• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tzatziki po česku - vlastní recept
Napište svůj komentář k receptu

Tzatziki po česku - vlastní recept

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tzatziki po česku - vlastní recept
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurka salátová středně velká
    • citronová šťáva
    • olivový olej 3 kapky
    • 1
      kelímek smetanový jogurt velký, Holandia nebo choceňský
    • 4
      stroužek česnek i více
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně posolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl pustí z okurky vodu.
2
Po stanovené době okurku vyndáme z lednice, do mísy napustíme hodně vody a přes jemné sítko přecedíme, ještě proudem vody vyplavíme zbytky soli (necháme stále v sítku), necháme chvíli okapat a pak jemně lžící vymačkáme vodu přes sítko pryč. Ještě necháme vykapat. Pak dáme na chvíli do lednice.
3
Do jiné mísy opatrně lžící vyhrneme jogurt z kelímku. Do jogurtu dáme prolisované stroužky česneku, pár kapek citronu a asi 3 kapky olivového oleje. (Přítelkyně dle jednoho receptu zkusila 2-3 lžíce oleje a byla z toho omáčka a byla strašně rozčílená, že se jí to nepovedlo a vyhodila to).
4
Na jogurt dáme tošku soli a mletého pepře. (Co jsem zjistil, tak pak větší množství soli tzatziki dělá více "volnější - pak jakoby tečou"). Okurku vyjmeme z lednice a promícháme lehce s jogurtem, necháme vychladit v lednici. Naše vlastní zkušenost je aspoň 2-3 hodiny nechat proležet. Lepší je to však až druhý den, tzatziky mají ostřejší česnekovou a pepřovou chuť, ja my říkáme, mají správné "grády".
5
Tzatziky natíráme nožem na chlebíčkovou veku nebo bílou nebo celozrnnou bagetu.<BR><BR>Recept jsme tipli dle popisu majitele řecké restaurace. Ten se učil v Čechách na škole, takže jazyk nebyl problém. Problém jsou jen naše jogurty, nejsou tak tučné jako řecké. Proto jsou "naše tzatziky" trošku volnější konzistence. Přesto našim známým vždy chutnají. Ty řecké jsou jako pomazánka typu z tvarohu, pěkně drží.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

TZATZIKI - originální řecký recept

TZATZIKI - originální řecký recept

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Houby ve vlastní šťávě

Houby ve vlastní šťávě

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Miloš Kuchta | 23. 2. 2012 11:56

    V řeckém obchodě prodávají řecký jogurt různých velikostí objem např. 200 ml (250 ml) atd. od firmy nebo se mám pocit jmenoval Total. Řecký ,, Danone ,, jogurt jsem v ČR zatím neviděl. Snad by mohl být dobrý. Já jsem si na tzatziki koupil ten vážený a byl dobrý. Miloš Kuchta :-)

  • Jirka | 29. 7. 2011 22:16

    Velké díky za inspiraci. Tzatziky jsem ochutnal cca měsíc zpět vůbec poprvé u jednoho známého při grilovačce. V neděli dělám grilovačku já a tzatziky mi tam nesmí chybět :-P Udělal jsem vše dle receptu a povedla se středně tuhá konzistence výborné chuti. Mám rád česnek, dával jsem 5 stroužků na jednu větší okurku. Pak jsem přidal i kopr. Budu podávat k jehněčímu a myslím, že to bude akorát jak konzistencí, tak i chutí. Recept od pana Kuchty doporučuji všem O:-)

  • sibila sibilidou | 20. 9. 2008 13:12

    dobry den vsem.Jsem rekyne a musim souhlasit s p.milosem Kuchtou.Na tzatziki zalezi hlavne na jogurtu ,cim hustsi tim lepsi,a dobre vymackat salatovou okurku.par kapek oleje.Osobne citron nedavam ale par kapek vinneho octa,pepr a sul ale mirne,a vse se jemne zamicham.Samozrejme cesnek a moje babicka davala aji trochu kopr na jemno nakrajeny ale to zalezi na vas.a co se tyce moji babicky tak si delavala jogurt sama,ktery nechala odkapat pres platynko,byl jemne kysely,takze zadne kyseliny pak nedodavala.dobrou chut preji.

  • Petra | 14. 6. 2007 15:04

    také dávám tvaroh jen sa zakysanou smetanou,sůl,pepř,kopr,česnek,jablečný ocet,olivový olej,vymačkané nahrubo nastrouhané okurky :o). Tak nám to nejvíc chutná.

  • Petr | 14. 6. 2007 12:46

    Přidávám k jogurtu měký tvaroh. Je to huščí hned

  • Miloš Kuchta | 23. 3. 2007 00:12

    Pokud chcete vysvětlit některé pojmy nebo více poznat řeckou kuchyni, tak doporučuji: www.recko.name, odkaz kuchyně nebo www.sunnydays.cz, odkaz Kréta, pak odkaz kuchyně. Jsou tam podrobněji vysvětlena řecká jídla, složení, jak se to řekne v řecké jazyce a taky pěkné barevné obrázky. Taky jsou tam samozřejmě ,,naše,, oblíbené Tzatziki. Dávám přednost vlastnímu dochucení před dochucením ,,ze sáčku,, koření např. Tzatziki. Přeci jenom vidím a cítím co jsem tam skutečně přidal, vím jak to chutná a taky vím, že to nebude ,,nabušená,, chemie v předkrmu. Miloš Kuchta

  • Miloš Kuchta | 22. 3. 2007 23:55

    Co se týče přípravy Tzatziků, tak souhlasím s paní/slečnou Katkou Maršálkovou. Já osobně bych žádné ,,extra,, koření Tzatziki od Vitany popř. i jiných výrobců po přečtení obsahu na sáčku vůbec nedával. Mám návod přímo z Řecka a věřím ,,domácím,,. Já bych tam asi taky cítil chemii a to nemám rád. V některých knihovnách půjčují knihu: Balkánská kuchyně, bohužel nevím autora. Doporučuji Květákovou musaku a Plněné papriky posypané strouhaným sýrem. Pocházím z jižních Čech, jinak okraj Prahy. Moje maminka velice dobře vaří. Jsem rád, že i moje přítelkyně díky mě ,,našla,, cestu a lásku k vaření jak české, tak řecké kuchyně. Jsme obyčejný lidi. Přesto si potrpím na dobře připravené jídlo. Možná že se letos do vysněné země Řecka podíváme. Těším se!!!!!!!! Zdraví všechny fajn lidi Miloš Kuchta. milkuchta@atlas.cz

  • Miloš Kuchta | 22. 3. 2007 23:45

    Dobrý den, tak včera jsem byl v řeckém obchůdku blízko stan. metra A Flora. Zeptal jsem se tedy profesionálů!!!!!!!!!!!!!!! Tzatziki se většinou podávají jako předkrm, což nám v Řecku skutečně taky tak servírovali. Tzatziki jsou většinou tužší konzistence. Pokud prý byly Tzatziki tekuté, tak byly údajně připraveny z méně kvalitního jogurtu nebo rozředěny mlékem. To si myslím není dobré, což mi bylo potvrzeno. Také pracuji ve výrobě potravin, vaření mě baví a ,,nakazil,, jsem v dobrém smyslu i svoji přítelkyni. V řeckém obchůdku prodávají i vážený řecký jogurt (Tzatziki). Dokonce na internetu poslech řeckých rádií. Řecko milujeme. Řecká kuchyně je skvělá a zdravá. milkuchta@atlas.cz

  • Katka Maršálková | 21. 3. 2007 09:21

    Zdeňka: teta dělala tzatziki právě s kořením na tzatziky od Vitany a bylo to z toho strašně cítit (chemie), vůbec mi to nechutnalo, lepší je, když si to člověk dochutí sám....

  • Miloš Kuchta | 21. 3. 2007 00:50

    Nejsem Řek, ale na dovolené v Řecku nám vždy bylo servírováno jako ,,předkrm,, s bílou nebo tmavou vekou typu na chlebíčky. Navíc originál v Polichronu i v Soluni (Thasseloniki) vždy bylo podávání Tzatziků stejné. Pokud je tuhé konzistence, tak nevím jak to chtějí namáčet v mase apod. Nejsem profesionál na řeckou kuchyni. Každopádně nám Tzatziki v Řecku nikdy nebyly podávány v tekuté nebo polotekuté formě ani se nikdy nenamáčely. Třeba existuje více druhů Tzatziků jako např. knedlíky houskové, ovocné, bramborové v Čechách. Bohužel jsem o tom nikde neslyšel, ani jsem to v Řecku neviděl. To by nám majitel řecké restaurace určitě taky řekl nebo poradil rovnou v Polichronu/Chalkidiki. Studoval v Praze, mluvil s námi česky. Originál řecký jogurt se dá koupit blízko stanice tramvaje 11 Radhošťská nebo metra A Flora v řeckém obchůdku. Je tu více věcí na gastronomii z Řecka.

  • Zdeňka Tomášková | 7. 3. 2007 15:36

    také dělám vlastní tzaziki ke grilovanému masu.Dvě salátové okurky,tři stroužky česneku prolisovat,Kysaná smetana,balíček koření Tzaziki od Vitany a vše promíchat.Je to jednodušší a velmi to chutná jak k pečivu tak masu

  • Jozef T. | 24. 2. 2007 17:57

    Tzatziki slúzia ako omácka ku grilovanému, alebo pecenému mäsu. Nie sú nátierkou na chlieb, ako v recepte uvádzate.Uhorka lepsie pustí svoju nepríjemnú a tazkostravitelnú vodu horkej chuti mimo chladnicky, pri bytovej teplote.Neviem, ci v Cechách dostat Grécky jogurt Danone, ten obsahuje vysoké % tuku a najviac sa blízi k autentickému.

  • anny | 23. 2. 2007 19:54

    Dělám obdobně,ale raději ze zakysané smetany light,navíc dám kopr-i sterilovaný v nálevu a nakonecpřidám hrst nahrubo v ruce drcených vlašských ořechů.K tomu chleba a pojídáme lžičkou z misky.V horkém létě úžasná osvěžující večeře.

  • Gábina Houšková | 23. 2. 2007 10:03

    Zkuste nechat ten jogurt přes noc vykapat v cedníku přes plátno. Budete mít také hustý jogurt a uvidíte, kolik je v něm vody.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Salát Zelenina Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citronová šťáva Okurka salátová Olivový olej Pepř mletý Smetanový jogurt Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zmrzlinové palačinky s lesním ovocem

Zmrzlinové palačinky s lesním ovocem

Cmunda na pekáči

Cmunda na pekáči

Koblížky jedna báseň

Koblížky jedna báseň

Srbský vepřový guláš

Srbský vepřový guláš

Dýňový krém

Dýňový krém

Krkonošský hubník

Krkonošský hubník

Fitness jogurtový koláč nepečený

Fitness jogurtový koláč nepečený

Zdravé lívance z ovesných vloček

Zdravé lívance z ovesných vloček

Kuře na bramborách z remosky

Kuře na bramborách z remosky

Doporučujeme

35 minut
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Masové kuličky s pečenou dýní a…

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

42
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
30
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
28
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
26
Smetanové koláčky
Smetanové koláčky
20
Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Bramborové šišky / noky …

Zajímavé články

Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty, které se dědí po generace
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty,…
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte…
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
AHA.cz Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Ženy.cz Po ránu mluvit prostě nebudu!

Po ránu mluvit prostě nebudu!

Blesk.cz Hvězda Ordinace Ha Thanh Špetlíková: S její kavárnou je konec!

Hvězda Ordinace Ha Thanh Špetlíková: S její kavárnou je konec!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

  • Recepty.cz
  • Tzatziki po česku - vlastní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact