Tykev nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, do které přidáme 2 lžíce octa (tykev dávám do 5l hrnce). Necháme přes noc stát a ráno zopakujeme. Odpoledne slijeme vodu, zalijeme čistou vodou, kterou odměřujeme.
2
Na 1 l vody přidáme k tykvi na kolečka nakrájený citron, 1 celou skořici, kterou polámeme, 5 hřebíčků a 1 vanilkový lusk. K tomu přidáme 500 g cukru. Vaříme, dokud tykev není sklovitá.
3
Tykev vybereme, naložíme do sklenic (i s citronem a kořením). Nálev necháme ještě 10 minut povařit a zalijeme tykev. Ihned uzavřeme, dáme do deky (dobře zabalit) a necháme do úplného vychladnutí.
Za to, že recept je napísaný chbne, nenesiem vinu. Ak by ste kompót uvarili, tak nie je sladkokyslý, hnus najväčšieho kalibru je vaše kecanie bez toho, aby ste kompót ochutnali.
PROSÍM POZOR !!!
Recept je tu s chybami, upozorním na potrebu opravy, nie je to moja chyba, recept bol pôvodne v poriadku.
Recept má byť takto :
Tekvicu narežeme na kocky, zalejeme vodou, do ktorej pridáme 2 lyžice octu ( tekvicu dávam do 5 l hrnca ). Necháme cez noc stáť a ráno zopakujeme.
Poobede zlejeme vodu, zalejeme čistou vodou, ktorú odmeriame. Na 1 l vody pridáme k tekvici 1 na kolieska narezaný citrón, 1 celú škoricu, ktorú polámeme, 5 klinčekov a 1 vanilkový lusk. K tomu pridáme 500 g cukru. Varíme, kým rekvica nie je uvarená do sklovita.
Tekvicu vyberieme, naložíme do fliaš ( aj s citrónom a koreninami ) . Nálev necháme ešte 10 minút prevrieť a zalejeme tekvicu. Ihneď uzavrieme, dáme do deky ( dobre zabaliť ) a necháme do úplného vychladnutia.
POZOR ! Kompót je z tekvice - TYKVE , nie z dyne.
Tým, že dáte horúci kompót do deky, sterilizujete ho. Vydrží toľko, koľko chcete, aj 2-3 roky. Je uzavretý. Len musíte nechať v deke úplne vychladnúť, aj 2 dni v lete.
Zřejmě zavařování vůbec nerozumíte, dejte se raději na plavání.
Lucka
|18. 9. 2012 11:11
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud chci aby mi kompot vydržel přes zimu, musí se ještě potom zavařovat? Díky :)
Market
|20. 1. 2012 15:35
Octu se tam dává jenom troška, základ je voda ;-) a chutná to skvěle! Mohu jen doporučit :-)
jária
|24. 11. 2011 23:50
Proboha proč ten ocet - pak z toho je sladkokyslý kompot připomínající okurky - fuj - hnus největšího kalibru!!!
Renata
|1. 10. 2011 19:39
Já přidávám ještě ke koření hvězdičku badyánu a je to superr :-)
Kristýna N.
|17. 8. 2011 17:54
Tak jsem v tom našem zapadákově nesehnala ani ten pravý vanilkový cukr. Nakonec jsem to teda úplně vynechala. Zkusila jsem ochutnat při vaření a chutnalo mi to taky. Takže zatím spokojenost, děkuji moc za recept :-)
Kristýna N.
|16. 8. 2011 07:58
Dneska chci tenhle recept vyzkoušet, ale nemám ten vanilkový lusk a asi ho v našem malém městě ani neseženu. Bude velká chyba dát tam vanilkový cukr s pravou vanilkou od dr. Oetkera? Jde mi o to, aby to bylo jedlé. Vím, nebude to stejné, ale co se dá dělat :'(
Blažena
|4. 11. 2010 12:40
super receptík, zavařovala jsem poprvé a řekla bych že na jedničku!! super rychlé a chutné, díky za inspiraci!!! :-) :-) :-)
Adriana Gyuriová
|22. 8. 2006 18:26
Ďakujem za recept. Skúsila som aj s korením, aj s ananásovým džúsom. V obidvoch prípadoch s úspechom.
Jana Tichá
|6. 9. 2005 12:29
Nebo místo koření dáváme pár kapek ananasové tresti.