejmě hodně amatérské,ale maso je výborné a kapr přímo lahůdka.Toho sníme ještě za tepla.

  • Máří | 12. 4. 2007 16:00

    Pane Romane Bartáku, miki ve svých příspěvcích jasně vysvětlil, že dusičnany vámi chválené se během naložení masa působením bakterií mění na dusitany vámi zatracované. Rozdíl je v tom, že u dusitanů si můžete dávku přesně odměřit. A pojem "v chladu" je tak široký, že někomu maso za tři týdny neuzraje a jinému se zkazí - to si za ty peníze raději koupím pršut.

  • roman barták | 12. 4. 2007 13:33

    Při nakládání masa do pragandy neboli dusitanové směsi stačí 14 dní.Tuto směs ale nedoporučuji je karciogení.Používám dusičnan sodný nebo draselný se solí a cukrem to nemá chybu.Tři dny v chladu naložený na sucho vtéto směsi a potom zalít lákem taktéž z této směsi a nechat tři týdny odležet vchladu.Vtýdnu dvakrát přeložit.Vše také najdete v knize Kolektiv autoru kuchařka udíme -vaříme-konzervujeme.

  • miki | 20. 12. 2006 18:52

    Ještě k tomu zavařování uzeného masa: To co se v předpise doporučuje tak je vyloženě nebezpečné. Spóry botulotoxinu (klobásový jed) nelze zničit pouhým povařením konzerv při 100 st.C na dobu 2 hodin. To je možné pouze v konzervách plechových a ještě v autoklávu pri 120 st.C. Aby se vám povedla alespoň použitelná konzervace masa v domácích podmínkách( tj. při teplotě 100 st.C) tak musíte provést tzv. dvojitou sterilizaci. Ta se sestává ze sterilizace při 100 st.C po dobu 1 hod a po 1-2 dnech se provede druhá při stejných podmínkách (100 st a 1hod.). Při prodelevě mezi sterilizacemi ,totiž přeživší spóry vyklíčí a teprve následná sterilizace je ničí. Je potřeba než "člobrďa" něco doporučí tak si o tom něco přečíst, literatury je dost, případně napiš já ti pošlu svůj elaborát na téma uzení.

  • miki | 18. 12. 2006 19:21

    Tento recept pomíjí zakladní potřeby při uzení masa.Tak třeba doba, která se uvádí tj. 3 týdny je dostatečná pouze při použití dusitanové solicí směsi, ale nedostatečná při použití salnytrové sol. směsi, tam je potřeba alespoň 4-5 týdnů. Jedná se totiž o to, že mikroorganizmy musejí rozložit svým působením přítomný dusičnan draselný nebo sodný (tzv. salnytr) na dusitany, které způsobí dvě věci maso zkřehne a probarví se do červena. Dále zde hraje roli teplota naložení, když budeme mít teplotu blízkou 2 st. C tak se doba o dost prodlouží, když bude vysoká tj 10 st.C tak je zase nebezpečí tzv. zvrhnutí láku, i když doba se ůměrně zkracuje. Též složení solicích směsí zde neni vyloženo. Překládání masa je nutné. A to 1-2x týdně, neni možné napsat "Maso je dobré po týdnu otočit".Dále dobaí, při teplotě kouře 80 st. C a 10-12 hod. uzení dostaneme černý a vysušený nepoživatelný paskvil, a vzhledem k době doporučeného naložení bude i pěkně tvrdý. Dobrou chuť "pane uzenáři"

  • Tereza Jarčušková | 7. 11. 2006 13:25

    Peter, rada jednoduchá, nejesť údeniny alebo ich príjem znížiť na minimum :)))

  • Petr Vaněček | 4. 11. 2006 18:06

    Dusitnanové solicí směsi a po staru sanytru se najíme v uzeninách dosyta !!!!!

  • luckymili | 18. 3. 2006 07:48

    Už 3 roky si udíme své maso i klobásy, ráda bych vyzkoušela ten váš recept. Můžete mi něco napsat o sanitrové směsi a zavařování? A máte ještě nějaké recepty na uzení?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové
Maso Vepřové Oběd Večeře Pozdní večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Maso Sanitrová směs Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Velikonoční tvarohový mazanec

Velikonoční tvarohový mazanec

Pikantní okurkový salát

Pikantní okurkový salát

Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem

Smažená tlačenka s falešným…

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Masovo-zeleninová rýže

Masovo-zeleninová rýže

Kuskus s tuňákem a zeleninou

Kuskus s tuňákem a zeleninou

Sladké oplatky

Sladké oplatky

Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

Třešňový dort / řez

Třešňový dort / řez

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

53
Jogurtový švestkový koláč
Jogurtový švestkový koláč
45
Dvoubarevná čokoláda do formiček
Dvoubarevná čokoláda do…
38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
35
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
25
Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Koprová omáčka se…

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Zpěvák z O5 a Radeček Polák a dohra stížnosti: Doktor „Hovado“ se ozval

Zpěvák z O5 a Radeček Polák a dohra stížnosti: Doktor „Hovado“ se ozval

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Uzené maso
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact