Maso pokrájíme na malé kousky, cibulku nadrobno a klidně i zelenou část, tvarůžky podle stavu proležení buď rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme vajíčko, opepříme, osolíme (nemusíme) a dobře promícháme. Vše zaprášíme solamylem, opět dobře promícháme a necháme jen krátce proležet. Lžící nabíráme připravenou maso-sýrovou hmotu, kterou po malých hromádkách klademe do pánve s nepřilnavým povrchem s rozpáleným olejem a hned lžící zploštíme na placičky. Smažíme dozlatova z obou stran. Neobracíme příliš brzy, ale až po osmažení, plochou dřevěnou obracečkou.
2
Podáváme s bramborovou přílohou, smetanovými dipy nebo tatarskou omáčkou. Placičky / řízečky můžeme vkládat i do prokrojených housek se zeleninou, hořčicí... jako burgery.
3
Můžeme použít i králičí či vepřové maso. Směs můžeme dochutit i česnekem.