Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik způsobů:
2
1. vyválíme placičky a smažíme na tuku, podáváme buď na sladko (povidla, mák, skořicový cukr apod.) nebo na slano (strouhaný sýr, kečup, tatarka, zelenina apod.)
3
2. vyválíme velkou placku, vykrajujeme větší kolečka a plníme zase buď sladkými náplněmi (povidla) nebo slanými (mleté maso, dušené kysané zelí, uzeniny apod.), vaříme ve vodě.
4
3. tvoříme plněné knedlíky - sladké (výborné jsou se švestkami) nebo slané (plněné škvarky, uzeninou apod.), vaříme ve vodě.
5
4. do těsta přidáme jakékoliv koření nebo bylinky, tvoříme malé knedlíčky a zavařujeme do polévky.
6
5. tvoříme klasické knedlíky (šišky), vaříme ve vodě.
7
Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou. Většinou dělám toto těsto ve větším množství, uvařím si do zásoby přílohové knedlíky a knedlíčky do polévky a dám zamrazit.
Já dávám do bramborového těsta na 800 g brambor, 200 g hrubé mouky a 100 g krupice jen 1 vejce. A žádný ocet. Hustota těsta ale taky záleží na druhu brambor.
Tak nevím, těsto jsem dělala z dvojté dávky a místo 500g mouky a 50g krupice jsem do těsta musela přidat mouky celkem 1300g mouky! Podle mě je tam mnoho vajec a stačila by polovina. Máme teď těsto spíš moučné s bramborami, než bramborové s moukou.
Brambory se nejprve uvaří a potom nastrouhají.Myslím si,že v původní verzi tohoto receptu bylo uvedeno 750 g vařených brambor.To slovo vařených se někde zatoulalo.
kuchařka
|12. 1. 2011 19:52
A ty brambory se, prosím, strouhají syrové nebo uvařené? Děkuji.