Klasika od našich slovenských sousedů - to jsou oblíbené bramborové halušky. Dají se připravit na nespočet způsobů. Vyzkoušejte je třeba se strouhanými olomouckými tvarůžky, dozlatova opečenou křupavou slaninkou a cibulkou.
Oškrábané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Vmíchejte vejce, mouku a osolte. Pokud bude potřeba, přidejte trochu mouky.
2
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto přesuňte do cedníku na halušky a lžící jej protlačujte rovnou do vroucí vody. Můžete také použít dřevěné krájecí prkénko. Nejprve jej namočte ve vařící vodě a poté na něj rozetřete zhruba 1 cm silnou vrstvu těsta. Prkénko pak opřete o okraj hrnce, nožem odkrajujte malé nočky a rovnou je házejte do vroucí vody. Postupujte rychle v několika várkách podle toho, kolik těsta se na prkénko vejde.
Když jsou halušky hotové, vyplavou na hladinu. Vyberte je děrovanou naběračkou a hned pokračujte s další várkou. Uvařené halušky promíchejte s nastrouhanými tvarůžky.
Slaninu nakrájejte na plátky a opečte na pánvi. Dejte ji prozatím stranou a na vypečeném tuku orestujte dozlatova cibule nakrájené na kolečka. Halušky rozdělte na talíře a na každou porci dejte bohatou dávku opečené slaniny a cibule.