Tzatziki jsou původem z Řecka, kde se, podobně jako v Turecku, servírují jako předkrm, případně jako příloha k masovým pokrmům, například ke gyrosu nebo souvlaki. Základem pokrmu jsou nastrouhané okurky a řecký jogurt, k nimž se přidávají další přísady.
Takový komentáře mám nejraději :-D Minulý týden jsem se vrátila z Řecka a kopr v Tzaziky určitě byl, i když při mých předchozích čtyřech návštěvách této země jsem se s tím nesetkala. Takže jak už píší ostatní, jiný kraj, jiný mrav.
ano, toto je nejlepší a originální recept 8-)
Dobrý den, každá rodina v Řecku je pyšná na svůj recept Tzatzik. Proto jsem dilema s kořením vyřešila koupí hotové směsi koření přímo od jedné paní v Řecku. Kopr v ní opravdu je, variantu s mátou jsem ještě nepotkala nicméně už jsem zažila Tzatziky s curry i červenou paprikou a chilli a pokaždé v Řecku. Jen se nenechte ošálit ty směsi, co zde prodávají jako na Tzatziky, raději se jim vyhněte obloukem. Nicméně jsem se ptala paní, že se v našem kraji většinou objevuje řídký jogurt a lidi jsou zvyklí původní suroviny nahrazovat levnějšími. Poradila mi, že řídký jogurt mám přes noc dát do nějakého plátýnka a nechat tak odkapat přebytečnou vodu. Myslím, že podobná plátýnka se dají sehnat v lékárně nebo v chemických drogériích. Jo a okurku je rychlejší vymačkat nebo pokud nespěcháte nechejte okapat nebo trošku proschnout přes noc. Tzatziky by mělo na talíři dělat hromádku, která je stálejší tvarově a ne že se rozteče "rozplizne" po celém stole ;-) Nehádejte se o receptu, svíčkovou taky každý dělá jinak :-)
hádáte se tu o ho.nu. Tzatziki jsou v každém regionu a u každé rodiny řecka jiné. Někde se do nich dává kopr, někde máta. Je to úplně jedno. Žádný jedinečný originální recept neexistuje. A tzatzik není jen řecký, ale i turecký, irácký a všude trošku jiný. Jestli jste byl někdo v jižní Asii, tak jistě znáte Raitu, což je vlastně to samé. :-P
Pravé řecké tzatziki: salátová okurka oliv.olej česnek kopr! pravý řecký jogurt sůl,pepř POSTUP: Salátovou okurku nastrouhat,pořádně vyždímat!!! Dále přidat,olej,nastrouhaný česnek,nasekaný kopr,jogurt,sůl a pepř-promíchat. DOBROU CHUT,VY PATLALOVÉ!
Kopr do tzatziki asi patří, ačkoli v Řecku jsem tenhle salát s koprem nikdy nejedla :-) Je mi to fuk, my kopr neradi, takže jej prostě vynecháváme :) Hádat se o originalitě receptů je vždycky směšný, protože originálů je tolik, co lidí ;-) Jdu nastrouhat okurku :-)
troch mi je smiešne...lebo ked si vzpomeniem na moju mamu ked som ešte malé decko...tak to robila aspoň dvakrát do mesiaca k mäsu...a nevolala to tzatziki...ale iba uhorkový šalát...s jogurtom či si smotoanou...a bol vynikajúci... :-) ;-)
já se před dvěma dny z Řecka vrátila a tzatziki jsme si objednávali v každé taverně, abychom porovnali :) a kopr Řekové opravdu používají a není to český výmysl.
Zato Pohlreich pro jistotu dává místo česneku mátu http://fresh.iprima.cz/recepty/pikantni-jehneci-hamburger
Musím se zastavit Mariana, ale většinou se v Řecku využívá máta, ne kopr
Vy to nějak znáte. Tak se pana mistra Babici držte, a co neznáte, nekomentujte. :-D
Tak v KAFALINII opravdu bes kopru, dokonce i vokurkama šetří šlupkama tedy ne těch tam dávaj hodně, hlavně abi to byl huphup razdvatři
v Řecku jsem byla a kuchař jedné z tavern se podělil o recept na tzatziki... taky přidával kopr... jinak musím říct, že se jedná o tento recept a jsem moc ráda, že tu někdo přidal takový a necpe tam koření tzatziki :-) Takže bych si odpustila komentáře typu "a lá Babica".
Bez kopru to není ono. :-)
Fajn recept, taky jsem zkoušela nahradit řecký jogurt mixem tvarohu a zakysané smetany nebo bílého jogurtu, ale není to ono. Teď už léta používám hutný jogurt odkapaný v kávovém filtru a je to super. Podrobný návod, jak to udělat jsem napsala na http://blog.aboutcrete.eu/?p=33 . Co se přidávaných surovin týče, já taky přidávám kopr a je to dobré, vězte ale, že z každého kraje jsou tzatziki jiné. Například na Krétě vám v restauracích (mimo fastfoodu) nikde nedají tzatziki, ve kterých by nebyla strouhaná mrkev a taky jde o "zaručeně pravé řecké" tzatziki. :)
Jsem Řekyně a jsem si jistá, že jste mimo, marian. Kopr tam opravdu Řekové ve většině případů dávají. Je to věc oblasti a konkrétní rodiny či restaurace, jak si recept uzpůsobí... Fastfoody a restaurace v turistických oblastech ho tam většinou nemají, nejspíš protože turisti na kopr nejsou tak zvyklí a ohrnovali by nos.
Kopr a tzatziki = vaření ála Babica.Jezdím do Řecka dost často ale s koprem jsem je ještě nikdy neměl.Opět český výmysl.
Recept je výborný, akorát po úpravách webových stránek došlo k mnohým chybám, za které autoři a vkladatelé receptů nemohou! A dobře vím, jak byl psán tento recept... Kopr je tam velmi fajn. A varianta místo pravého řeckého jogurt byla pro ty, kteří prostě neměli kde a jak řecký jogurt sehnat. Nebyl dřív tak k dostání jako je nyní!
Už jsem to tady jednou psal, ale když jsi to čtu znova mam potřebu to napsat znova: Patrick Schmitt si tady z toho udělal svojí životopisnou diskuzi musí být pěknej kretén, podle kterého to všichni dělaj špatně a on nejlíp na světě. Nejspíš žil v každé zemi na světě a zná a umí uplně všechno:D
Nezlob se, že to napíšu takhle naostro ale ty musíš být kus kreténa
..hlavne bez seminek. A okurka by se mela lehce posolit a odstat, aby se z ni dostala stava a pak vysusit... Vzdycky se mi libi jak nekdo dela "originalni" recept, pritom jsi vlastne slata neco ceskeho podle sve chuti. Pak uz to ale neni tzatziki :) A kopr nebo listky maty je bezna varianta...
jé, to je hrozná sranda udělat překlep, co?
Všichni jste Č U R Á C I
Jak ten jogurt mám strčit do ladičky, je větší než ta ladička. Možná že na Slovensku jsou v Hudebních nástrojích k dostání větší. :-D
:-D komentarov ohladom s koprom alebo bez, ale podstata zaklad vyroby je nespravny , to nikomu nevadi =-O . 1- tradicne sa pouziva uhorka tzv. Libanonska a treba vybrat semienka !!! a poriadne vyzmikat !!! 2-a tie akrobacie s tvarohom je ??? taky zazrak ako originalny grecky jogurt , zoberte plnotucny jogurt a dajte ho scedit do ladicky a zazrak abraka dabra a mate husty grecky. Presne ako to robia v Grecku. 3-pozrite si ako si video ako sa vyraba naozajstny zaklad na Tzatziki ;-) 4- kazdy si potom ochuti ako chce bez kopru s koprom ale aj s matou atd. je to dedinsky recept a kazda rodina to robi trochu inac po svojom. http://www.youtube.com/watch?v=bN_obwXMR8Y
Kopr do tzatziků originálně patří, v Řecku jsem tzatziky jinak než s koprem nikdy nejedla.
Jezdím ne řecké ostrovy v Ionském moři několik let, včera jsem se vrátila z Kafallinie. Ani jednou jsem tzatziki s koprem nedostala, o šizení opravdu nemůže být řeč. Petržel nebo pažitku tam Řekové také nemíchají. Je to česká specialitka. V každé restauraci dostanete tzatziki jiné, řidší, hustší, hruběji či více nastrouhaná okurka či naopak, česnek zrovnatak. Každý kuchař- jiné tzatziki a to platí se všemi pokrmy v gastronomii. Základem je co nejhustší tučný řecký jogurt (i oni mají rozdílné) a dobře odstředěná okurka. Hrubost okurky je různá, může být i se šlupkou. Ale spíš u okurek, které mají slupku měkkou a to v Řecku mají. Ostatní je každého volba, česneku víc než méně, nejedná se o českou pomazánku na silvestrovské jednohupky :-) . Se solí opatrně, udělá řidší konzistenci a oni jí tam moc nedávají, někdy mi přišlo, že vůbec.
Možná vyzkoušíte vy právě s koprem??? A není to určitě žádná lokální variace, spíš se to často šidí. ;-)
vede ho třeba BILLA Třebíč, Praha
Nechci prudit, ale kopr? Nevim kde se to vzalo, mozna nejakej lokalni recept, ale co ja vim, a to pochazim z recka, kopr jsem v tzatziki nikdy nevidel.. zkuste bez nej
Jezdím do Řecka už šest let a tzatziki si dopřávám často. Řecký jogurt se u nás na trhu objevil až v poslední době, tak jsem si jej nahrazovala směsí tučného tvarohu ve vaničce s přídavkem kysané smetany. Okurku zbavím jader (ten vodnatý prostředek) a nakrájím na kostičky, posolím a nechám vypotit a šťávu sliju. Dále citron, olej a hlavně česnek.Dosolím a n ;-) akonec čerstvý kopr a když není kopr, tak pažitka nebo perželka. Nechám odstát v chladničce a podávám s čersvou zeleninou a česnekovou bagetou. Jinak použiju všude, kde se podává tatarka.
Ale jak v jakým městě..
Dobrý den, přidám vlastní historku. Donedávna jsem nejedla syrové okurky kvůli potížím s trávením, jedl je jen můj muž. Letos jich už máme velkou úrodu a muž je na 3 týdny pryč. Věděla jsem, že existuje jídlo, které se jmenuje tzatziky, ale recept jsem neznala - jen jsem věděla, že tam patří okurka, jogurt a kopr. Takže jsem si vymyslela "vlastní" tzatziki - přidala jsem ještě zakysanou smetanu, pepř, trochu citronové šťávy a vegetu, bez oliv. oleje a hodně česneku. Podle mě to nemá chybu! ;-)
Proto je lepsi tam dat radeji hned recky jogurt misto tvarohu a bileho jogurtu, tato nahrazka je v receptu zminena jen pro Ty, kteri recky jogurt nemohou nikde sehnat.
tvaroh tam moc nechutná
Moniko, řecký jogurt v kilovém balení koupiš v TESCU a je výborný.
Uhorky nemám rada, nahrádzam ich cuketou, ale veľmi ma zaujalo spojenie jogurtu a tvarohu, vyskúšam. P.S. Monika, myslím si, že to, ako niekto píše, alebo hovorí, veľa o nom napovie. A keďže je to už mnohým jedno, žiaľ, podľa toho svet aj vypadá (čím ďalej nekultúrnejšie a nekultivovanejšie). Pekný deň všetkým.
Dobrý den Majko,pro někoho jsou nepodstatné žabomyší války a pro někoho,to že někdo přijde o práci....O práci denně přichází mraky lidí a mraky jí opět dostává...Je to koloběh,který se nedá zastavit a tak tvůj komentář je nepodstatný pro recept tzatziki. Tak se trochu pochlap a postarej se ať máš práci novou a nemusíš to psát sem. Jinak jdu dělat tvůj recept Patricku(doufám,že se neurazíš že ti tykám...?)opět,rozhodla jsem se, že ho dám mým známým na grilovačce a pak napíšu jak chutnal. Ještě jednou díky,myslím že dnes budu díky tobě za hvězdu. A řecký jogurt se pokusím se hnat a určitě ho vyzkouším. Monika
Píšu, jak mi můj polomoravský zobák narostl, a na to, že jsem svých prvních 21 z 25 let žil v Německu a nikdy se žádná pravidla českého pravopisu neučil, tak si myslím, že to, že píšu lépe než 90% mých českých spoluobčanů je celkem úspěch a jsem zvědavý na jejich Němčinu, i když o tom jsem si obrázek již stačil udělat. Toto je o Tzatziki a toho by se měli všichni držet, a i přes všechny mé útrapy sem dnes pošlu další recepty pro ty, kteří sem chodí kvůli radosti z vaření a dobrého jídla (a ne pro rýpali).
ad Majka+chytrolíni: A to vše není vůbec nic proti tomu, že mi v ani ne 27ti letech zemřel v zahraničí člověk, kterého jsem miloval, a to aniž bych měl příležitost své drahé říct, že jí odpouštím vše, co mi provedla, a niž bych jí naposledy vyznal lásku a dokázal jí, že přece jen na světě existuje někdo, kdo při ní stojí, jedno, co se stane. Ani jsem se s ní nemohl rozloučit či jí přijít na pohřeb, jelikož ten byl na druhém konci světa, a já neměl na to se tam dopravit. Místo toho sem dostávám nesmyslné komentáře od lidí, kteří sami nic nevyplodí ani nezveřejní, a kteří umí jen kritizovat. Skutečně mě diskuze jako okurek vs. okurka nezajímají, stejně tak jako ostatní komentáře, které se receptu netýkají.
Mockrát děkuji za chválu, Moniko, a jelikož se mi ten komentář moc líbil, tak tady ještě další vylepšováky a tipy: Nově na trhu je kilový kbelík řeckého jogurtu od firmy Bohemilk s nápisem 2Bíly jogurt řeckého typu"- k dostání v Penny nebo v Makru. Je extra hustý a tímpádem velmi vhodny k přípravě tzatziki a to i chuťově. Olivový olej kupuji pouze původem z Kréty. Tyto oleje jsou velmi lahodné a mají mírně dejme tomu limetkové aroma. Momentálně kupuji litrovou plechovku od firmy Demitra - vede například Interspar. a jinak je nejlepší samozřejmě čerstvý nasekaný kopr, který můžeme dát i do omáčky. Pepř si také melu čerstvě. ;-)
Tyhle žabomyší války jsou nepodstatné oproti tomu, že asi přijdu o práci. Smysl života je v úplně něčem jiném.
Je to super a moc děkuji za recept Patricku a na ty co píšou blbosti o tom zda píšeš okurek se vy..r,jsou neznalí. Myslí si že psát se musí jen spisovně a hlavně ČESKY....Moc ti děkuji za recept,nemůžu se vůbec od toho odtrhnout(od toho tvého tzatziki).Přihlásila jsem jen kůli tomu abych tohle mohla napsat. Přeji ti hezký den Monika.
Milý Jiří, smysl Vašeho příspěvku mi je záhadou. Jednak se jmenuji Patrick, nikoliv Patrik. Já Vaše jméno také nijak nekomolím na Jirí místo Jiří. Také nevím, kde jsem Vám povolil mi tykat a rovněž jsem nikde neprohlašoval, že jsem vymyslel Tzatziki. Existuje tisíce variant a toto je varianta, která vyhovuje mně. Tento recept je můj, jelikož jsem jej vyzjoušel, upravil podle obrazu svého a uvedl do písemné formy. A co jste udělal Vy??? Hezký den
Milý Patriku, je to řecké nááárodní jídlo v horkých dnech a ne TVOJE. Je tam dost česneku pro zdraví, jo.
Simčo, mně to přijde hrozně vtipný, když někdo říká "okurek", "kudluben", "brambor", "klobás" atd. :D Ženské rody pro tyhle názvy jsou v Čechách typičtější. Zase někdo má nesmírnou potřebu opravovat rádoby chybný pravopis a ejhle, i "mistr tesař" se utnul, ha! ...... Mimochodem, u nás se "tzatziki" jedí tak, že se všechny ingredience -položí vedle sebe-, nevim proč, ale smíchané dohromady to nikdo nechce :(
Jen se uklidni - je o jazykovou variantu - v Čechách je okurka, na Moravě okurek.... Nebo naopak??????? Přes dvacel let jsem žila na Moravě, dalších víc než 20 v Čechách, tak z toho mám zmatek :-). (Obdobně je kedlubna - kedluben). Takže spolu s Básníky volám: KLÍÍÍÍÍÍÍÍD :-) Simča
Ostatně soudím, že k přípravě tzatziki se používá okurka, nikoliv okurek. Co to vůbec je, ten okurek?
Toto Tzatziki je vynikající, také jsme si ho moc oblíbili, tento měsíc jsme ho měli již 4x, udělala jsem ho i ke smaženému květáku. Zkrátka na nás leze jaro a taky ty okurky jsou konečně za rozumnou cenu :o))
Kopr před konzumací samozřejmě vždy před konzumácí vmíchám, takže předpokládám, že naše recepty jsou de facto totožné. ;-) Já si Tzatziki dělám ke všemu možnému. V posledních letech jsem si jej oblíbil tak, že jej považuji za mou nejoblíbenější studenou omáčku...a koneckonců je také mnohem zdravější a lepší pro postavu než třeba taková tatarka. ;-)
Nevím sice jestli je tento recept pravý nebo levý originál,ale přesně takto ho připravujeme v létě ke grilovačce(už aby to bylo),jen ten kopr nemáme na ozdobu,ale přímo v ,,omáčce,,.Jiří
Chtela bych pridat svuj komentar do diskuze - ziji v turecku kde se TZATZİKİ (turecky CACİK)take dela, ale oproti rekum ho delaji daleko ridci a jako koreni pridavaji palivou papriku,pepr a hodne drcene maty. Myslim si - stejne jako Patrick - ze je zbytecne diskutovat o tom zda je v Recku pazitka nebo ne. Pokud Patrickuv recept vyzkousite tak uvidite ze je skutecne velice dobry a take zdravy!!
Tohleto jsem už několikrát skoušela miluju TZACIKY jsou fakt výborný peostě bombo super
Já tu "vodu" z okurek nevymačkávám. Mám ráda, když jsou více okurkové. Samozřejmě okurka nesmí být hořká. Ale polní okurky vůbec nepoužívám a u hadovek toto nehrozí.
Už dlouho jsem se tak dobře nepobavil... Jogurt nebo tvaroh? To je jako známé "Hodinky nebo holinky?". Každopádně známkuji 1, za autorovu humornou vložku kterak solit a pepřit...
Celkem kvalitní řecký jogurt je mimochodem konečně dovážen i do ČR. Výrobce je sice německá firma a konzistence možná toršk řídší než v originále, chuťově je ale velmi dobrý a vhodný i do Tzatziki. Jogurt je od značky ELINAS a je vyráběn firmou Hochwald Nahrungsmittel-Werke GmbH. Víko nese nápis "JOGURT nach GRIECHISCHER ART natur" což znamená jogurt řeckého typu přírodní. K dostání je běžně v hypermarketech Tesco a spatřen už byl i v obchodním řetězci Interspar. Existuji i ochucené variace, ten pravý jogurt do Tzatziki je ten s modrým víkem. ;-)
Vůbec si nestěžuju,recept výborný,jak jsem psala, koupila jsem v Plusu v kelímku tzatziky a použila jako základ jogurtu - chutnalo to výborně,doplnila jsem tyto ingredience a jsem spokojená.Díky!Laďka
Přidávám se na stranu pana Schmitta,téměř stejný recept jsem vytrhl kdysi z jakéhosi časopisu a např.ke gyrosu je tato varianta nenahraditelná! (Já si tam tedy ještě nakrájím na plátky pár oliv.) A diskuse,které se na těchto stránkách často vedou o tom, co je ještě pravé (tzatziki,gyros,kebab,boršč,pizza,pelmeně atd.) a co už ne - co takhle kdyby si jejich milovníci založili nějaké vlastní stránky (třeba www.snob.cz?) a neotravovali s tím ostatní?
bez komentare
.... klidně si tam dávejte, co chcete, a hlavně neodporujte ..........
Myslím,že když recept nazveme jiným názvem je po problému.Ale zase bychom přišli o diskusi a to by bylo škoda ne?:-))
Podívejte se dámy a pánové. Nehodlám se neustále opakovat v tom, že recept, který jsem zde přidal je starý rodinný recept jedné velmi milé Řecké rodiny, která si pomáhá tvarohem proto, že řecký jogurt, který je jako jediný vhodný pro tzatziki, když se kromě jogurtu nepoužije nic jiného. A pažitka zřejmě existuje i v Řecku (přinejmenším v některých částec,h). Kde jinde by na to přesně ta rodina přišla. Klidně si ho tam nedávejte, klidně si používejte Buh ví co, třeba si do toho dejte kečup a křen, když vám to bude chutnat a když si budete myslet, že je to stále ještě tzatziki, tak prosím, je mi to jedno. Kecy lidí, kteří si mnohdy recept ani nepřečtou do konce, natož aby šli do kuchyně a vyzkoušeli ho, nebo ignorují tisíc komentářů, ve kterých vysvětluji původ receptu, mi připadají víc než směšné. Lidé, kteří to takhle praktikují jsou spíše politovánihodní, protože se nikdy nemohou dozvědět, oč přicházejí.
Tak tady pročítám tu debatu:Jogurt versus tvaroh a pobavilo mě to!Řecko mám projeté křížem krážem,řeckých tzatziků jsem ochutnala kvanta,ale doma si s tím tvarohem pomáhám taky!A místo oleje tam dávám trošku majolky-to by asi řekové ,,zírali",co?Je to super!Tak si myslím,at si to každý dělá jak chce,hlavně,že je to dobré!Jestli je to pravé-levé-nemá smysl řešit,že?
A take nechapu proc je tento prispevek zarazen do kategorie omacek a zalivek ? Tzatziky se nedava do jidla (mozna tak turistum ho kydnou na talir), rekove ho konzumuji jako salatovy predkrm s chlebem a je na zvlastnim talirku z ktereho si vsichni nabiraji a prikusuji k tzatziky chleba :o) anebo ho namazou na chleba anebo na pitu ale nikdy ji nemazou celou naraz ale jen tu cast kterou se chystaji ukousnout :o)
Zdravim vsechny z Recka, na zacatek uvedu ze pazitku snad ani reci kteri neopustily hranice Recka neznaji, ja sam si pazitku vozim z Ceska, teda do nedavna nebot ji sem zacal vozit Lidl. Tvaroh taky reci moc nepouzivaji a uz vubec ne do Tzatzki. Jedine prekapavanej 10% jogurt !!! V Recku se daji sehnat 2 druhy tzatziky jeden s koprem a jeden bez kopru, ja osobne si kupuji ten bez kopru. Takze tento recept moc orginalni neni, mozna tak tzatziki pripravuji reci v zahranici ale v Recku dost tezko a navic se tvaroh zde dost spatne shani, maji ho jen velke supermatkety nebot ho reci v kuchyni skoro vubec nepouzivaji.
Mili, je videt ze jsme nepoucitelni. Nekdo da recept na TZATZIKI a misto toho abychom varili, budeme sedet a diskutovat tema tvaroh versus jogurt...kazdy to zname jinak ale to neznamena ze jeden je lepsi nebo horsi. Ja jsem dala pouze jeden maly recept (cervena paprika )a v diskuzi me nekdo skoro nadal, ze mi neco chybi(tusim rybicky)...doufam ze to neodradi Patrika...s tvarohem nebo jogurtem ! Zdravim a hezky den vsem.
Ano, s tím souhlasím, paní Lenko. :-) Hezký den
Lidičky, už toho nechte. Vyzkoušejte to a sami uvidíte, zda vám chutná, jaké to je atd. Jedno jídlo i v ČR má více podob, více způsobů přípravy, proč ne tedy i v Řecku. Já mám tedy raději tvaroh než bílý jogurt... No a ve výsledku to bylo opravdu velmi chutné, krásně česnekové atd...
Patriku, tuto debatu bych navrhla uzavřít s tím, že všude se vaří jinak a možná v jiné části Řecka to dělají jak píšete. Mi tvaroh připadá kyselejší než jogurt, ale je to věc chuti. Každopádně tzatziky je skvělá pochoutka, tak si nechejme chutnat. Krásný den.
Paní Lenko, nic proti Vaším zkušenostem, ale určitě jste nejezdila po celém Řecku a vyzkoušela všechna tzatziky, která existují. Nebaví mě se neustále přít a zdůrazňovat, že tento recept není můj výmysl ale starý rodiný recept mých známých - Řeků. A také jsem již říkal, že když necháte zhoustnout český jogurt, tak chuťově nezískáte jogurt řecký, nýbrž stále ještě nakyslý český jogurt, akorát hustý. Proto se všeobecně používá jako náhrada jogurt s tvarohem. Chuťově to odpovídá spíše - a konzistence je přesně taková jak má být a jak ji popisujete. Tuto náhradu používájí i různé řecké rodiny, se kterýma jsem byl v kontaktu mimo Řecko. Ale opět: Samozřejmě, že jste se s tím nemusela setkat. Neberu Vám, že tzatziki upravené takto jste ještě neviděla, ale také nikomu nenáleží tvrdit, že to není řecké tzatziki. Lidé od kterých tento recept mám by se asi hodně divili. A to je důvodem, proč vehementně bráním tento název.
Patriku, nehanila jsem váš recept, to snad vyznělo jasně. Kopr se sype občas nahoru na ozdobu, ale pažitka teda fakt ne. V Řecku jsem žila několik let, ochutnala jsem tzatziky u různých rodin a v mnoha restauracích, ale jak říká má tchýně: tvaroh nikdy. Jejich jogurt je tak hustý, že podobné konzistence jsem dosáhla, když jsem nechala plnotučný jogurt 2 dny na plátně a sítku v lednici.Tzatziky má být husté, nabírá se na vidličku. To originální. Ale proč si nedat zředěnou formu jako salát nebo zálivku. K masu je to chutné a určitě víc zdravé, než tatarka. Takže neřešme název a ať nám chutná.
Patriku..nehaním Váš recept, je moc dobrý, sama na to kupuji Hollandii ( hustý smetanový z Tesca..:))) debata byla jen o původní receptuře. Nemyslela jsem to ve zlém..:-) já ten pravý kupuji výjimečně..:-)
Eviku...smích je kořením života...:-))) a hlavně jde o to, aby nám všem chutnalo...přeji Vám i manželovi hezký den...:-)))
Bílý jogurt smíchaný v uvedeném poměru je samozřejmě náhražka za řecký jogurt. Chtěl bych ale vidět, kde řecký jogurt u nás normálně seženete. Když necháte náš český jogurt zhoustnout tak, jak tu někdo navrhoval, tak dostanete všechno ostatní jen ne řecký jogurt. Ten je totiž mnohonásobně méně kyselý, jak to, co se běžně prodává u nás. Nedá se to vůbec srovnávat. Proto jsem se ptal různých Řeků, jak ho nahradit a vždy byla odpověd stejná: smíchat jogurt s tvarohem. A proto říkám, že tato kombinace je vždy základem. A promiňte, paní Marsí, ale já opravdu nebudu jezdit až do Prahy pro jogurt. Chuťový rozdíl stejně není tak markantní, že by se dal poznat. Ale kdo nevyzkouší, ten neví. Jak jsem již říkal: nikomu tohle nevnucuji, pravé řecké tzatziki to přesto je. ;-)
Marsí, právě jsem přečetla Váš příspěvek manželovi, který sedí v kanceláři celý den proti mě, a oba se smějeme. Ať je z tvarohu nebo z jogurtu stejně u nás není nikdy tak dobré jako v Řecku a k tomu Ouzo, už se tam vidím ...... :)))
Eviku...nechci být válečný štváč, ale tzatziky se vážně z tvarohu nedělá. Tvaroh se dá použít jako náhražka.Je to hustý jogurt, který se tváří jako tvaroh, je o 100% hustější než ty naše jogurty. Nejznámější a jeden z nejlepších je Kolios, dá se koupit i u nás a v Praze dokonce i na váhu do kelímku. Nejblíž od nás se dá sehnat v Krnově v Hermesu...:-)))
Když jsme byli letos zase v Řecku, tak nám majitel hotelu, kde jsme bydleli dával ke každé sklence různé řecké specilality ( různé sýry, tzatziky, ryby, lilek atd.) Když nám dal našlehaný kozí sýr, tak jsem si myslela, že je to tvaroh a tak to bylo i z jinými sýry. Člověk se snadno mýlí, protože všude jsou jiné zvyklosti. Dámy nechci se s Vámi přít, ale tzatziky se dělá z tvarohu a jestli je tam kopr nebo pažitka je jedno, důležitý je základ. A úplně nejdůležitější je, aby všem chutnalo. Zdraví Eva
No a když nejsou okurky tak jen smetana s česnekem :-)).Mimochodem jsou skvělí i na langoše !!PS
s koprem?nikdy!!jezdím do řecka, ale s koprem jsem tzatziky fakt nejedla a ani bych jíst nemusela..kopr a česnek?kopr do koprovky a česnek do tzatziků:-)
Začíná to být legrace..:-))) jelikož mám muže Řeka a sama jsem z krve polské, tak se věčně dohadujeme, jak ten základ (okurky) bude vypadat. V Polsku se dělá salát z okurek se smetanou a koprem, Řekové dělají s řeckým,hustým jogurtem podobným tvarohu a s česnekem, takže bych řekla, že je to stejně jedno se tady dohadovat, páč stejně jako zelňačka se u nás dělá jinak v každé části republiky, stejně tak i Řekové dělají každý jinak "cecíky"...:-)))
Vypadá to na dohadování se - co je pravé tzatziki a co ne. Paní Eva chválí, že takto to zná z Řecka. Jiní zde zase píší opak. Tak nevím... Já je nikdy nejedla, až tyto zde popsané, které mi opravdu velmi chutnaly. Určitě stokrát raději dám pažitku, než nějaký kopr. Tvaroh se mi zdá též lepší než jogrut, ale tak to už je možná jen věc názoru. Každopádně - i svíčková se v Čechách dělá všude jinak... proč ne tedy tzatziki v Řecku, že...
PS: Ještě ke kopru: Když se někdo rozhodne pro něj, tak bych chtěl upozornit na to, že dle receptů, které prošly mými rukami, se používá spíše jako ozdoba, ne k ochucení. Ani pažitka nema tzatziki přílis ochutit, proto se jí tam dává málo. Maximálně uvedené množství.
Děkuji za pochvalu a ke kritice, paní Lenko a mirino: Tento recept mám přímo z Řecka. Nevím tedy kde a jak jste tzatziki jedly, ale originálnější recept nemůže být. ;-) Známé ale je, že na jeden pokrm existuje vždy několik receptů a také několik, co si říkají originál. Nemění to ovšem nic na skutku, že toto je pravý řecký recept a chuťově také odpovídá přesně tomu , co znám z ruzných částí Řecka a také z jedné Řecké restaurace, u které se jedná o rodinný podnik, který provozují Řeci. Kopr použít můžete. Je to dle chuti, ale zas tak hodně určitě ne, jelikož pak získáte cosi zeleného a ne bílé tzatziki. Co se týče použití kopru či pažitky, tak jsem viděl různé recepty a slyšel různé názory, tvaroh a jogurt ovšem byly základem ve všech. Jinak vzhledem k tomu, ze ne vždy seženu čerstvou pažitku, tak občas používám jistou bylinkovou směs, která obsahuje jak sušenou pažitku, tak i kopr a i tak to chutná dobře.
S manželem občas chodíváme do řeckých restaurací a když si dáme salát tzatziky,tak jsme v něm ještě nikdy neobjevili kopr.Jinak souhlasím,že ten jejich jogurt je opravdu hutný a celý salát je opravdu hodně hustý.Nepátrala jsem po nikdy po pravém řeckém jogurtu u nás,ale dělám to taky tak,že rozšlehávám smetanový jogurt s tvarohem do potřebné konzistence,ale asi se nikdy netrefím do té pravé řecké konzistence salátu a chuti.Třeba je tím sluníčkem u nich......:o))
Souhlasím s paní Krystovou.Do tzatziki patří pouze kopr,hodně kopru.Hustý řecký jogurt nahrazuju kysanou smetanou.
Tenhle recept je určitě chutný, ale originální tzatziky to není. Řekové tam nikdy nedávají tvaroh,ale hustý jogurt. Můžeme dát jogurt přes noc do plátýnka v cedníku a takhle získáme tuhý jogurt. Nedávají pažitku, ale nasekaný kopr.
Jedla jsem to prvně a fakt to bylo dobré :-) Autor mi navařil dobře :-)
Patricku, konečně ten správný recept, jak ho znají všichni co rádi jezdí do Řecka a milují tzatziki. Díky Eva
Vidim, ze uz je to upravene, to je fajn :-)
Jsem rád, že recept byl přidán, avšak se mi zdá, že by měl být spíše zařazen do omáček, jelikož Řeci tzatziki používají podobně jak my tatarku. Navíc to není samostatný pokrm. Byl bych vděčný, kdyby se toho někdo ujal. Děkuji předem. :-)