• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Uzené maso
Napište svůj komentář k receptu

Uzené maso

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uzené maso
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg maso na uzení
    • 4
      stroužek česnek
    • 20
      g sůl 15-20g
    • sanitrová směs
    • voda převařená studená

Postup přípravy receptu

1
Maso na uzení naložíme na tři týdny do česnekového láku (česnek, sůl, sanitrová směs, převařená voda, studená). Na 1 kg masa počítáme 15-20 g soli. Nálev musíme též osolit, aby byl jemně slaný. Nasolené a očesnekované maso dáme do kamenného hrnce a zalejeme vodou, zatížíme např. čistým kamenem. Maso je dobré po týdnu otočit. Maso dáme do teplé udírny a necháme maso chvíli oschnout, pak teprve udírnu zavřeme. Udíme 10-12 hodin při teplotě 80 °C.
2
Dřevo na uzení buk (tvrdé dřevo). Zavařujeme do sklenic (maso musí být zaplaveno vodou, můžeme ještě dosolit) 2 hodiny při 100 °C.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Uzené maso v kysaném zelí

Uzené maso v kysaném zelí

Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou

Uzené maso s fazolovou kaší a…

Uzené na cibuli s dušenou mrkví

Uzené na cibuli s dušenou mrkví

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kerimir | 10. 12. 2016 20:18

    Nezlobte se ale asi jste nikdy neudil. Dub na u zení NESMI být je kyselý. Kamarád si ho jednou spletl s jasanem a nedaly se klobásy jíst. 15 kg klobás vyhodil.

  • Milan | 9. 12. 2016 23:26

    S receptem souhlas - jen: dávám pouze klasickou sůl 20g na kilo masa, udím 2 dny - začínám na 35 stupních a první den se dostvám na 50, druhý den jdu pomalu až na 70-80 %, výsledek je takový, že to jde lehce až do pršutu - paráda.

  • pavel | 9. 4. 2015 13:42

    Já nakladam maso na uzeni jen v zimě kdy ne létají mouchy a mam to nálože ne 6-8 týdnů sůl s česnekem neodvazuju tzv.srutky masa obalím ve směsi a uložím do dubového skopku který potom zakreju a zatizim žádnou vodu nedávám a maso je pěkně po vyuzeni stavnate

  • josf | 21. 11. 2014 21:41

    pppppppppppppppp

  • olga | 29. 8. 2012 13:29

    :-) jsem presvedcena ze nejilepsi uzene z ovocnych stromu

  • vladanm
    vladanm | 25. 11. 2011 09:25

    Ještě bych rád dodal,že dřevo musí být bez kůry a nařezané ručně.Po řetězových pilách zůstávají na dřevu zbytky oleje.

  • vladanm
    vladanm | 25. 11. 2011 09:18

    Dřevo na uzení je ideální buk popřípadě dub. Dřevo z ovocných stromů dost kouří a maso má povrch černý.Po dubu a buku zlatý. Ovocné dřevo někdo dává nakonec na zakouření.

  • Zdena z JM | 23. 11. 2007 10:30

    A k tomu Vašemu poslednímu dotazu: nejlepší je na uzení dřevo z ovocných stromů.

  • Zdena z JM | 23. 11. 2007 10:27

    Pane Bohumile, přečtěte si můj předchozí píspěvek.Opravdu je to vyzkoušené.Pokud jste dal 2.5 dkg soli na 1 kg masa a vodu ještě navíc osolil,tak to bude asi dost přesolené. A z těch 5 týdnů v láku bych asi měla strach. 2-3 týdny opravdu stačí.

  • Bohumil Převrátil | 23. 11. 2007 10:22

    protože jsem si o solících směsích už něco nestudoval a dost rychle jsem pochopil, že je to zprominutim svinec.Jeden řezník dokonce tvrdí "jestli se chcete pomalu a jistě trávit nakládejte do sanytru (pragandy)".To že tyto věci mam v ostatních uzeninách mi bohatě stačí.Rád bych se dozvěděl také něco o samotném uzení.Doba, teplota, vkládat maso do udírny osušené omyté, čím udit apd.Nerad bych se hned napoprvé zklamal ikdyž chybami se člověk učí.Díky za rady.Převrátil

  • Bohumil Pževrátil | 23. 11. 2007 10:19

    Dobrý den.Jsem uzenář začátečník a to doslova.Mohl by mi někdo poradit od naložení až po vyuzení?Poprvé jsem před pár dny nakládal maso na uzení (kýtu a krkovičku asi tak 1-1,3kg kusy masa)podle prastaré knihy domácí zabijačka.Naložil jsem maso takzvaně kombinovaně to jest nasolení kusů masa a druhý dle zalitím lákem.Od lidí kteří udí jsem se dozvěděl že poměr soli k masu má být 2% tzn. 10Kg masa 20dkg soli.Nicméně jsem maso naložil podle receptu který jsem našel ve zmíněné knize,který zněl na 10Kg masa 25-30dkg soli (já jsem použil 25dkg soli) druhý den maso pustilo vodu.Zalil jsem ho vodou v poměru 10L vody 130dkg soli.(20 min převařenou a řádně vychlazenou).Tuším že jsem to asi trochu přesolil.Nevím.Počítám jestli se mi nezkazí lák , že budu udit za 5-6týdnů.Dozvěděl jsem se , ze je dobré maso den před uzením na jeden den dát do studené vody.Chtěl bych nakládat jen do obyčejné.

  • Bohumil Převrátil | 23. 11. 2007 10:12

    Dobrý den.Jsem uzenář začátečník a to doslova.Mohl by mi někdo poradit od naložení až po vyuzení?Poprvé jsem před pár dny nakládal maso na uzení (kýtu a krkovičku asi tak 1-1,3kg kusy masa)podle prastaré knihy domácí zabijačka.Naložil jsem maso takzvaně kombinovaně to jest nasolení kusů masa a druhý dle zalitím lákem.Od lidí kteří udí jsem se dozvěděl že poměr soli k masu má být 2% tzn. 10Kg masa 20dkg soli.Nicméně jsem maso naložil podle receptu který jsem našel ve zmíněné knize,který zněl na 10Kg masa 25-30dkg soli (já jsem použil 25dkg soli) druhý den maso pustilo vodu.Zalil jsem ho vodou v poměru 10L vody 130dkg soli.(20 min převařenou a řádně vychlazenou).Tuším že jsem to asi trochu přesolil.Nevím.Počítám jestli se mi nezkazí lák , že budu udit za 5-6týdnů.Dozvěděl jsem se , ze je dobré maso den před uzením na jeden den dát do studené vody.Chtěl bych nakládat jen do obyčejné.

  • Zdena z JM | 13. 4. 2007 06:36

    Udíme si maso sami už několik let a nepotřebujeme žádné sanitrové směsi ani dusitanové soli.Na 1 kg masa počítáme 2 dkg soli.Sůl rozpustíme v převařené vodě a tou potom zalejeme maso.Jednotlivé kusy masa bohatě potřeme prolisovaným česnekem,naskládáme těsně vedle sebe do velkého hrnce a zalejeme slaným nálevem.Necháme uležet 2-3 týdny v chladnu.Před vložením do udírny maso opláchneme od česneku a osušíme.Udíme zhruba 10 hodin při teplotě cca 70 stupňů.Když už máme roztopenou udírnu,koupíme si kapra,naporcujeme,nasolíme a přidáme do udírny.Udí se asi tak 3 hodiny.Je to zřejmě hodně amatérské,ale maso je výborné a kapr přímo lahůdka.Toho sníme ještě za tepla.

  • Máří | 12. 4. 2007 16:00

    Pane Romane Bartáku, miki ve svých příspěvcích jasně vysvětlil, že dusičnany vámi chválené se během naložení masa působením bakterií mění na dusitany vámi zatracované. Rozdíl je v tom, že u dusitanů si můžete dávku přesně odměřit. A pojem "v chladu" je tak široký, že někomu maso za tři týdny neuzraje a jinému se zkazí - to si za ty peníze raději koupím pršut.

  • roman barták | 12. 4. 2007 13:33

    Při nakládání masa do pragandy neboli dusitanové směsi stačí 14 dní.Tuto směs ale nedoporučuji je karciogení.Používám dusičnan sodný nebo draselný se solí a cukrem to nemá chybu.Tři dny v chladu naložený na sucho vtéto směsi a potom zalít lákem taktéž z této směsi a nechat tři týdny odležet vchladu.Vtýdnu dvakrát přeložit.Vše také najdete v knize Kolektiv autoru kuchařka udíme -vaříme-konzervujeme.

  • miki | 20. 12. 2006 18:52

    Ještě k tomu zavařování uzeného masa: To co se v předpise doporučuje tak je vyloženě nebezpečné. Spóry botulotoxinu (klobásový jed) nelze zničit pouhým povařením konzerv při 100 st.C na dobu 2 hodin. To je možné pouze v konzervách plechových a ještě v autoklávu pri 120 st.C. Aby se vám povedla alespoň použitelná konzervace masa v domácích podmínkách( tj. při teplotě 100 st.C) tak musíte provést tzv. dvojitou sterilizaci. Ta se sestává ze sterilizace při 100 st.C po dobu 1 hod a po 1-2 dnech se provede druhá při stejných podmínkách (100 st a 1hod.). Při prodelevě mezi sterilizacemi ,totiž přeživší spóry vyklíčí a teprve následná sterilizace je ničí. Je potřeba než "člobrďa" něco doporučí tak si o tom něco přečíst, literatury je dost, případně napiš já ti pošlu svůj elaborát na téma uzení.

  • miki | 18. 12. 2006 19:21

    Tento recept pomíjí zakladní potřeby při uzení masa.Tak třeba doba, která se uvádí tj. 3 týdny je dostatečná pouze při použití dusitanové solicí směsi, ale nedostatečná při použití salnytrové sol. směsi, tam je potřeba alespoň 4-5 týdnů. Jedná se totiž o to, že mikroorganizmy musejí rozložit svým působením přítomný dusičnan draselný nebo sodný (tzv. salnytr) na dusitany, které způsobí dvě věci maso zkřehne a probarví se do červena. Dále zde hraje roli teplota naložení, když budeme mít teplotu blízkou 2 st. C tak se doba o dost prodlouží, když bude vysoká tj 10 st.C tak je zase nebezpečí tzv. zvrhnutí láku, i když doba se ůměrně zkracuje. Též složení solicích směsí zde neni vyloženo. Překládání masa je nutné. A to 1-2x týdně, neni možné napsat "Maso je dobré po týdnu otočit".Dále dobaí, při teplotě kouře 80 st. C a 10-12 hod. uzení dostaneme černý a vysušený nepoživatelný paskvil, a vzhledem k době doporučeného naložení bude i pěkně tvrdý. Dobrou chuť "pane uzenáři"

  • Tereza Jarčušková | 7. 11. 2006 13:25

    Peter, rada jednoduchá, nejesť údeniny alebo ich príjem znížiť na minimum :)))

  • Petr Vaněček | 4. 11. 2006 18:06

    Dusitnanové solicí směsi a po staru sanytru se najíme v uzeninách dosyta !!!!!

  • luckymili | 18. 3. 2006 07:48

    Už 3 roky si udíme své maso i klobásy, ráda bych vyzkoušela ten váš recept. Můžete mi něco napsat o sanitrové směsi a zavařování? A máte ještě nějaké recepty na uzení?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové
Maso Vepřové Oběd Večeře Pozdní večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Maso Sanitrová směs Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Slané sýrové tyčinky

Slané sýrové tyčinky

Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Placičky z ovesných vloček II.

Placičky z ovesných vloček II.

Sýrový dort II.

Sýrový dort II.

Omáčka z vepřových jater

Omáčka z vepřových jater

Jednoduché tiramisu

Jednoduché tiramisu

Domácí mangové chutney

Domácí mangové chutney

Cuketa snadno, rychle a chutně

Cuketa snadno, rychle a chutně

Fitness MUGCAKE

Fitness MUGCAKE

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

119
Vepřový guláš s mrkví
Vepřový guláš s mrkví
101
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
101
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
89
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
88
Ztracená vejce se šunkou
Ztracená vejce se šunkou

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

  • Recepty.cz
  • Uzené maso
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact