Na vál vysypeme hrubou mouku (případně namíchat s polohrubou), do důlku uprostřed vyklepneme vejce, osolíme ho a přidáme tvaroh (nebo bílý jogurt) a tekutý tuk. Vše zpracujeme nejprve s pomocí vidličky nebo jídelního nože, potom těsto dobře prohněteme rukama. Mělo by být soudržné, pružné a měkké. Příliš tuhé těsto včas rozřeďte troškou mléka nebo vody - tekutinu přidávejte opravdu jen po troškách.
2
Hotové těsto vyválíme na vále lehce posypaném hrubou moukou na placku asi 1/2 cm silnou. Rádlem nebo tupým nožem těsto rozkrájíme na čtverce cca 7 x 7 cm - podle velikosti ovoce, které budeme balit. Ovoce by mělo být omyté a osušené. (Může být i mražené, ale pozor - rozmrzlé a mokré se špatně balí.)
3
Ovoce dobře zabalíme, všechny případné otvory uzavřeme. Knedlíky vkládáme do mírně osolené vařící vody, dřevěnou vařečkou je opatrně nadzvedneme ode dna, aby se nepřivařily. Vaříme je, dokud nevyplavou - cca 8 minut, podle velikosti knedlíků.
4
Servírujeme pocukrované, pokapané rozpuštěným máslem a dochucené třeba strouhaným perníkem, skořicí, mákem, tvarohem, pribináčkem...