• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
Napište svůj komentář k receptu

Uzbecký plov

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uzbecký plov
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg maso 1-1,5 kg
    • 1
      kg rýže
    • 250
      ml olej
    • 600
      g mrkev
    • 700
      g cibule
    • 2
      lžička dřišťál
    • česnek Velká hlavička
    • 2
      lžička římský kmín
    • pepř mletý
    • sůl
    • cibulová nať Na posypání

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy několik vezme, položí se a krájejí se šikmo, aby tak vznikly tenoučké hranolky téměř jako sirky, ale delší. Když to je hotovo, rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a usmažíme ji. Mezitím si nakrájíme maso na větší kousky. Když má cibule dost tmavou barvu, přidáme maso a sůl a prudce opékáme asi 10 minut, ale dáváme pozor, aby se to nepálilo. Přidáme mrkev a pečeme dalších asi 10 minut.
2
Mezitím si dáme vařit asi 2 litry vody. Když je mrkev osmahnutá, přidáme koření, promícháme a za chvíli přilijeme asi litr vody a hlavičku česneku vcelku, kterou jsme očistili od vnějších slupek. Zmírníme oheň, přikryjeme a vaříme, dokud maso není téměř měkké. Pak přidáme rýži, ale nemícháme, a opatrně dolijeme vařící vodu, aby byla rýže dobře potopena. Rýži pečlivě rozprostřeme dorovna, přikyjeme a vaříme asi 40 minut. Chvílemi kontrolujeme, zda se nám to nepálí, a obrácenou lžicí děláme do rýže díry, aby se voda mohla dostat ke dnu, podle potřeby doléváme vařící vodu.
3
Hotové jídlo promícháme a na talířích posypeme cibulovou natí. Možno jíst s kečupem, feferonkami a podobně, a přikusovat pečivo typu baget. Pije se k tomu čaj, ale i pivo nebo víno, a silnější povahy si mohou dovolit i vodku (je to dost mastné).
4
**Poznámka autora:** Je to jídlo rozšířené po střední Asii a jí se i při slavnostních příležitostech (svatby apod.). Nejlépe je použít skopové či jehněčí maso, ale běžně se dělá i z hovězího a dá se dělat i z vepřového. Používají se do něj dva druhy koření, které u nás není příliš obvyklé, a to 1) kuličky dřišťálu (barbaris), které maj kyselou chuť a které se mohou s klidem vynechat, a 2) římský kmín (cuminum cyminum, též zira nebo indonésky djintan), který se dá koupit v orientálních obchodech, ale i v lepších samoobsluhách. Upozorňuji, že se nedá nahradit obyčejným kmínem, protože má úplně jinou chuť i vůni. Plov se dělá tradičně v půlkulatém litinovém kotlíku zvaném kazan, ale jde udělat i ve velkém kastrolu, nejlépe teflonovém, aby se nepálil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anton | 7. 5. 2017 13:04

    Zde video recept : https://www.youtube.com/watch?v=u6iXbfgz6EI

  • Vlasta Novák | 2. 7. 2012 09:27

    Opraveno, díky za upozornění.

  • Miroslav | 30. 6. 2012 10:06

    Toho oleje není 1 litr (to je chyba), ale asi 250 ml. Recept jsem dával na internet kdysi já a několikrát mi ho zkopírovali.

  • dan | 26. 11. 2011 07:56

    právě jsem se vrátil z taškentu a v každém plovu musí být rozinky!:)

  • ilona | 12. 8. 2004 13:43

    je to vyborne delali jsme si to v USA s uzbeckymi prateli,ji se hlevne na svatbach kde byva i 500 hostu ,ji se rukama,pridava se tuk ze skopoveho,pry se uzbeci potom jen olizuji je to jejich narodni jidlo

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Zelenina
Maso Pokrmy Z rýže Ze zeleniny Oběd Večeře Smažení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Cibulová nať Dřišťál Maso Mrkev Olej Pepř mletý Římský kmín Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Fazolový salát V.

Fazolový salát V.

Pizza těsto - rychlé a tenké

Pizza těsto - rychlé a tenké

Borůvkový tvarohový dort

Borůvkový tvarohový dort

Sekané karbanátky

Sekané karbanátky

Božský čokoládový dort

Božský čokoládový dort

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Šlehačkový dort s banány

Šlehačkový dort s banány

Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Lehký levandulový sirup

Lehký levandulový sirup

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

45 minut
Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

55 minut
Višňový koláč s čokoládou

Višňový koláč s čokoládou

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

Poslední sledované recepty

72
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
55
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
49
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Ananasovo-kokosová…
38
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem
35
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme ji! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme ji! Růžová kabelka…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Manželství Brzobohatých v troskách? Ondřej už toká s jinou

Mimibazar Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Když se o muže dělíte s jinou: Jak poznat, že randíte s mamánkem?

Blesk.cz Dcera Verešové Vanessa slaví 18: Dostala auto, mobil… Oslava ve Varech

Dcera Verešové Vanessa slaví 18: Dostala auto, mobil… Oslava ve Varech

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

  • Recepty.cz
  • Uzbecký plov
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact