• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
Napište svůj komentář k receptu

Uhlířina II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uhlířina II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • hrubá mouka
    • vejce
    • sůl
    • mléko
    • prášek do pečiva
    • cibule
    • slanina

Postup přípravy receptu

1
Do většího hrnce dáme vařit brambory v osolené vodě. Mezitím připravíme těstíčko - hrubá mouka, vejce, trochu mléka a trochu prášku do pečiva, osolit - těsto musí být dost tuhé. Když jsou brambory téměř uvařené, vykrajovat z těsta noky lžicí a zavařovat k bramborám do stejného hrnce. Společně dovařit - noky stačí vařit asi 2-3 minuty a slít. Při servírování na talíři hustě posypat osmaženou cibulkou na slanině.
2
Nemám žádné údaje o množství jednotlivých surovin, tento recept mě asi před 30 lety řekla moje babička a vždycky, když jsem se ptala, kolik čeho mám dávat, tak odpovídala, že tak akorát, podle toho, kolik lidí bude jíst. Ale jinak je to skutečně uhlířina, tak jak se kdysi jedla v Podkrkonoší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Uhlířina po našem

Uhlířina po našem

Uhlířina

Uhlířina

Uhlířina III.

Uhlířina III.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • adel 222 | 18. 10. 2016 15:34

    snad to bude dobré. :-D O:-) =-O <3

  • zumprlich | 19. 7. 2016 13:58

    babičky byly asi všechny stejný, nebyla váha,tak od oka ;-)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:27

    Výborné...děkuji za recept a dávám za jedna,jako ve škole :)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:26

    výborné...děkuji za recept

  • ŽANKA | 3. 12. 2013 13:38

    MOJE TCHYNE dělá taky s knedlíkama.Aje to dobrý.Ten samej postup akorad tam da ty knedlíky. :-)

  • Barča | 16. 12. 2012 16:18

    To je ono, jako naše z Podbrdska. Dokonce se to prý dělalo už dávno, když se ještě v našich lesích pálilo dřevěné uhlí. Proto uhlířina. Jenom ten prášek do pečiva nedávám. Uhlíři ho také neměli.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:05

    Uznávám, že lidé si recepty různě upravují, nemám nic proti této verzi, ale originál je jen jeden. Ale každému dle jeho gusta, přuje dobrou chuť a spolehlivě slibuju, že někdy zkusím těstoviny.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:03

    Pocházím z rodu kameníků a uhlířů. Zodpovědně říkám, že tento recept až na drobnou nianci v prášku do pečiva je skoro originál. Můj praděda celý život pracoval v kamenolomu a tvrdil, že po bramborách je brzo hlad a studí nohy, že tam musí být tvrdé knedlíky, aby na dlouho nasytily. Není pravda, že uhlířina se vařila ze zbytků, bylo to normální jídlo, které vařila ženská, když přišla z pole a muselo být vařeno za chvíli. Maso bývalo jen o víkendu (neděle) a občas jen pro tátu a matka s dětmi měla zase jen uhlířinu, která se vhodně doplní třeba kyselým zelím, které bylo v každém baráku s nakládanými panenskými jablíčky přímo v tom zelí. Chtěl bych tento recept pochválit a všem popřát dobrou chuť.

  • Tomáš | 9. 2. 2012 12:48

    Přesně takhle jí znám taky. A taky mi nikdy nikdo neřekl kolik čeho dát :D

  • standa | 24. 9. 2011 08:13

    A moje prababička z vývaru po dovaření brambor a noků udělala česnečku, do které se ještě přidaly houby a jedlo se to jako příloha k této polivce.

  • Marta | 17. 10. 2010 21:46

    Moje máma, dělá uhlířinu jen z těstovin, papriky, slaniny a cibule... Je to takové jednoduché, levné a rychlé jídlo. S bramborama, jsem ještě neměla, někdy vyzkouším :-)

  • ŠÁRKA STUDNAŘOVÁ | 19. 12. 2009 05:38

    Tak musím moc pochválit- včera jsem dělala k obědu a vážně úžasný recept. Chutné, levné, rychlé a navíc téměř žádné nádobí !

  • Marketa | 19. 6. 2008 01:47

    Moc velka dobrota. Mama delavala noky z kynuteho testa, ale tohle chutna stejne nebo mozna i lepe a je to hotove za 10 minut.

  • Martina S. | 21. 3. 2007 12:27

    Výborné, jednoduché, rychlé ... děti mi slaninu v žádném jídle nejí, ale tady jim chutnala a přidávaly si. Za jedna s několika *.

  • Jana | 19. 3. 2007 15:16

    O "přesbidlu" manžel stále "básnil", po mnohaletém manželství jsem o recept požádala tchyni, udělala jsem moc dobře - náramná pochoutka. Brambory, noky a hodne smažené cibulky na domácím sádle k tomu kyselá okurka. Je to pochoutka-chutnala i nenadálé návštěvě.

  • Marie | 30. 1. 2007 15:06

    Moje babička od Čáslavi toto nazývala "přesbidlo", místo slaniny dávala škvarky z vepřového sádla.

  • Lenka | 30. 1. 2007 12:48

    Já mám podobný recept také od babičky, v detailech se trochu liší, ale na tom nezáleží.My jen osmažíme a trochu přisolíme cibulku/bez slaniny/ a vmícháme stejně jako paní Olga do noků a brambor.Noky se dají nahradit i těstovinama, to když je méně času na vaření.A nakonec na talíři postrouhejte BALKÁNSKÝM SÝREM.Dobrou chuť!

  • olga lisáková | 24. 1. 2007 13:59

    FANTAZIE!!! Právě jsme se synem (18měs.) dojedli a oběma se nám dělali boule za ušima... Recept jsem objevila dnes a protože jsem neměla slaninu, nahradila jsem kuřecí šunkou na kostičky pokrájenou a cibulkou nepolívala, ale do brambor a noků vmíchala, čímž jsem všechno rovnoměrně omastila. Miluju tahle jednoduchá staročeská jídla! Zároveň zařazuji do kuchařky do karavanu, tam je potřeba něco rychle, nejlépe v jednom hrnci a nenáročně na suroviny. Moc díííky za recept.

  • Di | 24. 1. 2007 09:47

    Stejné jídlo se jedlo také na Ostravsku - tam uhlířina určitě patří.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory
Přílohy Brambory Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Hrubá mouka Mléko Prášek do pečiva Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jemný ovocný dezert

Jemný ovocný dezert

Maso na houbách babičky Aničky

Maso na houbách babičky Aničky

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Švejkův salát domácí

Švejkův salát domácí

Vegetariánská Quesadilla

Vegetariánská Quesadilla

Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce

Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve…

Plněná kuřecí prsa s broskví a feferonkou

Plněná kuřecí prsa s broskví a…

Medová žebra

Medová žebra

Játrová směs se zeleninou

Játrová směs se zeleninou

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

107
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
89
Dýňová tortila
Dýňová tortila
59
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
56
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
44
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda

Zajímavé články

Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou zeleninou nebo v mexickém stylu
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou…
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
AHA.cz Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Spisovatelka Irena Obermannová: Pochlubila se chalupou po babičce!

Spisovatelka Irena Obermannová: Pochlubila se chalupou po babičce!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Další doporučené recepty:

Udon nudle
Udon nudle
Uherská pěna
Uherská pěna
Uherské zelí
Uherské zelí
Uhlířina po našem
Uhlířina po našem
Uhlířské špagety
Uhlířské špagety
Úhoř na víně
Úhoř na víně
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact