plátek
vepřové kotlety
bez kosti nebo krkovička, plec, kýta
1
ks
cibule
velká
40
g
uzený špek
nebo slanina cca
sůl
pepř mletý
tymián
dle chuti - čerstvý nebo sušený
2
stroužek
česnek
nasekaný cca
250
g
čerstvé žampiony
600
ml
vývar
cca
jíška
nebo hladká mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Špek pokrájíme na jemno a dáme ho společně s pokrájenou cibulí osmažit dorůžova.
2
Plátky masa naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, osolíme, opepříme a přidáme osmažit z obou stran k osmažené cibuli se špekem.
3
Po osmažení plátků přidáme dále osmažit ještě nasekaný česnek, tymián a na plátky či čtvrtky pokrájené žampiony.
4
Poté vše zalijeme vývarem, zaklopíme a dusíme do změknutí masa, za občasného promíchání a podlití dle potřeby.
5
Nakonec omáčku zahustíme dle potřeby jíškou nebo hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody, provaříme, případně ještě dochutíme solí a pepřem.
6
Podáváme s rýží, bramborem, těstovinami, gnocchi.
7
Kdo rád smetanové omáčky, může přidat nakonec i trochu smetany ke šlehání.