• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
Napište svůj komentář k receptu

Uhlířina II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uhlířina II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • hrubá mouka
    • vejce
    • sůl
    • mléko
    • prášek do pečiva
    • cibule
    • slanina

Postup přípravy receptu

1
Do většího hrnce dáme vařit brambory v osolené vodě. Mezitím připravíme těstíčko - hrubá mouka, vejce, trochu mléka a trochu prášku do pečiva, osolit - těsto musí být dost tuhé. Když jsou brambory téměř uvařené, vykrajovat z těsta noky lžicí a zavařovat k bramborám do stejného hrnce. Společně dovařit - noky stačí vařit asi 2-3 minuty a slít. Při servírování na talíři hustě posypat osmaženou cibulkou na slanině.
2
Nemám žádné údaje o množství jednotlivých surovin, tento recept mě asi před 30 lety řekla moje babička a vždycky, když jsem se ptala, kolik čeho mám dávat, tak odpovídala, že tak akorát, podle toho, kolik lidí bude jíst. Ale jinak je to skutečně uhlířina, tak jak se kdysi jedla v Podkrkonoší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Uhlířina po našem

Uhlířina po našem

Uhlířina

Uhlířina

Uhlířina III.

Uhlířina III.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • adel 222 | 18. 10. 2016 15:34

    snad to bude dobré. :-D O:-) =-O <3

  • zumprlich | 19. 7. 2016 13:58

    babičky byly asi všechny stejný, nebyla váha,tak od oka ;-)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:27

    Výborné...děkuji za recept a dávám za jedna,jako ve škole :)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:26

    výborné...děkuji za recept

  • ŽANKA | 3. 12. 2013 13:38

    MOJE TCHYNE dělá taky s knedlíkama.Aje to dobrý.Ten samej postup akorad tam da ty knedlíky. :-)

  • Barča | 16. 12. 2012 16:18

    To je ono, jako naše z Podbrdska. Dokonce se to prý dělalo už dávno, když se ještě v našich lesích pálilo dřevěné uhlí. Proto uhlířina. Jenom ten prášek do pečiva nedávám. Uhlíři ho také neměli.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:05

    Uznávám, že lidé si recepty různě upravují, nemám nic proti této verzi, ale originál je jen jeden. Ale každému dle jeho gusta, přuje dobrou chuť a spolehlivě slibuju, že někdy zkusím těstoviny.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:03

    Pocházím z rodu kameníků a uhlířů. Zodpovědně říkám, že tento recept až na drobnou nianci v prášku do pečiva je skoro originál. Můj praděda celý život pracoval v kamenolomu a tvrdil, že po bramborách je brzo hlad a studí nohy, že tam musí být tvrdé knedlíky, aby na dlouho nasytily. Není pravda, že uhlířina se vařila ze zbytků, bylo to normální jídlo, které vařila ženská, když přišla z pole a muselo být vařeno za chvíli. Maso bývalo jen o víkendu (neděle) a občas jen pro tátu a matka s dětmi měla zase jen uhlířinu, která se vhodně doplní třeba kyselým zelím, které bylo v každém baráku s nakládanými panenskými jablíčky přímo v tom zelí. Chtěl bych tento recept pochválit a všem popřát dobrou chuť.

  • Tomáš | 9. 2. 2012 12:48

    Přesně takhle jí znám taky. A taky mi nikdy nikdo neřekl kolik čeho dát :D

  • standa | 24. 9. 2011 08:13

    A moje prababička z vývaru po dovaření brambor a noků udělala česnečku, do které se ještě přidaly houby a jedlo se to jako příloha k této polivce.

  • Marta | 17. 10. 2010 21:46

    Moje máma, dělá uhlířinu jen z těstovin, papriky, slaniny a cibule... Je to takové jednoduché, levné a rychlé jídlo. S bramborama, jsem ještě neměla, někdy vyzkouším :-)

  • ŠÁRKA STUDNAŘOVÁ | 19. 12. 2009 05:38

    Tak musím moc pochválit- včera jsem dělala k obědu a vážně úžasný recept. Chutné, levné, rychlé a navíc téměř žádné nádobí !

  • Marketa | 19. 6. 2008 01:47

    Moc velka dobrota. Mama delavala noky z kynuteho testa, ale tohle chutna stejne nebo mozna i lepe a je to hotove za 10 minut.

  • Martina S. | 21. 3. 2007 12:27

    Výborné, jednoduché, rychlé ... děti mi slaninu v žádném jídle nejí, ale tady jim chutnala a přidávaly si. Za jedna s několika *.

  • Jana | 19. 3. 2007 15:16

    O "přesbidlu" manžel stále "básnil", po mnohaletém manželství jsem o recept požádala tchyni, udělala jsem moc dobře - náramná pochoutka. Brambory, noky a hodne smažené cibulky na domácím sádle k tomu kyselá okurka. Je to pochoutka-chutnala i nenadálé návštěvě.

  • Marie | 30. 1. 2007 15:06

    Moje babička od Čáslavi toto nazývala "přesbidlo", místo slaniny dávala škvarky z vepřového sádla.

  • Lenka | 30. 1. 2007 12:48

    Já mám podobný recept také od babičky, v detailech se trochu liší, ale na tom nezáleží.My jen osmažíme a trochu přisolíme cibulku/bez slaniny/ a vmícháme stejně jako paní Olga do noků a brambor.Noky se dají nahradit i těstovinama, to když je méně času na vaření.A nakonec na talíři postrouhejte BALKÁNSKÝM SÝREM.Dobrou chuť!

  • olga lisáková | 24. 1. 2007 13:59

    FANTAZIE!!! Právě jsme se synem (18měs.) dojedli a oběma se nám dělali boule za ušima... Recept jsem objevila dnes a protože jsem neměla slaninu, nahradila jsem kuřecí šunkou na kostičky pokrájenou a cibulkou nepolívala, ale do brambor a noků vmíchala, čímž jsem všechno rovnoměrně omastila. Miluju tahle jednoduchá staročeská jídla! Zároveň zařazuji do kuchařky do karavanu, tam je potřeba něco rychle, nejlépe v jednom hrnci a nenáročně na suroviny. Moc díííky za recept.

  • Di | 24. 1. 2007 09:47

    Stejné jídlo se jedlo také na Ostravsku - tam uhlířina určitě patří.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory
Přílohy Brambory Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Hrubá mouka Mléko Prášek do pečiva Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šlehačková roláda II.

Šlehačková roláda II.

Svíčková z kuřete

Svíčková z kuřete

Máslové řízky

Máslové řízky

Pařížské rohlíčky IV.

Pařížské rohlíčky IV.

Těstovinový salát se šunkou a paprikou

Těstovinový salát se šunkou a paprikou

Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi

Nepečený karamelový dort s ricottou a…

Křenová pomazánka II.

Křenová pomazánka II.

Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem

Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem

Žampionová smaženice

Žampionová smaženice

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

78
Smothie-Kiwi a banán
Smothie-Kiwi a banán
47
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
43
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
35
Jablečný koláč IV.
Jablečný koláč IV.
33
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Důležití hosté na mejdanu pro Bartošku (†78): Kdo jsou mecenáši festivalu

Důležití hosté na mejdanu pro Bartošku (†78): Kdo jsou mecenáši festivalu

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

Další doporučené recepty:

Udon nudle
Udon nudle
Uherská pěna
Uherská pěna
Uherské zelí
Uherské zelí
Uhlířina po našem
Uhlířina po našem
Uhlířské špagety
Uhlířské špagety
Úhoř na víně
Úhoř na víně
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact