• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tzatziki po česku - vlastní recept
Napište svůj komentář k receptu

Tzatziki po česku - vlastní recept

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tzatziki po česku - vlastní recept
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurka salátová středně velká
    • citronová šťáva
    • olivový olej 3 kapky
    • 1
      kelímek smetanový jogurt velký, Holandia nebo choceňský
    • 4
      stroužek česnek i více
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně posolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl pustí z okurky vodu.
2
Po stanovené době okurku vyndáme z lednice, do mísy napustíme hodně vody a přes jemné sítko přecedíme, ještě proudem vody vyplavíme zbytky soli (necháme stále v sítku), necháme chvíli okapat a pak jemně lžící vymačkáme vodu přes sítko pryč. Ještě necháme vykapat. Pak dáme na chvíli do lednice.
3
Do jiné mísy opatrně lžící vyhrneme jogurt z kelímku. Do jogurtu dáme prolisované stroužky česneku, pár kapek citronu a asi 3 kapky olivového oleje. (Přítelkyně dle jednoho receptu zkusila 2-3 lžíce oleje a byla z toho omáčka a byla strašně rozčílená, že se jí to nepovedlo a vyhodila to).
4
Na jogurt dáme tošku soli a mletého pepře. (Co jsem zjistil, tak pak větší množství soli tzatziki dělá více "volnější - pak jakoby tečou"). Okurku vyjmeme z lednice a promícháme lehce s jogurtem, necháme vychladit v lednici. Naše vlastní zkušenost je aspoň 2-3 hodiny nechat proležet. Lepší je to však až druhý den, tzatziky mají ostřejší česnekovou a pepřovou chuť, ja my říkáme, mají správné "grády".
5
Tzatziky natíráme nožem na chlebíčkovou veku nebo bílou nebo celozrnnou bagetu.<BR><BR>Recept jsme tipli dle popisu majitele řecké restaurace. Ten se učil v Čechách na škole, takže jazyk nebyl problém. Problém jsou jen naše jogurty, nejsou tak tučné jako řecké. Proto jsou "naše tzatziky" trošku volnější konzistence. Přesto našim známým vždy chutnají. Ty řecké jsou jako pomazánka typu z tvarohu, pěkně drží.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

TZATZIKI - originální řecký recept

TZATZIKI - originální řecký recept

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Houby ve vlastní šťávě

Houby ve vlastní šťávě

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Miloš Kuchta | 23. 2. 2012 11:56

    V řeckém obchodě prodávají řecký jogurt různých velikostí objem např. 200 ml (250 ml) atd. od firmy nebo se mám pocit jmenoval Total. Řecký ,, Danone ,, jogurt jsem v ČR zatím neviděl. Snad by mohl být dobrý. Já jsem si na tzatziki koupil ten vážený a byl dobrý. Miloš Kuchta :-)

  • Jirka | 29. 7. 2011 22:16

    Velké díky za inspiraci. Tzatziky jsem ochutnal cca měsíc zpět vůbec poprvé u jednoho známého při grilovačce. V neděli dělám grilovačku já a tzatziky mi tam nesmí chybět :-P Udělal jsem vše dle receptu a povedla se středně tuhá konzistence výborné chuti. Mám rád česnek, dával jsem 5 stroužků na jednu větší okurku. Pak jsem přidal i kopr. Budu podávat k jehněčímu a myslím, že to bude akorát jak konzistencí, tak i chutí. Recept od pana Kuchty doporučuji všem O:-)

  • sibila sibilidou | 20. 9. 2008 13:12

    dobry den vsem.Jsem rekyne a musim souhlasit s p.milosem Kuchtou.Na tzatziki zalezi hlavne na jogurtu ,cim hustsi tim lepsi,a dobre vymackat salatovou okurku.par kapek oleje.Osobne citron nedavam ale par kapek vinneho octa,pepr a sul ale mirne,a vse se jemne zamicham.Samozrejme cesnek a moje babicka davala aji trochu kopr na jemno nakrajeny ale to zalezi na vas.a co se tyce moji babicky tak si delavala jogurt sama,ktery nechala odkapat pres platynko,byl jemne kysely,takze zadne kyseliny pak nedodavala.dobrou chut preji.

  • Petra | 14. 6. 2007 15:04

    také dávám tvaroh jen sa zakysanou smetanou,sůl,pepř,kopr,česnek,jablečný ocet,olivový olej,vymačkané nahrubo nastrouhané okurky :o). Tak nám to nejvíc chutná.

  • Petr | 14. 6. 2007 12:46

    Přidávám k jogurtu měký tvaroh. Je to huščí hned

  • Miloš Kuchta | 23. 3. 2007 00:12

    Pokud chcete vysvětlit některé pojmy nebo více poznat řeckou kuchyni, tak doporučuji: www.recko.name, odkaz kuchyně nebo www.sunnydays.cz, odkaz Kréta, pak odkaz kuchyně. Jsou tam podrobněji vysvětlena řecká jídla, složení, jak se to řekne v řecké jazyce a taky pěkné barevné obrázky. Taky jsou tam samozřejmě ,,naše,, oblíbené Tzatziki. Dávám přednost vlastnímu dochucení před dochucením ,,ze sáčku,, koření např. Tzatziki. Přeci jenom vidím a cítím co jsem tam skutečně přidal, vím jak to chutná a taky vím, že to nebude ,,nabušená,, chemie v předkrmu. Miloš Kuchta

  • Miloš Kuchta | 22. 3. 2007 23:55

    Co se týče přípravy Tzatziků, tak souhlasím s paní/slečnou Katkou Maršálkovou. Já osobně bych žádné ,,extra,, koření Tzatziki od Vitany popř. i jiných výrobců po přečtení obsahu na sáčku vůbec nedával. Mám návod přímo z Řecka a věřím ,,domácím,,. Já bych tam asi taky cítil chemii a to nemám rád. V některých knihovnách půjčují knihu: Balkánská kuchyně, bohužel nevím autora. Doporučuji Květákovou musaku a Plněné papriky posypané strouhaným sýrem. Pocházím z jižních Čech, jinak okraj Prahy. Moje maminka velice dobře vaří. Jsem rád, že i moje přítelkyně díky mě ,,našla,, cestu a lásku k vaření jak české, tak řecké kuchyně. Jsme obyčejný lidi. Přesto si potrpím na dobře připravené jídlo. Možná že se letos do vysněné země Řecka podíváme. Těším se!!!!!!!! Zdraví všechny fajn lidi Miloš Kuchta. milkuchta@atlas.cz

  • Miloš Kuchta | 22. 3. 2007 23:45

    Dobrý den, tak včera jsem byl v řeckém obchůdku blízko stan. metra A Flora. Zeptal jsem se tedy profesionálů!!!!!!!!!!!!!!! Tzatziki se většinou podávají jako předkrm, což nám v Řecku skutečně taky tak servírovali. Tzatziki jsou většinou tužší konzistence. Pokud prý byly Tzatziki tekuté, tak byly údajně připraveny z méně kvalitního jogurtu nebo rozředěny mlékem. To si myslím není dobré, což mi bylo potvrzeno. Také pracuji ve výrobě potravin, vaření mě baví a ,,nakazil,, jsem v dobrém smyslu i svoji přítelkyni. V řeckém obchůdku prodávají i vážený řecký jogurt (Tzatziki). Dokonce na internetu poslech řeckých rádií. Řecko milujeme. Řecká kuchyně je skvělá a zdravá. milkuchta@atlas.cz

  • Katka Maršálková | 21. 3. 2007 09:21

    Zdeňka: teta dělala tzatziki právě s kořením na tzatziky od Vitany a bylo to z toho strašně cítit (chemie), vůbec mi to nechutnalo, lepší je, když si to člověk dochutí sám....

  • Miloš Kuchta | 21. 3. 2007 00:50

    Nejsem Řek, ale na dovolené v Řecku nám vždy bylo servírováno jako ,,předkrm,, s bílou nebo tmavou vekou typu na chlebíčky. Navíc originál v Polichronu i v Soluni (Thasseloniki) vždy bylo podávání Tzatziků stejné. Pokud je tuhé konzistence, tak nevím jak to chtějí namáčet v mase apod. Nejsem profesionál na řeckou kuchyni. Každopádně nám Tzatziki v Řecku nikdy nebyly podávány v tekuté nebo polotekuté formě ani se nikdy nenamáčely. Třeba existuje více druhů Tzatziků jako např. knedlíky houskové, ovocné, bramborové v Čechách. Bohužel jsem o tom nikde neslyšel, ani jsem to v Řecku neviděl. To by nám majitel řecké restaurace určitě taky řekl nebo poradil rovnou v Polichronu/Chalkidiki. Studoval v Praze, mluvil s námi česky. Originál řecký jogurt se dá koupit blízko stanice tramvaje 11 Radhošťská nebo metra A Flora v řeckém obchůdku. Je tu více věcí na gastronomii z Řecka.

  • Zdeňka Tomášková | 7. 3. 2007 15:36

    také dělám vlastní tzaziki ke grilovanému masu.Dvě salátové okurky,tři stroužky česneku prolisovat,Kysaná smetana,balíček koření Tzaziki od Vitany a vše promíchat.Je to jednodušší a velmi to chutná jak k pečivu tak masu

  • Jozef T. | 24. 2. 2007 17:57

    Tzatziki slúzia ako omácka ku grilovanému, alebo pecenému mäsu. Nie sú nátierkou na chlieb, ako v recepte uvádzate.Uhorka lepsie pustí svoju nepríjemnú a tazkostravitelnú vodu horkej chuti mimo chladnicky, pri bytovej teplote.Neviem, ci v Cechách dostat Grécky jogurt Danone, ten obsahuje vysoké % tuku a najviac sa blízi k autentickému.

  • anny | 23. 2. 2007 19:54

    Dělám obdobně,ale raději ze zakysané smetany light,navíc dám kopr-i sterilovaný v nálevu a nakonecpřidám hrst nahrubo v ruce drcených vlašských ořechů.K tomu chleba a pojídáme lžičkou z misky.V horkém létě úžasná osvěžující večeře.

  • Gábina Houšková | 23. 2. 2007 10:03

    Zkuste nechat ten jogurt přes noc vykapat v cedníku přes plátno. Budete mít také hustý jogurt a uvidíte, kolik je v něm vody.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Salát Zelenina Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citronová šťáva Okurka salátová Olivový olej Pepř mletý Smetanový jogurt Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Křupavý bůček

Křupavý bůček

Italská kuchyně- předkrmy- brusketa

Italská kuchyně- předkrmy- brusketa

Houbové flíčky-zapečené

Houbové flíčky-zapečené

Ananasová pohádka

Ananasová pohádka

Špenátové těstoviny se sýrem - zapečené

Špenátové těstoviny se sýrem -…

Boloňské tousty

Boloňské tousty

Dušené maso s hráškem

Dušené maso s hráškem

Koprová omáčka s hříbky

Koprová omáčka s hříbky

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

75
Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Rajská polévka (nejen) s…
48
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
31
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
30
Česnekové výhonky s rýží
Česnekové výhonky s rýží
28
Bramborovo - rybí krokety
Bramborovo - rybí krokety

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Zelenková slavila »75«: Dvě parťačky nepozvala!

Zelenková slavila »75«: Dvě parťačky nepozvala!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

  • Recepty.cz
  • Tzatziki po česku - vlastní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact