• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tygři v láhvi
Napište svůj komentář k receptu

Tygři v láhvi

autor: Tarari
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tygři v láhvi
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • špekáček Dle počtu strávníků
    • nakládané okurky
    • cibule
    • vegeta
    • hořčice plnotučná
    • chilli Mleté
    • kari
    • ocet
  • Na zajištění
    • špejle s hrotem

Postup přípravy receptu

1
Oloupané špekáčky nařízneme třemi podélnými rovnoběžnými řezy, vzdálenými od sebe asi 1 cm. Zářezy vedeme hluboko, ale opatrně tak, abychom špekářek neprořízli docela a aby pod řezem zůstalo neporušených nejméně 5 mm, což postačí udržet špekáček pohromadě.
2
Do krajních zářezů vložíme po plátku podélně nakrájené sterilované sladkokyselé okurky. Střední řez široce rozevřeme, vpravíme do něj čajovou lžičku hladké (plnotučné) hořčice a asi 1/4 lžičky mletého koření chilli. Pak tam vložíme 2 plátky syrové cibule (cibuli rovněž krájíme podélně, tj. ve směru osy; je výhodné využít pouze střední část cibule, kterou drží pohromadě zbytek kořenového srdíčka).
3
Pak špekáček i s jeho obsahem stiskem uzavřeme a všechno dohromady zajistíme dvěma zahrocenými špejlemi, vpíchnutými do špekáčku "úhlopříčně" přes všechny vložené přísady. Přečnívající části špejlí kleštěmi odstraníme, aby nepřekážely při ukládání špekáčků do láhve. Takto naplněné a zajištěné špekáčky pak skládáme do láhve.
4
Pro orientaci: na 4 litrovou láhev od okurek potřebujeme asi 1,5 kg špekáčků, tj. asi 20 ks, které uložíme ve dvou vrstvách nad sebou.
5
Špekáčky ukládáme do láhve tak, aby jejich naříznutá a naplněná strana byla obrácená ke sklu. Skládání si značně usnadníme, položíme-li láhev na stůl (špekáčky se pohodlně pokládají a nepadají). Po naplnění láhve zaprášíme vložené špekáčky polévkovou lžící Vegety speciál (z Vitany) nebo 1 lžičkou soli a dále polévkovou lžící koření karí.
6
Potom vše zalijeme nálevem, složeným v poměru 1:1 z 8 % octa a vody. Dbáme o to, aby nálev v láhvi nedosahoval výše, než asi 5 cm pod hrdlo láhve (jinak se při sterilaci vytlačuje z láhve a zaneřádí nám sádlem zavařovací hrnec). Láhev pevně uzavřeme víčkem Omnia, na okamžik obrátíme dnem vzhůru a ihned nazpět (dosáhneme promísení octa s vodou i usazení uložených špekáčků u dna láhve).
7
Potom sterilujeme asi při 85 °C půl hodiny. Účelem sterilace není pouze snaha získat polokonzervu, kterou pak můžeme v chladničce ve zdraví uchovat až 1 měsíc, ale především je to zájem dosáhnout rychlé a dokonalé prostoupení špekáčků všemi vloženými chutěmi i vůněmi. Po vyjmutí láhve ze zavařovacího hrnce a jejím vychlazení ji vložíme do chladničky. Ke konzumaci je možno "tygříky" předložit již druhý den.
8
(Před podáváním odstraníme z povrchu nálevu usazenou vrstvu ztuhlého sádla, které se během sterilace uvolnilo ze špekáčků - dobře to jde např. vidličkou). Poměr octa s vodou je možno upravit podle své chutí právě tak, jako množství vloženého koření chilli. Tito tygři neplavci jsou výborným zpestřením tabule při posezení s přáteli při dobrých nápojích. Pokud je to nutné, lze je výborně uplatnit i druhý den při léčbě "třesení žaludku", lidově zvaném kocovina...
9
Tento recept je od našeho dobrého kamaráda, který nám ho daroval se slovy: "Z toho to pochopí i blbec, doufám, že nebude výjimka".
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře na láhvi

Kuře na láhvi

Langusta nebo můžou být i tygří krevety Morney

Langusta nebo můžou být i tygří…

Flambované tygří krevety

Flambované tygří krevety

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • coze? vidlicky a noze | 22. 12. 2013 19:27

    fuj vegeta

  • JaraZ | 25. 5. 2013 18:10

    Tak ještě jsem to teda nikdy nevařil ani odnikoho neslyšel. Vzhledem k tomu že se vaří jenom klobásky, uzenina se max. ohřeje zůstanu u klasiky zaleváné nálevem bez vaření. Toto je tak pro hospody aby to bylo rychle, doma si raději 10 dní počkám ;-)

  • Blanka V. | 4. 5. 2007 14:19

    Recept vypadá složitě, ale já buřtíky nešpejlím jen drošku stisknu, aby nic nevypadlo a nevyteklo a skládám svisle do lahve a to tak, jak mi to vyjde. Ani nedodržuji, že by řez měl být u sklenice. Jo a rychlejší je koření přímo smíchat s hořticí a už jen mazat. Pak je za chvíli hotovo.

  • Blanka V. | 10. 4. 2007 11:34

    Paní Halušková, fakt výborní utopenci. Už jsem dělala 2x a vždy s úspěchem. Navíc ten tuk, který zavařováním pěkně vyplave na povrch a nejíme ho v uzenině - dobrý nápad.

  • Anonym | 11. 3. 2007 17:47

    Kdo nechce jíst špekáčky ať je nejí, nač ty diskuze, kdo je jí, ať si tygry udělá. Proč rozebírat čí manžel je chytrý a čí ne. Myslíte si, že v ostatních rádoby "lepších" potravinách nic nepatřičného nenajdete ? Co třeba z blízké minulosti namátkou v uzeném lososu taková listerie? Já občas nakládám a připojuji se, že z Globusu jsou buřtíky dobré.

  • Miroslava Severová | 6. 3. 2007 11:01

    Tak toho mýho mužskýho ostatní členové rodiny přehlasovali, víme o soukromém řeznictví, tam prý má moc dobré špekáčky a tak je přeci jen zkusím.Asi tak za 14 dní,tak napíšu jak to dopadlo a kdo si nejvíce pochutnával.

  • Anonym | 4. 3. 2007 02:27

    Váš muž bude zřejmě dost rozumný, paní Severová.

  • Anonym | 3. 3. 2007 00:13

    Já si zase myslím, že je dobře, že se takové věci do novin píšou. Takže nad těma novinářema bych se neošklíbala. Zato se špekáčkama na návštěvě bych měla velmi vážnej problém.

  • Zdeňka | 2. 3. 2007 15:15

    Paní Miroslavo,já jsem zase četla,že ve špekáčcích na rozdíl od párků není těch"sajrajtů" tak moc.Kupte si ale nějaké kvalitnější,třeba Globus má dobré.To bychom pomalu nemohli jíst nic.

  • Miroslava Severová | 2. 3. 2007 12:19

    Tak jsem si recept vytiskla, asi za 14 dní budeme mít sezení, že by se to mohlo hodit. A víte co mi na to řekl můj muž ? Povídá :"Viděla jsi tuhle v novinách, z čeho se skládá špekáček?, fuj nedělej to". A tak je vymalováno. Nevím proč to do těch novin píšou, takovéhle věci. Recept jsem si ale schovala, za nějaký čas třeba zapomene a pak je udělám.

  • Květoslava B. | 27. 2. 2007 15:53

    Tenhle recept mám z Receptáře a je fakt vynikající.

  • Jana Pátková | 27. 2. 2007 13:28

    Musím uznat, že recept vypadá velice a velice dobře, manžel to úplně zbožňuje - nakládání a pod., dnes nám domů dal 4 láhve utopenců, z receptů tady a teď mu předám nový recept a zase bude" vyšinovat", hlavně chlapům z dědiny, kteří to u nás chutnají. Díky a zdravím Jana.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody
Maso Uzené Večeře Pozdní večeře Syrové Zavařování Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Chilli Cibule Hořčice plnotučná Kari Nakládané okurky Ocet Špejle s hrotem Špekáček Vegeta
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Znojemská čočka

Znojemská čočka

Vepřové plátky pana nadlesního

Vepřové plátky pana nadlesního

Tvarohový závin

Tvarohový závin

Tříbarevný tvarohový koláč

Tříbarevný tvarohový koláč

Vepřové plátky zapečené s cuketou

Vepřové plátky zapečené s cuketou

Kynuté pletýnky - smažené

Kynuté pletýnky - smažené

Pravé řecké Pasticcio

Pravé řecké Pasticcio

Beránek ze šlehačky

Beránek ze šlehačky

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Doporučujeme

30 minut
Indický špenát se sýrem halloumi

Indický špenát se sýrem halloumi

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

80
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
42
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
36
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
33
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Šťavnatý mrkvový koláč …

Zajímavé články

Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a oslaďte si víkend s rodinou
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
Sýr halloumi: Vychutnejte si tuhle famózní pochoutku nejen na grilu
Sýr halloumi: Vychutnejte si tuhle famózní…
Nejlepší domácí trhané maso: Naučte se mistrovské recepty a staňte se hvězdou kuchyně
Nejlepší domácí trhané maso: Naučte se mistrovské…
AHA.cz Velký přešlap Pavlové? Česko rozděleno na dva tábory

Velký přešlap Pavlové? Česko rozděleno na dva tábory

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Konečně stylové boty pro ženy s vbočenými palci: Tyhle netlačí, radí stylistka!

Konečně stylové boty pro ženy s vbočenými palci: Tyhle netlačí, radí stylistka!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Kontroverzní finalista Survivoru Michael (35): Moje hra byla svinská!

Kontroverzní finalista Survivoru Michael (35): Moje hra byla svinská!

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na červen: Komu hrozí úrazy při sportu a kdo by se měl chránit před sluncem či infekcemi?

Velký horoskop zdraví na červen: Komu hrozí úrazy při sportu a kdo by se měl chránit před sluncem či infekcemi?

  • Recepty.cz
  • Tygři v láhvi
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact